280 BİN TON ŞEKER PANCARI İŞLENMESİ BEKLENİYOR

280 BİN TON ŞEKER PANCARI İŞLENMESİ BEKLENİYOR

2022-2023 Dönemi Şeker Pancarı alım kampanyasında konuşan Vali Yardımcısı Mustafa Ayvat, fabrikanın yatırım ve atılım faaliyetlerine değinerek, bu yıl 280 bin ton şeker pancarı işlenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Muş Şeker Fabrikası’nın 2022-2023 Dönemi Şeker Pancarı alım kampanyasında Muş Vali Yardımcısı Mustafa Ayvat ve Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt birer konuşma yaptı. Fabrikanın özelleştikten sonra hayata geçirdiği faaliyetlerine değinen Ayvat ve Bozkurt, yeni dönemin çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulundular.

Muş Şeker Fabrikası’nın üreticinin ürünlerini tüketiciye sunma noktasın büyük rol oynadığını belirten Vali Yardımcısı Mustafa Ayvat; “2022-2023 dönemi şeker pancarı kampanyası açılış törenine hoş geldiniz. Türkiye’de şeker pancarından kristal şeker üretimi gerçekleştirilen toplam 33 Şeker Fabrikasından 15’i kamu, 12’si özel sektör ve 6’sı ise pancar kooperatifleri tarafından işletilerek faaliyet gösterilmektedir. Mevcut durumda kamu sektör payı 35,48 kooperatif fabrikalarının payı 35,88 özel fabrikaların payı ise 28,64 olmuştur. Şeker pancarı dünyada ve Türkiye’de tarıma dayalı sanayi üretiminde stratejik rol oynamaktadır. Şeker sadece ekonomik bir ürün olmayıp sosyal etkileri olan birçok sektöre girdi istihdam olanağı sağlayan bir ürün olması, şeker politikalarında şeker arzının istikrarı dışa bağımlılığın azaltılması ve gıda güvencesinin sağlanması açısından önem teşkil etmektedir. Bundan yaklaşık 20 yıl önce ülkemizde üretilen toplam şeker pancarı miktarı 16,5 milyon ton ve üretilen toplam şeker miktarı da 1,6 milyon tondu. Gelinen 20 yıllık sürecin sonunda ise ülkemizde şeker pancarı toplam üretim miktarı yıllık 20 milyon tonun üzerine çıkmıştır. Ülkemizin çeşitli şehirlerinde kurulu bulunan şeker fabrikaları üreticilerimizin ürünlerini işleyip nihai ürün haline getirerek tüketicimizin hizmetine sunma noktasında büyük rol oynamaktadırlar. Bunların başında da Muş Şeker Fabrikası gelmektedir” dedi.

AYVAT, FABRİKANIN YATIRIM VE ÇALIŞMALARINA DEĞİNDİ

2018 yılında özelleştikten sonra fabrika bünyesinde hayata geçirilen yatırımlara değinen Vali Yardımcısı Ayvat; “Muş Şeker Fabrikası bünyesinde 280 daimi 300 geçici olmak üzere 580 kişiye istihdam sağlamaktadır. 30 Eylül 2022 tarihinde tesellüme başlanarak fabrikaya 280 bin ton şeker pancarı işlenmesi beklenmektedir. İşlenen şeker pancarlarından 40 bin 500 ton A şekeri, 10 bin ton melaz, 70 bin ton küspe üretilecektir. Pancar nakliye ve küspe bedelleriyle 650 milyon TL çiftçilerimize şeker satışı ile beraber genel yekun olarak da 1 milyar 400 milyon TL Muş ekonomisine katma değer sağlanması hedeflenmektedir. 2018 yılı sonunda gerçekleştirilen özelleştirme sonucunda Muş Şeker Fabrikası birçok atılıma imza atarak kendisini yenilemiş ve birçok yatırımı da bünyesine dahil etmiştir. Ülkemizde 33 Şeker Fabrikasından sadece 5 Şeker Fabrikasında bulunan düşey şerbet koyulaştırma ünitesi alınmış numune alma yerini otomatik kendi belirleyen hidrolik ünitesi kurmuş, pancar analiz laboratuvarları modernize edilmiş, pancar kıyım makinaları yenilenmiş, şeker ambalajlanma ünitesi tamamen hijyenik hale getirilmiş ve birçok atılımı da beraberinde getirmiştir. Bir adet 500 kilogramlık posa ambalajlanma makinası alınmış ve daha birçok yenilik bununla beraber faaliyete geçmiştir. İlerleyen süreçte de çiftçilerimizin üretmiş oldukları bu ürünlerin daha teknolojik anlamda işlenebilmesi ve çiftçilerimiz aracılığıyla oluşturulan bu üretim sürecine daha fazla katma değer oluşturulması konusunda gayretlerinin süreceğinden hiçbir endişemizde bulunmamaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle 2022-2023 dönemi Şeker Pancarı Kampanyasını üreticilerimize ve şeker pancarı hayırlar getirmesini temenni ederim” şeklinde konuştu.

BOZKURT: “FABRİKA İLİMİZDE BİR LOKOMOTİF DEĞERİNDEDİR”

Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Şeker Fabrikasının kent için lokomotif değerinde olduğunu vurgulayarak; “Ben 2009-2018 yılları arasında Muş Şeker Fabrikasında çalışan bir kardeşinizim. Dolayısıyla Muş Şeker Fabrikasının ilimize katkısını ve değerini çok iyi bilen biriyim. Muş Şeker Fabrikası özelleştiğinde kafamızda soru işaretleri vardı. Ama bugün görüyorum ki fabrika yönetimi özellikle işletmede yaptığı revizyonla günlük üretim kapasitesini arttırarak tamamen ileriye dönük çalışmasını görüyoruz. Bu da bizleri son derece memnun ediyor. Alparslan barajının bittiği ovanın tamamen kapalı sulama sistemi ile suya kavuşacağı bir dönemde Muş Şeker Fabrikası’nın burada olması ilimiz için çok önemlidir. Dünyada gıda savaşlarının yaşanacağı bir dönemde Muş Ovasının kalbinde fabrikanın şeker üretmesi ilimiz için çok değerlidir. Diğer yandan Muş tarım ve hayvancılık şehridir. Muş Şeker Fabrikası’nın ilimize sadece ekonomik olarak yaklaşık 650 milyon TL gibi katkısı oluyor. Bu da ilimizde bir lokomotif değerindedir. Bununla beraber hayvancılık alanında da ciddi katkıları bulunmaktadır. İlimizin esnafı, eşrafı, siyasetçisi ve bürokrasisi el birliği ile bu fabrikanın bacasındaki dumanın eksilmemesi, çarkının sürekli dönmesi, bunun yanında farklı ünitelerin kurulması ve çiftçilerimizin daha modern üretime geçmesi için gayret edip çaba sarf etmemiz gerekir. Huzurlarınızda Fabrika Genel Müdürümüz Turgut Kızılkaya’ya teşekkür ederim. Fabrikayı yakından bilen biri olarak takip ediyorum. İki dönemdir başarılı bir kampanya geçirdiğine şahitlik ediyorum. Kıymetli çiftçiler bu fabrikanın bacaları iki yıl duman tütmese, bir daha üretime açmak çok zor olacaktır. Fabrikaya gözümüz gibi bakmamız gerekir. Aynı zaman da fabrika yönetimi bu çiftçileri küstürürse, iki yıl tarladan uzaklaşırsa üçüncü yıl tarlaya gidecek çiftçi bulamayız” ifadelerini kullandı.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”