“300 BİN VATANDAŞA EĞİTİM VERECEĞİZ”

“300 BİN VATANDAŞA EĞİTİM VERECEĞİZ”

2021 yılının Afet Eğitim Yılı ilan edilmesinin ardında basın mensupları ile bir araya gelen Afet ve Acil Durumu Müdürü Veysi As, bir yıl içinde 300 bin vatandaşa eğitim vermeyi planladıklarını söyledi

Muş İl Afet ve Acil Durum Müdürü Veysi As, 2021 yılının İçişleri Bakanlığı tarafından eğitim yılı ilan edildiğini söyledi. 1-7 Mart Deprem Haftası ve 2021 yılı Afet Eğitim yılı olması nedeniyle basın mensuplarının temsilcileri ile bir araya gelerek bilgilendirmeler yapıldı.

Muş Afet ve Acil Durum Müdürlüğü binasında yapılan toplantıya vali yardımcısı Muhammet Fatih Demirel, İl Müdürü Veysi As, Afet Yönetim Merkezi Şube Müdürü Maşallah Yıldız, İyileştirme Şube Müdürü Ramazan Akdaş, Afad-Sen Genel Başkanı Ayhan Çelik ve personeller katılım sağladı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Veysi As, Afad teşkilatını kuruluşundan bahsederek, kurulduğu günden bu yana yapılan faaliyetlere vurgu yaptı. Toplamda 47 personelle bölgeye hitap eden lojistik deposunun olduğunu belirten Müdür As, diğer illere kıyaslandığında iyi bir durumda olduğunu ifade etti.

“96 TIR KAPASİTELİ BÜYÜK BİR LOJİSTİK DEPOMUZ VAR”

Müdür As, konuşmasının devamında yeni faaliyete geçen İl Müdürlüğünün hizmet binasında yapılan hizmetlere dikkat çekerek, bölgeye hitap edecek şekilde dizayn edildiğini belirterek; “2021 yılının eğitim yılının ilan edilmesi ile birlikte bugün 81 ilimizde basın mensuplarına kahvaltılı bilgilendirme toplantısı yapılıyor. Bildiğiniz üzere 1999 Marmara depremi ile birlikte üç tane genel müdürlüğün kapanmasıyla AFAD 5902 sayılı kanun ile kuruldu. Yani 11-12 yıllık bir teşkilatımız var. 81 İl Müdürlüğünde önce Başbakanlığa sonra İçişleri Bakanlığına bağlı olacak şekilde 81 İl Müdürlüğümüzde teşkilatlandı. İlimizde de bir İl Müdürü dört Şube Müdürü toplan 47 personelle bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere kuruluşundan bu yana Muş merkezde İl Özel İdareye ait bir binada hizmet vermekteydik. 2017 ve 2018 yılında Pilot il olarak seçilen ilimizde böyle bir proje yapıldı. İki yıl içerisinde binamız tamamlandı yaklaşık 4 ay öncede yeni hizmet binamıza yerleştik. Binamız akıllı bina olarak inşa edildi. İki bloktan oluştu. Bloğun bir tanesi arama kurtarmaya hitap edecek şekildedir. Diğer blok ise Afet yönetim merkezi olarak kullanılacak. Personel ve araç durumu yönünden diğer illere göre kıyaslama yapıldığında çok iyi durumdadır. Bugün bölgeye hitap edecek şekilde 96 tır kapasiteli büyük bir lojistik depomuz var. Yani Doğu Anadolu Bölgemizde hatta Suriye, İran ve Irak olmak üzere birçok ülkeye de yardım gönderebilen bir il durumundayız. 13 dakikada 1 tırın yüklenebildiği bir sistem de oluşturulmuş” dedi.

“ÜÇ TANE YÜZEY DUYARLILIK HARİTASI YAPILDI”

Kentte yaşanan afet olayları ile ilgili değerlendirmelerde bulunana Müdür As, ilde yaşanan afet olayları çığ, heyelan ve kaya düşmesi duyarlılık haritalarının oluşturulduğunu vurgulayarak; “Peki, Afet yönünden ne durumdayız. Muş hangi Afet türleri ile karşı karşıya kalır diye sorarsanız. Muş’ta 1966 depremi önemli bir depremdir. Türkiye’nin en önemli büyük depremlerinden ve büyük bir can kaybıyla karşı karşıya kalınmıştır. Yani 1966’dan bu yana biz AFAD olarak yaklaşık 10 bin kişiye konut vermişiz. Tabi sadece deprem değil heyelan ve kaya düşmesi de buna dâhildir. Bu demektir ki ilimizde sadece deprem değil kaya düşmesi, sel ve su baskınları sürekli yaşanıyor. Afet olmasa bile özellikle kış aylarında birçok çığ ve mahsur kalma olaylarına müdahale etmişizdir. Bunun dışında su baskınları yaşadık. 2016 ve 2017 yılından itibaren Devlet Su İşleri ıslah çalışmaları nedeniyle çok şükür olayı da birçok yerde su baskınından kurtarmış olduk. Daha önce 2016 yılı öncesi bende şahit oldum birçok köyümüz su baskınına uğruyordu. Bunları da bitirmiş olduk. Yine kaya düşmesi, heyelan ve çığ olayları ile ilgili yine ilimizde yapılan çalışmayla üç tane yüzey duyarlılık haritası yapıldı. Yani çığ duyarlılık haritası, heyelan duyarlılık haritası ve kaya düşmesi duyarlılık haritalarımız yapıldı. Sisteme alındı.”

“İLİMİZDE 140 BİN VATANDAŞA EĞİTİM VERDİK”

2021 yılının Afet yılı ilan edilmesi ile ilgili konuşan Müdür As, bu güne kadar kentte 140 bin vatandaşa eğitimler verildiğini, bu yıl eğitimlerin daha fazla olacağını belirterek; “Ben bugünden bahsetmek istiyorum. 2009 yılı AFAD’ın kuruluşundan bu güne kadar 12 yılda AFAD’ın en önemli görevlerinden bir tanesi de eğitim olmasına rağmen ve 81 ilimizde Afet’e hazır Türkiye projesi kapsamında sürekli eğitim verilmesine rağmen 14 milyon insana Afet ile ilgili sivil savunma temel afet bilinci deprem ve yangın konularında eğitim verilmiştir. İlimiz için rakamları verecek olursak. 2016 yılından bu yana son görev yaptığım 5 yıl içerisinde bende bir eğitimci olarak özen vermeme rağmen 140 bin kişiye eğitim verebildik. Bu rakamı Türkiye Geneli ile karşılaştırdığımız zaman çok büyük bir rakamdır. 411 bin nüfusumuz var. 140 bin insana 5 yılda eğitim verdik. Verdiğimiz eğitimler sivil savunma, temel afet bilinci, deprem ve yangın konularındadır. Bugün ise 2021 yılı İçişleri Bakanlığı tarafından Afet Eğitim yılı ilan edildi. İçişleri Bakanımız dedi ki Türkiye genelinde 51 milyon insana eğitim verilecek dedi. Yani bu Türkiye’nin üçte ikisinden daha büyük bir rakamdır. Muş ile kıyasladığımızda en az 300350 bin insana eğitim vermemiz gerekiyor. Biz 12 yıl içinde 14 milyon insana eğitim verdik. Ama bakanımız diyor ki bu yıl 51 milyon insana eğitim verilecektir. Biz bir seferberlik ilan ettik. Bu seferberliği Valililerimizin koordinesinde yapılıyor. İçişleri bakanımız önce valilerimiz ve vali yardımcılarımız ile toplantı yaptı. Biz bunun sekretaryasını yapıyoruz. Kurumlarımızın tamamı görevli yani bu iş AFAD ile olmuyor. Diğer kurumlarımızın tamamı bu seferberliğin içinde Allah’ın izni ile yılsonunda 51 milyon insana eğitim vermiş olacağız. Yani Türkiye Afete hazır hale getirilecek. Vatandaşlar bilinçlendirilecektir. Dolayısıyla bu kapsamda en büyük iş sizlere düşüyor. Bu eğitimde sizin de katkınız olacak. Sizlerde bu taşın altına elinizi koyacaksınız” şeklinde konuştu.

“ÜLKE GENELİNDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİ BAŞLATILDI”

Toplantıda bir konuşma da Vali Yardımcısı Muhammet Fatih Demirel yaparak, ülkenin dört bir yanında seferberlik ilan edildiğini söyledi.

Demirel konuşmasının devamında, Afet Eğitim yılı kapsamında Muş’ta 300 bin vatandaşa eğitim vermeyi hedeflediklerini ifade ederek; “28 Şubat Sivil Savunma Günü olarak kutlanmaktaydı. Yine içinde bulunduğumuz hafta da deprem haftası olarak kutlanmaktadır. Ülkemizin dört bir tarafından 81 vilayetinde olduğu gibi ilimizde de bu hafta münasebetiyle eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Yine diğer taraftan 2021 yılı sayın bakanımızın talimatlarıyla Afet Eğitim yılı ilan edildi. Ülke genelinde eğitim seferberliği başlatıldı. Bu doğrultuda sayın valimizin de talimatlarıyla bu anlamda planlamalarımızı yapmaktayız. 300 bin gibi bir hedef gösterildi ilimize AFAD Müdürlüğümüz gerekli organizasyonları yaparak inşallah bu hedefe ulaşmak için çalışıyorlar. Bu süreçte eğitimlerin yanında yazılı ve görsel basının katkıları oldukça önem arz etmektedir. Bu anlamda basın kuruluşlarımızın da desteğini beklemekteyiz. Bu vesile ile de ülkenin dört bir tarafında da olduğu gibi ilimizde de basın mensuplarını davet ederek kahvaltılı bir organizasyon düzenlendi. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”