AKSOY: “HER ÇOCUĞUN GÜZEL BİR ÇOCUKLUK YAŞAMASI HEDEFİYLE ÇABA HARCIYORUZ”

AKSOY: “HER ÇOCUĞUN GÜZEL BİR ÇOCUKLUK YAŞAMASI HEDEFİYLE ÇABA HARCIYORUZ”

Muş Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdulbari Aksoy, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle yaptığı yazılı açıklamada çocukların önemine değinerek bütün çocukların güzel bir çocukluk yaşaması için çaba harcadık

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Muş Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdulbari Aksoy tüm çocukların özel gününü kutladı. Müdür Aksoy, açıklamasında çocuk haklarının kavramına ve Dünya Çocuk Hakları Gününün tarihine vurgu yaparak; “Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesidir. 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde artık çocukların hakları yasalarca da tanınıyor. 20 Kasım günü tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme, katılımın sağlanmasıdır.”

“ÇOCUKLARIN İYİ BİR ŞEKİLDE YETİŞMESİ BİZ BÜYÜKLERİN GÖREVİDİR”

Bazı ülkelerde çocukların yaşadıkları sıkıntılar ve bir çocuğun iyi bir şekilde yetişmesi için neler yapılması gerektiğini belirten Müdür Aksoy açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu gün dünyadaki savaşlar milyonlarca çocuk için gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir. Bazılarına başka bir yaşam tarzı tanımamış, bazılarının dünyası da savaşların ortaya çıkışıyla alt üst olmuştur. Bu etkilerin sonucunda sayısız çocuk ölmüş, birçoğu da sakat veya öksüz kalmıştır. Birçokları aç kalmış veya açlıktan ölmüştür. Milyonlarcası sevdiklerinden ayrılarak mülteci ya da yerinden-yurdundan edilmiş olarak, yollara dökülmeye zorlanmıştır. Çoğu; şiddet, korku ve zorluk dolu ortamda travma içinde yaşamaktadır. Oysa Çocuk Haklarına Dair Sözleşmede:  Çocukların yaşama hakkı; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarıdır. Çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havasının içindeki bir aile ortamında yetişmesi gereklidir.  Ayrıca çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için her yönüyle hazırlanmasının ve özellikle barış, değerbilirlik, hoşgörü, özgürlük, eşitlik, dayanışma ve kardeşlik ruhuyla yetiştirilmesi biz büyüklerin (Ana-baba) görevidir. Ana babanın yeterli olmadığı durumlarda bu görev çocuğun birinci derece yakın akrabalarına ve devlete düşer. Uyumsuz çocukların iyileştirilmeleri, yaşama zorluğu çeken çocukların kurtarılmaları, durumlarına uygun bir meslek için kendi yaşamlarını kazanacak derecede başarılı ve güçlü yetiştirilmeleri ana baba ile birlikte devletin ve bu amaçla kurulmuş sivil toplum kuruluşlarında görevidir. Çocukların erişkinlerden farklı fiziksel, fizyolojik, davranış ve psikolojik özellikleri olduğu, sürekli büyüme ve gelişme gösterdiği bilincinin yerleşmesi, çocukların bakımının bir toplum sorunu olduğu ve bilimsel yaklaşımlarla herkesin bu sorumluluğu yüklenmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak; fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmamasını gerektirmektedir.”

“TÜM ÇOCUKLARIMIZIN GÜNÜ KUTLU OLSUN”

Müdür Aksoy açıklamasının devamında tüm çocukların gününü kutlayarak; “Bir ülkenin geleceği için, çocuk çok önemlidir. Gelecekte büyüyecek olan bu çocuk, vatanına hizmet edecektir. Ailesine yardımda bulunacaktır. Bunun için, çocukların sağlıklı büyümeleri ve eğitilmeleri gerekir. Ahlaklı, dürüst, vatansever olarak yetiştirilen çocuklar, ailelerin ve vatanları için bir teminattır. Biz Muş Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak Çocuk hakları konusunda üzerimize düşen görevi yapıp, ilimizdeki her çocuğun güzel bir çocukluk yaşaması hedefiyle çaba harcıyoruz. Onların hakları konusunda farkındalıklarını artırıyor ve onları bilgilendiriyoruz çünkü biz daha iyi bir geleceğin ancak haklarının farkında bilgili, birikimli ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmekle mümkün olduğuna inanıyoruz. Çocuklarımıza sağlıklı günler diler, yaşamlarında başarılar dilerken tüm çocuklarımızın günü kutluyorum” ifadelerini kullandı.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”