ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Muş İl Temsilciliği Eğitim Sekreteri Mehmet Altunkum, Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) girecek öğrencilerin kaygılarını yenmeleri konusunda önerilerde bulundu

4 Haziran tarihinde yapılacak Liselere Geçiş Sınavı’na (LGS) sayılı günler kalırken, öğrenciler son hazırlıklarını tamamlıyor. İki oturum şeklinde yapılacak sınav için binlerce ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi, aylar süren çalışmalarını sergileyecekleri sınava girecek. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Muş İl Temsilciliği Eğitim Sekreteri Mehmet Altunkum, sınav kaygısı yaşayan öğrenciler için tavsiyelerde bulundu. Sınav kaygısı ile mücadele edilmesi konusunda bilgi ve tecrübelerini aktaran Altunkum, nefes egzersizinin önemine dikkat çekti.

Sınav kaygısının nasıl olduğunu hakkında bilgiler veren Altunkum; “Sınav kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanmaktadır. Aslında sınava karşı normal düzeyde kaygılı hissetmemiz; gayret göstermemizde ya da hedeflerimize ulaşmada itici bir güçtür. Ancak normalden fazla olan kaygı bizlerin başarısını, bilgisini olumsuz yönde etkileyecektir. Üzerimizdeki kaygıyı fazla hissetmek, düşük başarı göstermemize sebebiyet verecektir. Bizler sene boyunca çok çalıştık, çabaladık ama asla hayallerimizden vazgeçmedik. Buna rağmen sınav tarihi yaklaştıkça çalışmalarımızın karşılığını alamayacağımızı ve başarısız olacağımızı düşünüyorsak burada sınav kaygısından bahsetmek gerekebilir” dedi.

SINAV KAYGISIYLA BAŞ ETMEK VE YÜZLEŞMEK

Altunkum, sınav kaygısıyla baş etmenin ve yüzleşme hakkında; “Unutmayalım, sınav kaygıyla baş etmek mümkündür. Aşırı kaygılı hissettiğimizde fiziksel ve psikolojik belirtiler kendini gösterir. Örnek vermek gerekirse dil ve damak kuruması, terleme veya titreme, kalp atışlarında hızlanma, olaylara karşı aşırı tepki gösterme, öğrenilen bilgileri anımsayamama, mide bulantısı vs. Bu fiziksel ve psikolojik belirtileri kontrol etmek pek mümkün değil ancak kaygı düzeyimizi normal seviyede kalmasını sağlayabilirsek bu belirtiler kendiliğinden yok olacaktır. Stres; belirsiz durumlarda ya da kendimizi hazır hissedemediğimiz zamanlarda yoğun şekilde yaşanmaktadır. Bu nedenle kaygının kaynağıyla yüzleşmek sınava yönelik stresimizi azaltacaktır. Gerçek sınava yakın deneme sınav ortamı yaratıp gerçek sınavda stresimizi daha az hissedebiliriz. Örnek vermek gerekirse aile üyemizden birisine yapacağımız deneme sınavı sürecinde bize gözetmenlik yapmasını teklif edebiliriz. Sınav esnasında zamanı nasıl kullanacağınıza ve soruları hangi sırayla cevaplayacağınıza sınava girmeden karar vermeliyiz. Özellikle sınavda çıkacak konuları tam olarak bitirdiğinizden emin olun. Bu tür belirsizlikleri ortadan kaldırdığımızda sınav esnasında kaygı seviyesini kontrol etmemizi sağlayacaktır. Sınava karşı tutumunuz sınav süreci boyunca olumlu olmalıdır. Ailenle, arkadaşlarınla ve çevrendeki tanıdıklarla sınav hakkında olumsuz sohbetlere katılmamalıyız Unutma sen artık sınavın bir parçasısın”

ALTUNKUM’DAN SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE TAVSİYESİ

4 Haziran tarihinde yapılacak olan sınavdan bir gün önce nelerin yapılmasına ilişkin tavsiyelerde bulunan Altunkum; “Konuyu unuttum bu konuya çalışmam gerek gibi düşünceler sınava bir gün kala gayet normaldir ancak artık ders çalışmayı bırakmalıyız çünkü daha önce öğrendiklerimiz ile sınava bir gün kala çalışılan konular birbiriyle karışabilir. Sınav dışı farklı eğlenceli aktivitelere yer verebiliriz. Örneğin müzik dinleme, ılık bir duş, film izleme, spor yapma vb. bu sayede üzerimizdeki fazla enerjiyi harcayarak sınav sabahı için güzel bir uyku almalıyız. Sınav sabahı her zaman olduğu gibi kahvaltı yapılmalı, değişik herhangi bir şey tüketmeyi tercih etmemeliyiz. Halk arasında yaygın olan şekerli yiyecekler tüketmek beynin çalışmasını sağlar düşüncesi doğru olmadığından ve aşırı şekerli yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Dikkat çekici bir uyarı yapmak istiyorum. Sınavdan bir gün önce beslenme düzenini değiştiren (özellikle yağlı, baharatlı, asitli vb. ağır yiyecekler tüketen) öğrencilerin büyük bir kısmının sınav anında karnının gurultusundan sınava odaklanamadığını ifade etmişlerdir. Düzenli nefes egzersizleri yapılmalıdır. Düzenli nefes egzersizleri hem sınav öncesi hem de sınav esnasında yapılarak kaygı seviyesini kontrol altına alınabilmektedir. Nefes egzersizini şu yöntemle uygulayabiliriz. Bir gül koklar gibi burnumuzdan derin bir nefes alın (nefes alırken göğsümüz değil karnınızı şişirmeniz gerek) nefesinizi dört saniye tutun ve ağzınızdan bir mum üfler gibi nefesinizi verin. Burundan nefes alıp dört saniye nefesimizi tutup ve dört saniye de nefesimizi vermeye çalışmalıyız. Bu sayede vücudumuza sağlıklı oksijen girip çıkacak ve kaygı seviyemiz normal düzeyine inecektir.”

“SINAV ESNASINDA ‘1 ŞEY TEKNİĞİ’Nİ UYGULAYABİLİRSİNİZ”

Altumkum, öneri ve tavsiyelerinin devamında, sınav esnasında yaşanabilecek motivasyon düşüklüğüne karşı nelerin yapılabileceği hakkında bilgiler vererek; “Sınav esnasında soruyu yaparken doğru mu yapıyorum yanlış mı yapıyorum diye düşünmeyelim. Çünkü bu zamana kadar senin gayretin, isteğin, hedefin vardı. Gayretini ve hedefini hatırladıkça seni engelleyecek strese enerji vermemiş oluruz. Sınav esnasında diğer adaylara istemeden de olsa bakma isteği oluşabilir. Bu durum diğer adayların soruyu çözmeye çalıştıklarını gördüğünde kaygı seviyenin artmasına sebep olabilir. Eğer bir yere bakma ihtiyacı hissediyorsak boş bir alana bakabiliriz. Yukarıda bahsettim. Sınav esnasında kaygılı hissederseniz, odaklanmakta sorun yaşar ve dikkatiniz dağılırsa ya da nefes alışverişiniz düzensizleşirse nefes egzersizini bir dakika aralığına uygulayabilirsiniz. Sınav anında motivasyonunuzun düştüğünde, düşüncelerinizi toparlamakta zorlandığınızda ya da dikkatiniz dağıldığında kısa bir ara verip ‘1 Şey Tekniği’ni uygulayabilirsiniz. Bu teknik sayesinde kontrol etmekte zorlandığınız düşüncelerden uzaklaşmanıza ve şimdiki zamana gelmenize sağlayacaktır. “1 Şey Tekniği” ise şu an kokusunu aldığım bir şey; şu an gördüğüm bir şey; şu an duyduğum bir şey şeklinde olup kendi kendinize cevap bulmaya çalışmaktır” ifadelerini kullandı.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”