BALIKÇILAR, FİDE SATIŞINDAN GELİR ELDE EDİYOR

BALIKÇILAR, FİDE SATIŞINDAN GELİR ELDE EDİYOR

Muş’ta eski hal bölgesinde kış aylarında balıkçılık yapan esnaflar, yaz aylarında il dışından temin ettikleri sebze meyve fidelerinin satışını yaparak gelir elde ediyorlar.

Muş’ta kış aylarında balık satışı yapan esnaflar, ilkbahar mevsiminin gelmesi ile fide satışı yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Kış mevsimi sonrası havaların ısınması ile fide satışı yapan esnafların yüzü gülmeye başladı. Yılın 6 ayı balık satışı yapan esnaflar yaz aylarında ise fide satışından gelir elde ediyorlar. 

Esnaflar domates, biber, patlıcan, salatalık, lahana, karpuz fidelerinin yanı sıra yeşil fasulye, maydanoz, havuç ve rokka tohumlarını tezgahlarına sergilediler. Bağ halinde satışa sunulan fideler 7,5 TL tohumlar ise bardak hesabı satılıyor. Tane olarak satılan fideler ise 2 ila 5 TL arasında satışa sunuyor.

Bağ ve bahçe işleri ile uğraşan vatandaşlar ve çiftçiler ilkbahar mevsiminin gelmesi ile fide satışı yapan esnafların yolunu tuttu. Tarlalarını fide dikimine hazırlayan vatandaşlar fide satıcılarının önünde yoğunluk oluştururken, esnaflarda durumdan memnun olduklarını söylediler. Siirt’in Baykan ilçesinde yetiştirilen fideler çiftçi vatandaşların erken mahsul almasına yardımcı olurken, tohum olarak ekilen sebze meyve fideleri yaklaşık 40-50 gün sonra satışa sunuluyor.

Eski hal bölgesinde fide satışı yapan esnaflardan Mehmet Altun, yaz aylarında balık satışı olmadığından fide satışı yaparak geçimini sağladığını belirtti. Fideleri Siirt’in Baykan ilçesinden toptan aldığını kaydeden Altun, vatandaşların bağ bahçe işlerine önceki yıllara oranla rağbet gösterdiğini söyledi.

KIŞIN BALIKÇILIKTAN YAZIN FİDE SATIŞINDAN KAZANÇ ELDE EDİLİYOR

Kış mevsimi sonrası fide satışlarına başladıklarını belirten Altun; “Biz kış aylarında Karadeniz bölgesinden getirdiğimiz balıkları satıyoruz. Yaz aylarında ilimizde balık satışı yapılamadığından Baykan’dan getirdiğimiz sebze meyve fidelerini satarak gelir elde ediyoruz. Domates, biber, patlıcan, salatalık, lahana, kavun ve karpuzun fideleri var. Tohum olarak da yeşil fasülye, maydanoz, havuç rokka ve salatalık satışı yapıyoruz. Fidelerin bağını 7,5 TL’den, paket halinde hazır gelen tohumların paketini 15 ila 50 TL arasında değişiyor. Ayrıca gram olarak sattığımız tohumların bardağını da 15 ila 50 TL arasında satıyoruz. Müşterilerimizin çoğunluğu köyde yaşayan vatandaşlardır. Bağ ve bahçe işleriyle uğraşan vatandaşların sayısı her geçen artıyor. Önceki yıllarda sadece köy ve bağlarda yaşayan vatandaşlar sebze yetiştiriyordu. Şimdi ise şehir merkezinde müstakil evlerde kalan vatandaşlarda bahçe işleri ile uğraşmaya başladı. Bu durum biz satıcıları sevindiriyor. Satışlarımızdan memnunuz. Balıkçılık yaptığımız işletmemizde fide satışı yaparak geçimimizi sağlıyoruz. İnşallah vatandaşlara satışını yaptığımız tohum ve fidelerden bol mahsul alırlar” şeklinde konuştu.

“ÜRÜNLERİ FİDE OLARAK EKTİĞİMİZ ZAMAN BİZİM İÇİN DAHA AVANTAJLI OLUYOR”

Fide almak için gelen vatandaşlardan Abdurrahim Yonat ise, fide halinde alınan ürünlerin erken yetişmesi için kendilerine destek olduğunu belirterek; “Bu yıl kış mevsimi erken bitti. Yağan kar erken kalktığı için bizde bağ bahçe işlerine başladık. Bahçemizde ekim yapmak için fide almaya geldik. Ürünleri fide olarak ektiğimiz zaman bizim için daha avantajlı oluyor. Tohum olarak ekildiği zaman ilk önce onun fide olmasını beklememiz gerekiyor. Aldığımız fideler toprağa dikerek bakımlarını yapacağız. İnşallah güzel bir mahsul alırız” dedi.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”