BAYRAKTAR, VATANDAŞLARI AŞIYA DAVET ETTİ

BAYRAKTAR, VATANDAŞLARI AŞIYA DAVET ETTİ

Muş İl Sağlık Müdürlüğü 2 Nolu Sağlık Ocağından görev yapan aile hekimi Dr. Ekrem Bayraktar, son dönemlerde yaygınlaşan Omicron varyantına karşı tedbirlere uyulması ve aşı olunması gerektiğini söyledi.

Son dönemlerde ülke genelinde olduğu gibi Muş’ta etkili olan Omicron varyantı ile ilgili uyarılarda bulunan İl Sağlık Müdürlüğü 2 Nolu Sağlık Ocağı aile hekimi Dr. Ekrem Bayraktar, tedbirlere ve aşıya dikkat çekti. Omicron varyantının bulaş hızının etkili olduğunu vatandaşların daha dikkatli olması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Bayraktar, vatandaşları aşı yaptırmaya davet etti.

Artan vaka sayılarını önlemek ve aşılama oranını yükseltilmesi için yoğun çalışmalar gerçekleştiren sağlık ekipleri, Muş’un en ücra yerine giderek aşılama yaptıklarını belirten Bayraktar, vatandaşların ‘aşının içinde ne var bilmiyoruz. O yüzden güvenemiyoruz’ söylemlerinin yanlış olduğunu kaydetti. Omicron varyantının ülke genelinde olduğu gibi Muş’ta da yaygın olduğunu dile getiren Bayraktar, maske, temizlik ve sosyal mesafe kurallarına uymaları çağrısında bulundu.

Yaygınlaşan Omicron varyantının diğer varyantlardan tek farkının ölüm oranının düşük olduğunu ifade eden Bayraktar; “Bilindiği gibi koronavirüs salgını son iki yıldır ülkemizde yaygın bir şekilde devam ediyor. son dönemlerde en fazla Omicron varyantı görülmeye başlandı. Ülkenin 81 ilinde görülen en fazla varyant Omicron varyantıdır. Omicron varyantı diğer varyantlara göre daha bulaşıcıdır. Ancak ölüm olaylarında diğer varyantlara göre daha düşük olduğu görünüyor. Bu durum bir nebze de olsa sevindiriyor. Ama vatandaşlarımızın tedbiri elden bırakmaması gerekir. Ülke genelinde vaka sayıları 100 binlere dayandı. Dolayısıyla en önemli tedbir olan Maske, temizlik ve mesafe kurallarına riayet edilmesi en önemliler arasındadır. Koronavirüs ilk ülkemizde yaygınlaşmaya başladığı günden bu yana bu üç tedbirin elden bırakılmaması söyledik. Temizlikte sürekli el yıkama ve el dezenfektanı kullanmaktır. Özellikle kalabalık yerlerde maske takıp sosyal mesafe kuralı da uygulanması gerekir” dedi.

“AŞI TOPLUMUN SAĞLIĞI İÇİN ŞARTTIR”

Dr. Bayraktar, aşının toplumun sağlığı için şart olduğunu vurgulayarak; “Koronavirüs salgınından korunmanın tek yolu aşı olmaktan geçiyor. Şuan burada Sinovac ve Biontech aşılarını yapıyoruz. Vatandaşlarımızı her fırsatta aşı olmaya davet ediyoruz. Aşı olsunlar da hangisini olurlarsa olsunlar. Çünkü başka çıkar yolumuz yok. Ben aşı olmayanlara seslenmek istiyorum. Vatandaşlar diyor ki ‘aşının içinde ne var bilmiyoruz. O yüzden güvenemiyoruz.’ Öte yandan çocuklar ilk doğdukları zamandan 3-4 yaşlarına kadar yaklaşık 20 tane aşı yapıyoruz. Çocuklara yapılan bu aşıların içinde ne olduklarını da bilmiyorlar. Nasıl ki çocuklarını aşıya getiriyorlarsa vatandaşlarımızda gelip koronavirüs salgını için aşı olmaları gerekiyor. Bu hem kendilerinin sağlığı için hem toplumun sağlığı için şarttır. Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır. COVID-19 için birkaç farklı aşı türü geliştirilmektedir. Bunlardan bahsedecek olursak, hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş virüs içeren aşılar (İnaktif aşılar). Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan zayıflatılmış virüs içeren aşılar (Canlı atenüe aşılar). Güvenli bir şekilde bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün yapısını taklit eden protein parçalarını kullanan protein bazlı aşılar. Güvenli bağışıklık yanıtı oluşturmak için COVID-19 virüsünün RNA parçacıklarını taşıyan hastalık yapıcı etkisi olmayan virüslerin kullanıldığı viral vektör aşıları. Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA ve DNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA ve DNA aşıları olarak geliştirildi.”

“EKİPLERİMİZ DEVLETİN TÜM İMKANLARI İLE AŞI HİZMETİNİ İLİMİZİN EN ÜCRA YERİNE DAHİ ULAŞTIRIYORLAR”

Vatandaşlara aşı hizmeti sunulması için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini kaydeden Dr. Bayraktar, açıklamasının devamında; “Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de görülen en fazla varyant Omicron varyantıdır. Bizim şurada gördüğümüz 5 hastanın 3’ü Omicron varyantıdır. Tüm ülkede bu böyledir. Bir süre sonra 5 hastanın 5’i de Omicron olacak. Çünkü bu salgın sürekli kendini değiştiriyor. Son olarak da Omicron varyantı olarak karşımıza çıktı. Hızlı bulaştığı için ülke genelinde de her tarafa yayıldı. Salgın sürecinden kurtulmak veya vaka sayılarını azaltmak için aşılama ekiplerimiz ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. Malumunuz ilimizde kış mevsimi etkili ve zorlu geçiyor. Kırsal kesimlerdeki köylerde aşı çalışması gerçekleştirmek için giden aşı ekiplerimiz arabanın gittiği yere kadar gidiyorlar. Karın fazla olması nedeniyle arabaların gidemediği yerlere paletli ambulanslarla devam ediyorlar. Daha sonra yürüyerek köylerde tek tek kapıları çalıyorlar. Ekiplerimiz devletin tüm imkanları ile aşı hizmetini ilimizin en ücra yerine dahi ulaştırıyorlar. Bu çalışmalar sonucunda vatandaşlardan tek isteğimiz bilime ve bizlere güvenip aşı olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”