BELEDİYE, EĞİTİM PROGRAMINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

BELEDİYE, EĞİTİM PROGRAMINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Muş Belediyesi, İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen Türkiye Belediye Başkanları Birliği tarafından gerçekleştirilen İklim Değişikliği Eylem Planı eğitim programına ev sahipliği yaptı

Türkiye Belediye Başkanlar Birliği Muş Belediyesi işbirliğinde Kamu ve Sivil toplum İşbirliği İle Belediyelerde İklim Değişikliği Eylem Planı Eğitim programı düzenlendi. Porsor Ana Kadın Kültür ve Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen programa çevre illerin belediye yetkilileri ve STK temsilcileri katıldı.

Program saygı duruşunda durulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Açılış konuşmalarının yapılması ardından bilgilendirme eğitimi ile devam etti. Türkiye Belediye Başkanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Demir, düzenlenen eğitim programının amaç, konu, gerekçe ve hedefleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Belediye Başkanı Feyat Asya, İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen eğitim programına ev sahipliği yapmak duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İklim ve çevre değişikliğine büyün önem verdikleri kaydeden Başkan Asya, konuya dair kent genelinde yapılan çalışmaları anımsattı.

İnsanoğlunun çevreye en fazla zarar veren canlı olduğunun belirten Asya; “İklim değişikliği konusu bizim yüzyılımızı her geçen gün ciddi manada sadece insana değil her canlıya sıkıntı verebilecek ve bunun üzerine çalışmalar yapılıyor olmasının izlenimini hep birlikte müşahede ediyoruz. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla da Çevre Şehircilik Bakanlığı’na ilave olarak İklim Değişikliği Bakanlığı oluşturmuş olmanın bu işe ne kadar önem ve emniyet verilmiş olduğunu göstergesidir. Maalesef biz insanoğlu hem tabiatı hem de çevreye en büyük zararı veren varlık olarak kabul edilmektedir. Bizler belediye olarak bu işin çok da teknik bilgisini bilen birisi değiliz. Fakat bu anlamda çevreyi, iklimi, insan sağlığını, çevre sağlığını ve canlı sağlığını önemsemek adına çeşitli çalışmalarla sürecimize başladık. Öncelikle katı atık vahşi depolama sistemini biran önce ortaklandırmak üzere belediyemiz ortalama günde 130 ton Bitlis Katı Atık Birliğine götürüyoruz. Biz sıkıntılı bir süreç yaşadık. Firmamızdan kaynaklı bazı sıkıntılar yaşadığımızdan dolayı Katı Atık Belediyeler Birliğimizin düzenli katı atık depolama alanında sorun yaşadık” dedi.

YEŞİL ALANDA 1 MİLYON METREKARE HEDEFLENİYOR

Kentin 500 bin metrekare yeşil alanının 1 milyon metrekareye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Başkan Asya; “Çevre sağlığı ile ilgili de hamdolsun artık bu şehirde görevi devir aldığımızda 43 bin metrekare iken şuanda 500 bin metrekareyi aştık. Hedefimiz yeni imar alanlarımızda yağmış olduğumuz çalışmaların arasındaki yeşil alanlarla birlikte 1 milyon metrekareyi aşmaktır. Bunu da inşallah dönem sonuna kadar peyzajını yapmak suretiyle planda 1 milyon metrekare yeşil alan oluşturmuş olacağız. Bizler bu anlamda tabi doğalgazın belki iklim değişikliği ile ilgili fosil yakıtlara zarar vermesi arasında sayılsa da en nihayetinde temiz bir havadır. Çevre sağlığı için çok önemsediğimiz, şuanda şehir merkezimizin yüzde 100’üne ulaşmış durumdayız. İlçelerimize doğalgazın ulaşması noktasında da çalışmalar devam etmektedir. Bu toplantının özelde ilimize ve bölgemize genelde ülkemize hayırlar getirmesini diler, Belediye Başkanları Birliğini yönetimini paydaşı olduğumuz Sayın İçişleri Bakanımızın şahsında bütün ekibine teşekkür ederim.”

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KÜRESEL NİTELİK TAŞIDIĞI İÇİN ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Türkiye Belediye Başkanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Demir, iklim değişikliğinin küresel nitelik açısından önem arz ettiğini belirterek; “İçişleri Bakanlığımıza sunduğumuz projemizin adı Kamu ve Sivil Toplum iş birliği ile Belediyelerde İklim Değişikliği Bilgilendirme, Bilinçlendirme ve Eylem Planı Hazırlama Eğitimlerinin yapılmasıdır. Projemizin amacı uluslararası Paris İklim Değişikliği Sözleşmesi ve Ulusal Mevzuat Uyarınca Bilgilendirme ve bilinçlendirme yaparak konu ile ilgili eylem planı hazırlama eğitimleri vermektir. Konu bir ülke ile sınırlandırılmayan iklim değişikliğine sebep olduğu küresel ısınmanın olumsuz etkilerinden korunmaya yönelik farkındalık oluşturma ve buna yönelik eylem planlarının hazırlanması eğitimi. Gerekçemiz iklim değişikliğinin küresel nitelik taşıdığı için önem arz etmektedir. Bu kapsamda küresel ısınmanın etkileri kuraklık, ani su basması ve su kaynaklarının azalması şeklinde görülmektedir. Bu olumsuz koşullar ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlar yaratmaktadır. İklimin olumsuz koşullarından korunmak, kaliteli ve sürdürülebilir bir hayat sağlamak için gerekli önlemlerin alınması kaçınılmaz olmuştur. Bu çerçevede yapılacak işlerden biride iklim değişikliği konusunda toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi ile ilgili tarafların katılım ve paydaşlarıyla eylem planlarının hazırlanmasıdır. Projemizin hedefleri kamu kuruluşu STK ve belediye personellerinden en az 1500 kişiye iklim değişikliği konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme yapmak. Coğrafi bölgeleri temsilen seçilen 15 belediye merkezli belediyeler için iklim değişikliği eylem planı hazırlama eğitim modülü oluşturmak. İklim değişikliği eylem planın hazırlanması eğitimleri konusunda kamu, STK ve belediyeler arasında iş birliğini geliştirmek. İklim değişikliği eylem planı hazırlama eğitimleri alan belediyelerin eğitimlere müteakip 1 yıl içinde eylem planlarını yapmasını sağlamak. Türklerin Anadolu’ya giriş kapısı olan bu manevi topraklarda bize ev sahipliği yapan Muş Belediye Başkanımız Feyat Asya Beye, Başkan Yardımcılarımıza ve diğer personellere çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca kilometrelerce uzaklıktan gelen belediye yetkilileri, STK temsilcileri ve buradaki sanayi kuruluş yetkililerine de teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”