DİSKALKULİ DERNEĞİNDEN YENİ BİR PROJE DAHA

DİSKALKULİ DERNEĞİNDEN YENİ BİR PROJE DAHA

Muş’ta faaliyetlerini sürdüren Diskalkuli Derneği, matematiksel hesaplarda parmaklarını kullanan çocukların bu alışkanlıklarını daha etkili kullanmaları için yeni bir projeye imza atarak “Haydi, Eller Havaya” projesini hayata geçi

Daha önce de başarılı projelere imza atan Diskalkuli Derneği, bu kez de “Haydi, Eller Havaya” diyor. Diskalkuli Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Mutlu, yeni projeleri ile amaçlarının parmakla saymanın ve parmakla hesap yapmanın matematik öğrenme güçlüğüne (diskalkuli) sahip çocuklar için önemine dikkatleri çekmek olduğunu belirtti.

Diskalkulisi olan çocukların çok basit matematiksel işlemleri yaparken bile parmaklarını kullanma eğiliminde olduklarını ifade eden Mutlu, parmakla saymanın öğretmenler ve ebeveynler tarafından terk ettirilmeye çalışılmasının doğru bir yaklaşım olmadığının altını çizdi.

Mutlu, burada sergilenmesi gereken doğru yaklaşımın, parmakların bu çocuklar için ne kadar önemli olduğunun farkına varıp, matematik öğretiminde parmakların nasıl daha etkili kullanılabileceğinin bilinmesi olduğunu vurguladı. Aynı zamanda Muş Alparslan Üniversitesi Matematik Eğitimi Bölümü öğretim üyesi olan Mutlu, parmakların matematik öğretiminde önemini ortaya koyan bir dizi etkinliğe bu proje kapsamında yer vereceklerini ifade etti.

Diskalkuli ile ilgilenen herkesin, derneğin sosyal medya hesaplarını takip ederek bu çalışmalardan haberdar olabileceğini ifade eden Mutlu, “Parmakların çok eski zamanlardan beri, çok farklı kültürlerde ve çok farklı şekillerde matematik eğitiminde kullanıldığını görüyoruz. En güncel bilimsel bulgular da, saymak için kullandığımız beyin bölgesi ile parmaklarımızı kontrol eden beyin bölgesinin örtüştüğünü ortaya koymaktadır. Elbette biz bunun tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Matematikte öğrenme güçlüğü yaşamayan çocuklar bir noktadan sonra işlemleri zihinden yapmaya başlarlar. Bununla birlikte diskalkulik çocukların hesaplama yaparken parmaklarını kullanma istek ve eğilimlerini terk edemediklerini görüyoruz. Bazı eğitimciler ve ebeveynler tarafından bu zorunlu ve faydalı alışkanlıklarını bırakmaya zorlandıklarını ise üzülerek müşahede etmekteyim. Zira bu ısrar, bu çocuklarda mevcut olan kaygı durumunu artırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Açıkçası biz onlardan sahip oldukları biricik enstrümanlarını terk etmelerini istemenin doğru olmadığını düşünüyoruz. O yüzden ‘Haydi, Eller Havaya’ diyoruz, o yüzden ‘On Parmakta, Yüz Marifet’ diyoruz. Sizlerin aracılığıyla da herkesi bu kampanyamıza destek vermeye davet ediyorum” dedi.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”