DOĞAL ÜRÜNLER GELİR KAPISI OLDU

DOĞAL ÜRÜNLER GELİR KAPISI OLDU

Muş’ta, genellikle dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ot çeşitleri tezgâhlardaki yerini alırken işsiz vatandaşların da gelir kapısı oldu.

Muş’un dağlık ve ova bölgelerinde kendiliğinden yetişen güllük, kenger ve sipidak yukarı çarşı bölgesinde vatandaşların tezgâhlarında satışa çıktı. Baharın müjdecisi olarak bilinen otlar vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görürken, işsiz vatandaşlara da iş olanağı oldu.

Güllük otunu Kurtik dağının eteklerinden topladıklarını belirten satıcı Abdurrahman Bozkurt, sipidak otunu da Muş Ovasından topladıklarını söyledi. Bunun yanı sıra kenger otu satışı da yapan Bozkurt, kengerin iki farklı çeşitte sattıklarını belirtti.

Satışlarını vatandaşların isteğine göre bidonlarda tuzlayarak, yada topraktan çıktığı halde satışını yaptıklarını belirten Bozkurt; “Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında doğal ürünleri satışını yapıyorum. Baharın müjdecisi olan ilk bu otlardır. Güllük, sipidak ve kenger en başta çıkar. Daha sonra havaların biraz daha ısınması ile farklı otlar çıkmaya başlar. Bu otlar, hem dağda doğal olarak kendiliğinden yetişiyor hem de bazı hastalıklara şifa oluyor. Güllük otu evlerde kadınlar tarafından farklı çeşitlerde pişiriliyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kızartarak da yapılabiliyor, yâda hamurla ekmeğini yapıyorlar.”

“BURADAN İL DIŞINA BİLE GÖNDERİLİYOR”

Muş’tan satın alınan doğal otların il dışında akrabaları olan vatandaşlara bile gönderildiğini vurgulayan satıcı Bozkurt; “Ben her yıl düzenli olarak bu otları satıyorum. Baharın ilk günlerinde güllük, sipidak ve kenger bulunuyor. Daha sonra cağ, karnik, heliz ve mantar satışları başlayacak. Birde vatandaşlar yayla muzu olarak adlandırdığı uçkun çıkacak, bunlar yaz aylarından bize geçim kaynağı oluyor. Bunların dağlardan topladıktan sonra getirip satışını yaparak gelir elde ediyoruz. Şuanda güllük otunda indirim yaptık. 3 kilosunu 10 liradan satıyoruz. 8 liradan sipidak’ın, 10 liradan da kengerin kilosunu satıyoruz. Bu otları bilen vatandaşlar gelip alıyor. Bazen de il dışındaki akrabasına gönderenlerde oluyor. Bu doğal otları bilen tanıyan vatandaşlar hemen hemen her sofrada bulunduruyorlar” dedi.

BİRÇOK HASTALIĞA FAYDALI OTLAR

Bozkurt, sattığı otların birçok hastalığa faydalı olduğunu belirterek; “Güllük otu bağırsakları çalıştırarak sindirimi hızlandırır. Bademcik, bağırsaklar ve vücudun herhangi bir yerindeki iltihaba iyi geliyor. Bağırsakları ve idrar yolunu temizler. Kenger oto şeker hastalığına iyi gelir. Mideye yararlı bir bitkidir. Aç karınla yenilmesi durumunda ağız kokusunu giderir ve nefesi açma özelliği vardır. Taze olarak tüketilirse diş ağrısını yatıştırır. Sipidak otu kaynatılıp suyu içilirse, iç hastalıklara iyi gelir. Karın sancılarını da yatıştırmaktadır. Yeni doğum yapmış kadınlara suyu içirilip, otun kendisi de yedirilirse, karın ağrılarını azaltır. Şeker hastalığına yararlı bir bitki olup, aynı zamanda vücut şişkinliğini de indirir. Heliz otu şeker hastalığına iyi gelir. Kalp hastalıklarına ve nefes darlığına iyi gelmektedir” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”