“DOĞALGAZ FIRSATÇILIĞIYLA KİRA ARTIŞLARINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

“DOĞALGAZ FIRSATÇILIĞIYLA KİRA ARTIŞLARINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Bulanık İlçe Temsilcisi Serkan Bebek, ilçede başlayan doğalgaz çalışmaları ile birlikte ev ve işyeri sahiplerinin kiralarda artış yapma planları olduğunu belirterek, yaptıkları fırsatçıl

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Bulanık İlçe Temsilcisi Serkan Bebek, ilçede başlayan doğalgaz çalışmaları ile birlikte ev ve işyeri sahiplerinin kiralarda artış yapma planları olduğunu belirterek, yaptıkları fırsatçılığa izin vermeyeceklerini söyledi

Muş’un Bulanık ilçesinde doğalgaz hattı döşeme çalışmaları başlaması ile mülk sahiplerinin kiralarda artış yapma hazırlığı içinde olduklarını belirten Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası (TÖB-SEN) Bulanık İlçe Temsilcisi Serkan Bebek, fırsatçılıkla kira artışı yapanlara tepki gösterdi.

Ekonomik krizin faturasını ağır ödeyen vatandaşların yanında olduklarını kaydeden Bebek; “Bulanık’ta bildiğiniz üzere doğal gaz çalışmaları başladı. İlk etap olarak çarşı içini bitirdikten sonra kısa sürede bütün Bulanık’a doğal gaz verilmiş olacak. Doğal gazın ilçemize gelmesinde emeği ve çabası olanlara Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası olarak teşekkür ediyoruz. İlçemizde doğal gaz çalışmalarının başlaması ile fırsatçılar ev kiraları üzerinden fahiş bir kira artırımına gideceği halk içinde konuşulmaktadır. 1000-1200 TL olan kiraları 2000 TL‘ye çıkaracaklarına dair söylentiler var. Halkın içinde söylendiği gibi bazı ev sahipleri “Doğal gaz geliyor, insanlar kömür parası vermeyecek. Masrafı azalacak. Bu yüzden kiraları arttıracağız.“ gibi tamamen bireysel ve çıkarcı düşünceler içindeyse buradan onlara açıkça sesleniyoruz. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası, ekonomik krizin faturasını ağır ödeyen halkın yanındadır ve emekçilerin sesi olmaya devam edecektir. Bulanık’ta ülkenin dört bir yanında, emeğiyle geçinen; yollarda motor üstünde evine ekmek götüren kuryelerin, şantiyelerde, fabrikalarda, bürolarda, okullarda gecesini gündüzüne katan emekçilerin sesine ses olmaya devam edeceğiz” dedi.

“EV SAHİPLERİ BELLİ KURALLAR ALTINDA ZAM YAPMA HAKKINDA SAHİPTİR”

Yargıtay’ın kararı ile mülk sahiplerinin belli kurallara göre zam yapabileceğini dile getiren Bebek; “Buradan kirada oturan işçi, köylü, memur emekçilere sesleniyoruz. Yargıtay, kiracılar için emsal bir karara imza attı. Normalde kira zammı TÜİK’in her ay açıkladığı ÜFE’nin 12 aylık ortalamasını geçemez. Yargıtay’ın kararına göre, kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar altında yapılacağı açıkça yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa dahi kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Örnek olay, kira artış oranının kira sözleşmelerinde açıkça belirtilmesi gerektiğine işaret ediyor. Kiracılar için zamla ilgili alınan yeni bir emsal karar, artık kira sözleşmesinde tüm şartların açıkça belirtilmesini şart koşacak görünüyor. Normalde evler için kira kontratları genelde bir senelik yapılır ve bu kontratların üstünde ödemeniz gereken aylık kira ile bir yıllık toplam kira bedeli belirtilir. Bir yılın sonunda, ev sahibi yasal olarak belirlenen oranlar çerçevesinde ve belli kurallar altında zam yapma hakkında sahiptir. Kira zam oranı ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) 12 aylık ortalamasını geçemez. Yargıtay’ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karara göre ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar altında yapılacağı açıkça yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa dahi kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek. Yani kira sözleşmesi yapanlar için kira sözleşmesi hukuken bir koruyuculuğu vardır. Kira sözleşmesi yoksa son verdikleri kira üzerinden kira artışı, sözleşmenin sonlanacağı tarihten önceki aya göre 12 aylık TÜFE oranı ortalamasına bağlıdır. Kiralara en fazla yüzde 39,33 zam yapılabilecek.”

“SON DÖNEMDE KONUT SEKTÖRÜNDE YAŞANAN FAHİŞ ARTIŞLAR HÜKÜMETİ HAREKETE GEÇİRDİ”

Konut sektöründe yaşanan fiyat artışı ile hükümetin harekete geçtiğini belirten Bebek; “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mayıs ayı itibarıyla, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 39,33 artış gerçekleşti. Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 39,33 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor. Ev sahipleri bu oranın üzerinde artış yapamıyor. Kaldı ki Yargıtay’ın kararına göre, kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar altında yapılacağı açıkça yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa dahi kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Örnek olay, kira artış oranının kira sözleşmelerinde açıkça belirtilmesi gerektiğine işaret ediyor. Son dönemde konut sektöründe yaşanan fahiş artışlar hükümeti harekete geçirdi. Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı çalışmalara başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan kiralık konut projesini hayata geçireceklerini duyurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı artışlarla ilgili bir yaptırım olacak mı sorusu üzerine Bakan Kurum, "Fırsatçılığa müsaade etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz. Durumu fırsat görüp enflasyon ve kira artış oranı açıkladı, bu artış oranı üzerinde bir artış söz konusu ise bununla ilgili hem adli hem hukuki süreci takip ediyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Fiyatlar konusunda, vicdansızlık yaparak milletin aşına, ekmeğine, geçimine göz dikenlere acımayacağız. Böyle dönemler hep birlikte fedakarlık yapmamız, günlük kazancımızı değil, ortak geleceğimizi düşünmemiz gereken dönemlerdir. 3 kuruş fazla kazanmak için milletin huzuruna göz dikenler en büyük zararı kendilerine veriyor. Bakanlıklarımız denetimden mevzuat hazırlığına kadar her konuda yoğun çalışma içinde.“ diyerek fırsatçılara karşı gereken cevabın verileceğini dile getirmiştir.”

“KİRLİ FİKİRLERİ OLAN EV SAHİPLERİ VARSA ONLARI DA ŞİMDİDEN UYARIYORUZ”

Bebek, açıklamasının devamında kira fiyatlarının artışı ile ilgili fikri olan mülk sahiplerini uyardıklarını dile getirerek; “Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası hayatın bir bütün olduğu gerçeğini kabul ederek üyelerinin ve emekçilerin her türlü hayata dair sorunları ile ilgilenmeyi kendine ilke edinmiş halkçı bir sendikadır.  Kira ücretlerini doğal gazı bahane ederek fahiş şekilde arttıracaklara fırsatçılık yapanlara karşı sendika olarak bütün araçlarımızı kullanıp mücadele edeceğiz. Gerekirse sendika olarak bir masa kurarak fırsatçılık yapan ev sahiplerini önce kaymakamlığa daha sonrada devletin ilgili kurumlarına ve Cumhurbaşkanlığına yazı yazarak İlçemizdeki fırsatçıları teşhir edeceğiz. Bu konuda kira konusunda sıkıntı yaşayan olursa işçi, memur, köylü ayrım yapmaksızın hukuki destek sağlayacağımız bilinmelidir. Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası olarak böyle bir şeyin olmayacağını umuyor aklında böyle kirli fikirleri olan ev sahipleri varsa onları da şimdiden uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.