Doğanın İntikamı

Doğanın İntikamı

Köylüler, yıllar içerisinde keserek yok ettikleri ağaçların pişmanlığı içerisindeler. Varto İlçesi Erdoğan Köyü, sık sık sele maruz kalan köy olarak biliniyor. Orman yok edildikten sonra sele maruz kalan Erdoğan köylüleri, şimdi doğanın intikamını aldığın

Köylüler, yıllar içerisinde keserek yok ettikleri ağaçların pişmanlığı içerisindeler. Varto İlçesi Erdoğan Köyü, sık sık sele maruz kalan köy olarak biliniyor. Orman yok edildikten sonra sele maruz kalan Erdoğan köylüleri, şimdi doğanın intikamını aldığını söylüyorlar.


 


Köylülerin yıllar içerisinde yok ettikleri doğa, şimdilerde intikamını alıyor. Varto İlçesine bağlı Erdoğan, Boyalı, Esenler ve Akçatepe köyleri, zamanla yok ettikleri ormanın pişmanlığı içerisindeler. Sık sık sel baskınlarına maruz kalan köyler, bu baskınlardan önemli ölçüde zarar görüyorlar. Erdoğan Köyünün hemen üst tarafında bulunan Kolibaba Dağı, yıllar önce ormanlık bölge iken, şimdi ormandan eser yok. Ormanlık alan yok edildiğinden, bir yağış halinde, Kolibaba dağı çamur deryasına dönerek, köyün üstüne geliyor. Geçen yıl yağan yağmurlardan, Kolibaba dağından gelen çamurla Erdoğan Köyü büyük zarara uğramıştı. Bu yıl da, yine aynı şekilde Kolibaba dağından gelen çamurlar, köylüleri endişelendiriyor. Doğanın intikamını aldığını söyleyen köylüler; “Bundan 40 yıl öncesine kadar, Kolibaba dağı ormanlık alandı. Daha sonra her yıl bu ormanlık alan azaldı ve bugüne kadar geldi. 2 yıldır yağan yağmurlarla köyler çamur deryasına döndüler. Çok zararımız oldu. Evlerimiz, otlarımız her şeyimiz çamur altında kaldı. Şimdi artık tövbe ettik. Tek bir ağaç bile kesmeyeceğiz. Bu alanları ağaç dikerek tekrar ormanlık alana çevireceğiz. Boyalı Köyünden Zülküf Akçagel; “Yıllar önce burası ağaçtan geçilmiyordu. Daha sonra ağaçlar yakacak için kesilince, 2 yıldır sel baskınlarından kurtulamıyoruz. Köylerimiz, Kolibaba dağından gelen çamurlarla kaplanıyor. Çok zararımız oluyor. Ağaçlar kesildiği için, Kolibaba dağı çamur olup üzerimize geliyor. Ormanı yok ettiğimiz için çok pişmanız. Zaten karar aldık. Artık tek bir ağaç bile kesmeyeceğiz. Doğa intikamını bizden alıyor” dedi. Erdoğan Köyünden Ahmet Aslan ise; “Civar köyler, yakacak ihtiyaçlarını Kolibaba dağındaki ağaçlardan karşıladılar. Yıllar içerisinde bu ağaçlar kesile kesile tükendi. Şimdi hiç ağaç kalmadı, ormanlık alan yok oldu. Yağan az bir yağmurda bile, Kolibaba dağından çamur geliyor. Köylerimiz çamur altında kalıyorlar. Geçen yıl köyümüzde yağan yağmurlardan dolayı, çamur baskını oldu. her şeyimiz çamur altında kaldı. Çok büyük zararımız oldu. Şimdi pişmanız ama iş işten geçti. Artık tek bir ağaç bile kesmemeye yemin ettik” dedi.





ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”