EL EMEĞİ ÜRÜNLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

EL EMEĞİ ÜRÜNLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Muş’ta bilgi evlerinde kadın kursiyerler tarafından üretilen el emeği göz nuru ürünler Porsor Ana Kadın ve Kültür Merkezinde açılan sergi ile görücüye çıkarıldı

Muş Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) destekli ve Halk Eğitim Merkezi, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) İl temsilciliği ile Muş Belediyesi ortak projesi olan kadına yönelik kurs eğitimleri devam ediyor. Bilgi evlerinde kadınlar tarafından üretilen ürünlerin sergisi yapıldı.

Porsor Ana Kadın ve Kültür Merkezinde açılan sergiye vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, süs eşyaları ve halı kilim dokuma ürünleri büyük beğeni topladı. Açılan kurslarda kadın kursiyerler meslek edinmenin yanı sıra İŞKUR tarafından sağlanan destekle aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Özellikle son dönemlerde unutulmaya yüz tutmuş halı kilim dokumacılığı mesleğini verilen eğitimler gün yüzüne çıkarılması planlanıyor.

Ürünlerin sergisinde konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Muş Belediyesi Kültür Sosyal İşler Müdürü Ekrem Bingöl, açılan kurslarda kadınların hem kazanç elde ettiğini hem de sosyalleştiğini söyledi. Koronavirüs salgını nedeniyle kurslardaki kursiyer sayısını yarı yarıya düşürdüklerini belirten Bingöl, 6 farklı kursta yaklaşık 300’e yakın ürün elde edildiğini ifade etti.

Bingöl, kadınları kurslarda aldıkları eğitim sonrasında edindikleri meslek ile kendi işlerini kurabileceklerini belirterek; “Muş Belediyesi bünyesinde olan 4 bilgi evinde ve Porsor Ana Kadın Kültür Merkezinde Halk eğitim Müdürlüğü, İŞKUR İl Müdürlüğü, Muş Belediyesi ve Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) İl Temsilciliğinin katılımı ile ortak proje ile başlayan kurslarımızda kadın kursiyerlerin el emeği ile ürettikleri ürünlerin sergisinin açılışı yapıldı. El sanatı alanında cam işleme ile yapılan ürünler, kokulu taş dediğimiz ürünler, su kabaklarının içini oyulup işlenmesi ile süs eşyası yapımı ve epoksi takı tasarım ürünler sergilendi. Bunların yanı sıra kadın kursiyerlerimiz unutulmaya yüz tutmuş halı kilim dokuma kursunda ilmek ilmek dokunan halı çeşitleri dikiş nakış kursunda üretilen çeyizlik ürünler sergide görücüye çıktı. Koronavirüs salgını nedeniyle tedbir amaçlı kursiyer sayımızda kısıtlama uyguladık. Normal şartlarda 30 kursiyerin eğitim aldığı alanlarda pandemi nedeniyle 15 kişiye düşürdük. Farklı dallardaki kurslarla birlikte toplamda 100 kursiyerimiz eğitim alıyor. Projemiz İŞKUR destekli olduğundan dolayı kurslarımızda eğitim alan kadınlar günlük aynı zamanda belli bir ücret alarak aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Şuanda 6 kursta kadın kursiyerlerimiz tarafından yaklaşık 300 civarında da ürün elde edildi. Eğitimi ve yapımı tamamlanan bu ürünleri vatandaşlarımızın beğenisine sunuyoruz. Buradaki amacımız kadın kursiyerlerimizin ürettiği ürünlerin halka ulaştırılıp tanıtımının yapılmasıdır. Bunun yanı sıra kadın kursiyerlerimiz meslek ediniyorlar. Burada aldıkları eğitim sonrası öğrendikleri meslek üzerine de kendi işlerini kurabilirler. Pandemi sürecinde evde sıkılan kadınlar burada hem daha iyi vakit geçiriyor hem de yeni arkadaşlıklarla sosyalleşiyorlar” şeklinde konuştu.

“HALI KURSU İKİ DÖNEMDİR İŞKUR DESTEKLİ DEVAM EDİYOR”

Muratpaşa Mahallesi Bilgi evi sorumlusu Zeliha Kartal ise halı kilim dokuma kursunun iki dönemdir devam ettiğini ifade ederek; “Şuan açılan sergimizde halı, kilim, el sanatları, el örgüsü ve makine örgüsü gibi kursların ürünleri var. Bunlar aynı zamanda pandemi döneminde İŞKUR destekli kurslarımızda yapılan ürünlerdir. Burada hanımlar hem kendilerine ürün çıkartmıştır hem de bazı kurslardaki malzeme belediyemiz tarafından alındığı için belediyemizin sergilerinde sergilenen ürünleri yapıyorlar. Özelikle Muratpaşa Bilgi evinde halı kursu iki dönemdir İŞKUR destekli devam ediyor. Buradan çok güzel ürünler çıktı. Biz özellikle unutulan meslekleri de gün yüzene çıkartmak için erkek kurslarımızı da açıyoruz ama erkek talebi daha az olduğu için hanımların açabileceği gelebileceği kurslara daha fazla ağırlık verdik. Muş’ta 4 Bilgi Evi ile bir Kadın Kültür Merkezimizde eğitim ve meslek edindirme kurslarımız mevcut. Pandemi sürecinde bile çoğu kursumuz devam etti. Muş Belediyesi olarak İŞKUR, Halk Eğitimi Merkezi, Üniversite ve SODES iş birliğiyle çok fazla eğitim programı açıldı. Şu anda İŞKUR destekli olarak Muratpaşa Bilgi evinde halı kursumuz devam etmektedir. Diğer bilgi evlerimizde de farklı alanlarda birer tane kursumuz devam ediyor. İŞKUR destekli kurslarımızda kursiyerlerimiz bir miktar harçlık alıyorlar. Kurslarımızda kursiyerlerimiz ürettikleri ürünlerini kendileri satabiliyorlar.  Ayrıca ürettikleri ürünleri biz sergilerde değerlendiriyoruz. Özelikle okuma yazama, Kuran-ı Kerim talebi çok fazla geliyor. Kurslarımız Pandemi şartlarında her sırada bir kişi oturacak şekilde yapılıyor.”

“HANIMLARIMIZ ÇOCUKLARIYLA KURSLARIMIZA GELEBİLİYORLAR”

Kartal, bilgi evlerindeki kurslara kadın kursiyerlerin çocukları ile birlikte gelebileceklerini belirterek; “Muratpaşa Bilgi evinde 2017 yılından beri 200’e aşkın sertifikalı kursiyerimiz oldu. Kursiyerlerimiz arasından ikinci kademeyi alanlar oldu, liseye devam edenler oldu. Bu anlamda ortak çalışmalarda üniversiteden rektörümüz ve profesör hocalarımızı ağırladık. Gezi programlarımız oluyor. Hanımlarımızın istediği şehir içi ve şehir dışı gezilerimiz oluyor. Hanımlarımızın şöyle bir avantajı var, o da çocuklarıyla kurslarımıza gelebiliyorlar olmalarıdır. Binalarımızda lavabolarımız, mescitlerimiz, mutfaklarımız mevcut kursiyerimize açıktır. Muş’un iklim şartlarını düşündüğümüzde 6 ay evde sıkılan hanımlar kurslarımızı çok fazla tercih ediyor. Hanımlar bazen bizim belirlediğimiz kurslara bazen de kendi talep ettikleri kurslara katılıyorlar. Bu anlamda karşılaştığımız taleplerin çoğunu karşılıyoruz” dedi.

“BİLGİ EVLERİMİZ BAHÇELERİ AYNI ZAMANDA PARK OLARAK DA KULLANILIYOR”

Kentteki bilgi evlerinin bahçelerinin park olarak da kullanıldığına dikkat çeken Kartal konuşmasının devamında; “Bilgi evlerimizde ve kültür merkezimizde kütüphanelerimiz mevcut. Hanımlar kurslara giderken ilkokuldan üniversiteye kadar bütün öğrenciler kütüphanelerimizde eğitim alıyorlar. Bu durumda anne ve çocuk aynı ortamda olduğu için hem anne rahat ediyor hem de çocuk güvende oluyor. Bilgi evlerimiz hafta içi sabah 8’den akşam 24’de kadar, hafta sonu ise sabah 9’dan akşam 24’de kadar hizmet veriyor. Kütüphanelerimizde yaş ayrımı yapmıyoruz, sadece özel çalışmak isteyen gruplara ya da çok sessizlik isteyen ortamlara sınıflarımızı açabiliyoruz. Tüm bilgi evlerimiz bahçeleri aynı zamanda park olarak da kullanılıyor. Hem mahallenin hem mahalle dışındaki vatandaşlarımızın piknik alanıdır. Sadece tehlikeli olmaması için mangan ve semaver yasağı koymuşuz. Onun haricinde aileler hem parktan hem de bilgi evinden bütün sosyal faaliyetlerden faydalanabiliyor” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”