GÜNDÜZÖZ: “HERKES MASKESİNİ TAKACAK”

GÜNDÜZÖZ: “HERKES MASKESİNİ TAKACAK”

Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz, kentin Türkiye genelinde mavi renk grubunda yer alması ile değerlendirmelerde bulunarak, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini vurguladı

Sağlık Bakanlığı koronavirüs ile mücadele kapsamında ülkede vaka sayılarına göre gruplara ayırarak uygulanan kısıtlamaların esnetilmesi kararından sonra Muş Valisi Doç. Dr. İlker Gündüzöz açıklamalarda bulundu. Muş’un mavi renk kategorisinde yer alarak bazı kısıtlamaların kaldırılmasından sonra vatandaşların tedbirleri elden bırakmaması gerektiğine vurgu yapan Vali Gündüzöz, yarında sonra denetimlerin daha sıkı tutulacağını söyledi.

Valilik makamında düzenlenen basın toplantısına Vali Doç. Dr. İlker Gündüzöz, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Şen ve İl Sağlık Müdürü Serdal Türkoğlu hazır bulundu.

Düzenlediği basın açıklamasında, koronavirüs ile mücadelede sadece devletin değil aynı zamanda vatandaşlarında gayret içinde olması gerektiğini belirterek; “Hepimizin bildiği gibi küresel bir salgınla tüm dünya mücadele ediyor. Bu mücadelenin içerisinde de Türkiye de etkin mücadele eden ülkeler arasında yer alıyor. İlk hasta görüldükten itibaren proaktif bir şekilde bizim hükümetimiz çeşitli tedbirler aldı. Bizde talimatlarla ilimize özel tedbirler aldık. Korona virüsle mücadele sadece devletin yapacağı bir mücadele değil. Burada çeşitli paydaşlarımız var. Bu paydaşların arasında yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve basın yer almakta ama en önemli paydaşımızda tek tek vatandaşlarımız. El birliğiyle eğer bu mücadeleyi yapabilirsek başarıya ulaşma şansımız daha yüksek. Türkiye bu mücadelede oldukça etkin bir noktada ve hasta sayılarında, vaka sayılarında diğer ülkelere kıyasla daha iyi bir duruma gelmiş durumdayız. Bugün Türkiye açısından geldiğimiz noktaya bakıldığında Türkiye de çok yüksek, yüksek, orta ve düşük riskli iller olarak hükümetimiz bir kademelenme yaptı” dedi.

“ARKADAŞLARIMIZ GECE GÜNDÜZ ÇALIŞTI. HEPSİNİ TAKDİR EDİYORUZ”

Sağlık çalışanlarının koronavirüs ile mücadelede emeklerinin çok olduğunu dile getiren Vali Gündüzöz; “İçişleri bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda kademelenmiş tedbirler alındı. Bizde Muş ilinde il hıfzıssıhha kurulu kararıyla hükümetimizden gelen, bakanlığımızdan gelen emirle doğrultusunda il hıfzıssıhha kurulu kararlarını aldık. Buraya kadar mücadelede el birliğiyle sahada yer aldık. Başta sağlık müdürümüz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Onların emekleri bu mücadelede gerçekten büyük, çünkü sahada bire bir risk altında çalışan değerli sağlık çalışanlarımız hep önde gittiler ve oldukça da başarılı oldular. Muş ili noktasında da bizim arkadaşlarımız gece gündüz çalıştı. Hepsini takdir ediyoruz. Bu konuda kolluk kuvvetlerimiz de virüsün ülkemizde göründüğü andan itibaren Muş ilinde jandarmamız olsun emniyetimiz olsun en öncelikli işi virüsle mücadele oldu. Denetimler noktasında sürekli sahadaydı. Bunu yanında diğer kamu görevlilerini de sahaya sürdük. Hem denetim hem de vatandaşlarımızı bilinçlendirme ve farkındalık yapma noktasında.”

“BİZ DEVLET OLARAK BU TEDBİRLERİ ALMAK ZORUNDAYDIK”

Vaka sayılarında yaşanan düşüşler ile mavi renk kategorisine giren Muş’ta daha önceki dönemlerde alınan tedbirlerin katkısı olduğunu belirten Gündüzöz; “Aslında bugüne geldiğimiz noktada Muş düşük riskli illerden biriyse bu geçtiğimiz yıldan beri alınan tedbirlerin neticesini aldık. Bu konuda belki her vatandaşımız bize aynı duyarlılıkla yaklaşmadı. İlk başta tepki veren vatandaşlarımızda oldu ama biz devlet olarak bu tedbirleri almak zorundaydık. Geldiğimiz noktada da hem maske olsun, hem mesafe olsun hem de temizlik olsun yapılan ikazların ve vatandaşımızın nezdinde bu ikazlara dayalı olarak verilen tepkilerin olumlu sonuçlarını aldık. Muş düşük risk gurubunda olan 14 ilden biri olarak yer almakta hatta en düşük riskli illerin arasında yer almakta ama tüm vatandaşlarımızı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Muş, mavi, düşük riskli illerden biri olarak ortaya çıktı. Bu mücadelede idare olarak biz, paydaşlarımız olan herkes ve vatandaşlarımız etkili bir şekilde destek verdi. Zaman zaman ağır yaptırımlar yaptık, para cezaları verdik bazı konular adli olarak işlem gördü ama bunların hepsi bu memleketin iyiliği içindi.”

“KONTROLLÜ NORMALLEŞMEYE GEÇİLDİ AMA BU MASKELERİ ATALIM GEZELİM DEMEK DEĞİL”

Kademeli normalleşme döneminde vatandaşların tedbirleri elden bırakmamaları gerektiğini söyleyen Gündüzöz, denetimlerin eskisinden daha fazla olacağını belirterek; “En düşük riskli illerin elde ettiği avantajlar var. Dükkânlarımız açıldı, vatandaşlarımız daha rahat hareket etmeye başladılar, okullarımız açıldı. Bu fırsatı emek vererek yakaladık ama uzun süren bu mücadeleyle elde ettiğimiz bu fırsatı çok kısa bir sürede de yitirme riski ile karşı karşıyayız. Biz yine sayın cumhurbaşkanımızın riyasetinde bu salgınla mücadele tedbirlerine harfiyen uymak zorundayız. Temizlik, maske ve mesafe konusunda hiçbir şekilde taviz verilmeyecek. Bugünden itibaren daha yoğun bir şekilde denetimler yapılacak. Bu denetimler insanımızın sağlığı için, toplumumuzun mutluluğu için ve bu ülkeden bu salgını bir önce defetmek için özelde de Muşumuzdan bu hastalığı defetmek için yoğun bir şekilde denetimlere devam edeceğiz. Hatta denetimlerin dozu arttırılacak. Biz vatandaşlarımızdan özelikle şunu istiyoruz, maskelerinizi indirmeyin. Biz düşük riskli illerden biri olduk, kontrollü normalleşmeye geçildi ama bu maskeleri atalım gezelim demek değil. Sokaklara baktığımızda maskeleri çıkaranlara şahit olmaktayız. Biz öncelikle uyaracağız, uyarıyı eğer kâle almazlarsa cezalara daha fazla ceza kesmek suretiyle hatta ileri adımlarda adli işlem yapmak suretiyle devam edeceğiz.”

“EĞER KURALLARA UYMUYORSA, O MÜESSESEYİ KAPATIRIZ”

Gündüzöz, normalleşme dönemi ile birlikte açılan kafe ve restoranlar hakkında yaptığı konuşmada, kurallara uymayan işletmelerin kapatılacağı uyarısında bulunarak; “Bizim ilimizde lokantalar, kahvehaneler gibi vatandaşımızın toplandığı alanlar açılıyor. Bu istismara konu edilmemeli yüzde 50 kriteri var, burada her an denetiminin olması mümkün değil ama bunu suiistimal etmeyecek olan hem vatandaşlarımız hem de işletme sahipleridir. Eğer kurallara uymuyorsa, o müesseseyi kapatırız. Bu memleketin elde etmiş olduğu imkanı küçük bir takım hesaplarla, çok sınırlı sayıda kişinin heba etmemesi lazım. Toplumun bundan davacı olması demektir. Çünkü bir iki kişinin yaptığı şeyler, toplumu sarsabilir. Onun için lütfen sosyal mesafeye hem sokakta, hem de vatandaşımızın toplandığı alanlarda dikkat edelim. Bu konuda en kritik mekânlardan biri kahvehaneler, vatandaşlarımız çay içip sohbet etmeyi, bir araya gelmeyi sevdiği kültürel unsurun varlığını biliyoruz. İç içe ve çok yakın bir şeklide çok kalabalık bir şekilde bu alışkanlıklarımızı devam ettirirsek salgın tekrar eski düzeye çıkar ve o kahvehaneler, lokantalar hepsi kapanmak zorunda kalır. Onun için özelikle belli mekanlarda sosyal mesafe kurallarına dikkat etmek gerekiyor.”

“YARINDAN İTİBAREN TÜM MÜLKİ İDARE AMİRLERİ, SAHADA OLACAĞIZ”

Vatandaşlara kurallara uyması talebinde bulunan Gündüzöz, en kısa sürede mülkü idare amirleri ile denetimlerin sıklaşacağını dile getirerek; “Biz il genelinde sigara içme yasağı koyduk, eleştirildik. Ama eleştirilme karşısında bugün geldiğimiz nokta da, hepimiz rahatladık. Mavi olan illerden biriyiz. Ama bunu istismar ettirmemeliyiz. Tüm vatandaşlarımıza görev düşüyor. Sağlık bakanlığımızın rehberliğinde temizlik kuralına son derece önem vermeliyiz. Dışarı çıktığımızda maskesiz vatandaş görmek istemiyoruz. Herkes maskesini takacak, hiçbir gevşeme olmayacak. Maske konusunda kural neyse öyle takılacak. Burun altında, çene altında taşıyıp da kolluk kuvveti gördüğünde takma meselesinden uzak duracağız. Bu insanın önce kendini kandırması demektir. Biz vatandaşlarımızdan bu kurallara uyulmasını talep ediyoruz. Geldiğimiz nokta iyi bir noktadır. Ama bu iyi noktayı hemen kaybedebilecek bir risk altında olduğumuzu da beyan etmek istiyorum. Yarından itibaren tüm mülki idare amirleri, sahada olacağız. Bu konuda paydaş olabilecek sivil toplum kuruluşlarından da yardım alacağız. Denetimler daha yoğun bir şekilde devam edecek. Hep birlikte öncelikle bizim sorumluluğumuzdaki Muş’tan, Türkiye’den ve dünyadan insanlık bu virüsü silecek” şekline konuştu




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”