HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

Muş’ta hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilere katma değeri yüksek kaba yem çeşitliliğinin arttırılması için düzenlenen ‘Silajlık Soyalar Muş Ovası İçin Umut Vadediyor Yayım Projesi’nin online açılış programında tarım ve hayvancıl

Muş’ta hayvan yetiştiriciliği yapan çiftçilere katma değeri yüksek kaba yem çeşitliliğinin arttırılması için düzenlenen ‘Silajlık Soyalar Muş Ovası İçin Umut Vadediyor Yayım Projesi’nin online açılış programında tarım ve hayvancılık konuları ele alındı 

Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen “Silajlık Soyalar Muş Ovası İçin Umut Vadediyor Yayım Projesinin” açılış programı çevrimiçi olarak gerçekleşti.

Programa Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Muş İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Eşref Süne, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Cerit, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden araştırmacı Dr. Ahmet Korhan Şahar, birlik başkanları, öğretim üyeleri, öğrenciler ve üreticiler katıldı. 

Program Prof. Dr. Karadağ’ın tanıtım konuşması ile başlayarak açılış konuşmaları ile devam etti. Karadağ projenin Muş’a ve bölgeye katkılarını anlattığı konuşmasında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen bu proje ile Muş İli Merkez Çöğürlü ve Özdilek köylerindeki 15 dekarlık alanda çiftçilerin katma değeri yüksek ürün çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerine vurgu yaptı. 

KARADAĞ PROJENİN AMAÇLARINI ANLATTI

Karadağ projenin amaçlarını şöyle sıraladı; “Yemsoy ve yeşilsoy silajlık soya çeşitlerini Muş iline tanıtarak ekim alanlarının yaygınlaştırılmasını sağlamak,  hayvan beslemede yüksek yem kalitesine sahip olan soyanın üretim alanlarını artırarak hayvansal üretimde verim artışına katkı sunmak, tarımsal üretim yapılan arazilerde silajlık soya yetiştiriciliğini rotasyona alarak toprak kalitesini ve verimini artırmak, üreticilere soya silajı çeşitlerini, yetiştiriciliğini, kaliteli kaba yem yapımında farklı teknikleri kullanmayı da öğreterek yem maliyetlerinin azalmasına katkı sağlamak ve soya yetiştiriciliği konusunda çiftçi bilinç düzeyini yükseltmek.”

CERİT: “4 ADET YENİLİK YAYIM PROJESİ BULUNMAKTADIR”

Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Cerit; “Enstitümüz soya çeşitlerinin tanıtımı ve yaygınlaştırılması kapsamında 2022 yılı sonuna kadar 10 adet yenilik yayım projesi sonuçlandırmıştır. 2023 yılında ise yeni başlayan 4 adet yenilik yayım projesi bulunmaktadır. Bugün açılış toplantısını yaptığımız “Silajlık Soyalar Muş Ovası İçin Umut Vadediyor” yayım projesi bu projelerden biridir. Bu proje, enstitümüz koordinatörlüğünde Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Muş ilinde yürütülecektir” dedi. 

SÜNE: “İLİMİZDE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLACAĞIZ”

Muş İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Eşref Süne ise; “İlimiz tarım ve hayvancılık şehridir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta iyi bir potansiyelimiz bulunmaktadır. Ayrıca ekilebilir arazi varlığımızda Muş ovası gibi bir ovaya sahibiz. Buna rağmen kaliteli kaba yem yetiştiriciliğinde halen eksikliklerimiz bulunmaktadır. Bakanlığımız Eğitim Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen Slajlık Soyalar Muş İçin Umut Vadediyor projesi ile demonstrasyon amaçlı ilimizde 15 dekarlık alanda silajlık soya ekimi gerçekleştirerek yem bitkileri alanında kaba yem açığımızı kapatabilmek adına ilimizde bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Bu projenin ilimiz yetiştiricilerine ve bölge ekonomisine katkı sağlaması adına hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

Soru-cevapların ardından sona eren program ile ilgili olarak Prof. Karadağ projenin desteklenmesinde her türlü desteği veren Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkürlerini iletti.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”