KALKINMADA YEREL YÖNETİMLERİN ÖNEMİ MASAYA YATIRILDI

KALKINMADA YEREL YÖNETİMLERİN ÖNEMİ MASAYA YATIRILDI

TBB tarafından ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek olan "Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel İstişare" toplantısının ilki Van'da gerçekleştirildi

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından ulusal kalkınmada yerel yönetimlerin yeri ve önemini vurgulamak amacıyla 11 farklı ilde düzenlenecek olan 'Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel İstişare' toplantısının ilki Muş Belediye Başkanı Feyat Asya’nın da katılımı ile Van'da gerçekleştirildi

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'in açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıya Hakkari Valisi-Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, Siirt Valisi- Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Iğdır Valisi-Belediye Başkan Vekili Engin Sarıibrahim, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, DAP Bölge Kalkınma Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Prof. Dr. Osman Demirdöğen, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve bölge illerine bağlı ilçe belediye başkanları katıldı. 

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, konuşmasına İzmir'de yaşanan depremde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Şahin, "Van bizim için çok kıymetli bir ilimiz. Bugün Van'a geldiğimizde ne kadar güzelleştiğini ne kadar değiştiğini gördüm. Yeni bakan olduğum dönemde Van'da deprem olmuştu. Bakanlık olarak aylarca burada çalıştık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Van'ın yeniden yapılandırılmasına büyük gayret göstermiştik. O günden bugüne değişimi görmek bizi mutlu etti. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Hep birlikte bölge için, Van için daha ne yapabiliriz diye buradayız” dedi.

ŞAHİN, DEPREME DİKKAT ÇEKTİ

Şahin, “İzmir depremi ciğerimizi yaktı. Umutla beklediğimiz Elif bebeğimiz müjdeyi verdi. Bugün de Ayda bebeğimiz müjdeyi verdi. İzmir depremi bir mucizenin adı oldu. Bu deprem bize şunu gösterdi. Koruyucu önlem almazsanız bunlar devam edecek mesajı verdi. O yüzden hem bakanlıklara hem valiliğimize ve belediye başkanlarımıza çok büyük işler düşüyor. Bu yaşadığımız bütün sorunlar bir sonuç. Artık dünya koruyucu tedbirler üzerinden gidiyor. Her depremden sonra canımız yanıyor. Ama 3-5 gün sonra her şeyi unutuyoruz. Buradan çıkıp bir an önce deprem hemen olacakmış gibi tedbirler almamız gerekiyor. Master planı yapılmalı. Deprem değil, bina öldürüyor, ihmal öldürüyor. Bu konuda genel kanaatimiz oluşmuş durumda. O zaman bunun gereği olarak deprem master planını çok hızlı bir şekilde hayata geçirmemiz gerekiyor. Biz Gaziantep'te çok hızlı deprem master planı yapma kararı aldık.  Kiminle yapabiliriz diye de Belediyeler Birliği olarak MAM'a, yani Marmara Üniversitesi'ne gittik. Yaşadığımız birçok sorunu çözecek alt yapı var burada. Maalesef teori ile pratiği birleştirmede sorun yaşıyoruz. Bizim çok hızlı şekilde araştırmaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Herkesin kendi şehrinde bunu yapmaması gerekiyor. Biz buna karar verdik. Teknofest'te protokol imzaladık. Master planını hazırlayacağız. Depremde ne yapacağımızı bileceğiz bu sayede. En büyük mucize baştan koruyucu tedbirler almak. Bize düşen ne ise bu konuda sizlerin emrindeyiz. Büyük bir cehaletle de savaşında işte sonuçlar karşımıza çıkıyor. Mucizeler bekliyoruz. En büyük mucize depreme karşı önceden önlem almaktır. Kalkınmada yerel vizyon bölgesel toplantılar. Dünya nereye gidiyor bunu anlamak lazım. Sınırlar kalktı diyoruz. Bunu anlamadan ne kentimizi, ne de bölgemizi yönetebiliriz. Yenilenmezsek yeniliriz.”

“YEREL YÖNETİM ÖNEMLİ”

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez ise, TBB'nin 11 ilde düzenlemeyi planladığı toplantının ilkinin Van'da yapmasında duyduğu memnuniyeti dile getirerek,”İl Özel İdareler varken, iki şapkası vardı. Büyükşehir yasası kurgusu, tarımsal alanla kurgulanmamış. Tarımsal alanda faaliyetlerde bulunduk. Belediyeler tarım ve hayvancılık alanında da faaliyette bulunabilir. Sahaya geldiğimizde içme suyu kanalizasyon, yol talepleri var. Ama Van'da karşılaştığımız durumu anlatmak istiyorum. 483 kilometre sulama kanalını, 63 sulama göletini temizledik. Bin 650 kilometre arazi yolunu yaptık. Yerel tohumlarımızdan 100 bin fide üretip ücretsiz dağıttık. Bütün bu çalışmalar sokaktaki talebin yüzde 10'unu bile karşılayamadık. DAP'tan bu konuda destek aldık. Tarımsal alanın bir anlamda Büyükşehir Belediyelerin sahipsiz kaldığını görüyoruz. Bu bölgenin en çok hareket edilmesi gereken, yerel dinamiği tarım ve hayvancılık. Yüzde 60 mera hayvancılığına uygun potansiyeli olan bir iliz. Bölgedeki toplantıların bölgede yapılması, vatandaşlarla yapılıp onların penceresinden bakmamız gerektiğine inanıyorum. Yerel dinamikleri mutlaka hayata geçirmemiz gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

 

Açılış konuşmalarının ardından 'Kent ekonomisi' konulu oturuma geçildi. Gün boyu süren toplantıda, kentlerin sorunları ve bu sorunlara karşı neler yapılması gerektiği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

ASYA İSTİŞARE TOPLANTISINDA KONUŞTU

Van’da düzenlenen Kalkınmada Yerel Vizyon Bölgesel toplantısında konuşan Belediye Başkanı Feyat Asya, ise “Şehirler, medeniyetlerin doğduğu yerlerdir. İnsanlığın kadim tarihinin en önemli yerleşim merkezleri üzerinde yaşıyor olmak, bize sadece gurur vermekle kalmıyor, aynı zamanda ciddi bir sorumluluk da yüklüyor” dedi.

 “Şehircilikte referans değerimiz olan Hz. Peygamberimizin Yesribi Medine’ye dönüştüren ve Medine’yi medeniyetler beşiği haline getiren bir davanın takipçileriyiz” diyen Başkan Asya, “Aynı anlayışla İstanbul’u çöp dağlarından arındırıp Avrupa’nın kültür merkezi haline getiren Sayın Cumhurbaşkanımızın açmış olduğu yolda ilerlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Şehirler, medeniyetlerin doğduğu yerlerdir. İnsanlığın kadim tarihinin en önemli yerleşim merkezleri üzerinde yaşıyor olmak, bize sadece gurur vermekle kalmıyor, aynı zamanda ciddi bir sorumluluk da yüklüyor. Şehirlerimizin kadim miraslarına sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Yapacağımız hizmetlerde bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak şehirlerimizi ihya etmeliyiz. Kentler, zengin yaşam koşulları, güç, çeşitlilik ve yeniliğin sembolü olmakla birlikte, kargaşanın, bozulmuş çevre niteliği ve yoksulluğun da ortaya çıktığı yerlerdir. Son yüzyılda kentleşme sorunlarının kapsamı ve yoğunluğu akıllı ve yeşil şehirlerin önemini arttırmaktadır. Özellikle 20 yıl önce çevre kirliliği tartışılırken, şimdi çevre ile uyumlu şehirler ele alınıyor. Aynı şekilde daha önce altyapıların yetersizliği gündeme gelirken, şimdi altyapıları verimli şekilde işletebilecek sistemler üzerinde çalışılıyor. Bunlar bir bakıma gelişmişliğin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Tarihimizi ve kültürümüzü koruduğumuz gibi geleceğe dair çağa uygun hareket etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

“HİZMETLERLE VATANDAŞLARIMIZIN YAŞAM KONFORUNUN YÜKSELTİLMESİNE ÖNCÜLÜK EDEBİLİRİZ”

Akıllı şehirler kavramının 1990’lı yıllarda ortaya çıktığını belirten Başkan Asya, “En sade şekliyle teknolojinin şehirler uyarlanması olarak ifade edebileceğimiz bu yaklaşım giderek yaygınlaşmış ve benimsenmiştir. Her ne kadar benzer bilişim teknolojileri kullanılıyor olsa da, akıllı şehir uygulamaları her ülkenin, her şehrin kendi ihtiyaçlarına, kendi imkânlarına ve kendi altyapısına göre değişebilmektedir. Hükümetimizin başarılı politikaları sayesinde geçmiş yıllarda bu alanda çizilen yol haritaları neticesinde ülkemiz akıllı ve yeşil şehirler alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almıştır. Özellikle belediyeler aracılığıyla alanda yapılan çalışmaların ortak amacı daha az maliyetle daha fazla hizmet potansiyelinin geliştirilmesidir. Bu hizmetlerle vatandaşlarımızın yaşam konforunun yükseltilmesine öncülük edebiliriz. Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi, ‘Akıllı şehirler, vicdanlı, becerikli ve çalışkan belediye başkanlarıyla kurulur.’ Bizler de şehrimizin imarı ve inşası için üstlenmiş olduğumuz sorumluluğu layıkıyla yerine getirmenin gayreti içerisindeyiz. ’Ortak Akıl Birlikte Yönetim’ anlayışına sadık kalarak ideal bir şehir inşa etmeyi hedefledik. Allah’a şükürler olsun ki bugün bütün mevsimsel ve coğrafi sıkıntılara rağmen stratejik planımızda belirlediğimiz hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede yaptığımız planlamalar doğrultusunda, ihtiyaç duyulan tesisleri hizmete sunarken, halkımızın refah ve huzur içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için alt yapı, üst yapı, sosyal ve kültürel alanda yeni düzenlemeler yaptık” diye konuştu.

ASYA, MUŞ’TA Kİ BELEDİYE HİZMETLERİNİ ANLATTI

Başkan Asya, sunumunu şu şekilde sürdürdü: “Teknolojinin sağlamış olduğu kolaylıkları vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için gerekli altyapıyı oluşturduk. Vatandaşlarımızın belediye hizmetlerine ulaşmasında zaman ve kaynak israfının önüne geçmek için Belediyemiz bünyesinde Kent Bilgi Sistemi ve Coğrafi Bilgi Sistemi uygulamaları kurularak, halkımızın daha hızlı ve etkili belediye hizmetlerine ulaşması sağlanmıştır. Aynı şekilde Bilgi Yönetim siteminde kayıtlı bulunan vatandaşlarımızın belediyedeki aboneliklerinin takibi, tahakkuk ve tahsilatlarının daha güvenli ve kontrollü bir şekilde yapılabilmesi için ‘Ortak Sicil Uygulaması’ ile gerekli teknolojik altyapı oluşturulmuştur. Bununla birlikte daha önce kağıt ortamında olan uygulama imar planları, hali hazırlar, kadastral durumlar ve ortofotolar elektronik ortama aktarılarak vatandaşlara kolay ulaşım ortamı oluşturulmuştur. Şehir merkezinde yeni yeni uygulamaya başladığımız ortak kullanım alanlarını yine teknolojik altyapısını düşünülerek inşa etmeye çalışıyoruz. Önemli yatırımlarımızdan biri olan 16 bin metrekaresi kapalı otopark toplamda 26 bin metrekare alan üzerine uyguladığımız Kent Meydanı Projemizde çağın gerektirdiği teknolojik kolaylıkları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın buluşma merkezi haline gelecek olan yeni projemizle çok amaçlı etkinliklerin akıllı teknolojik materyallerle kurmaya çalışıyoruz. İlimizin kadim tarihi göz önünde bulundurularak, başta 1071 Malazgirt Zaferinin tanıtılması ve odak noktası haline getirmekle beraber ilimiz merkezinde bulunan Ulu Camii, Hacı Şeref Camii, Alaattin Bey Camii, Muş Eski Hükümet Konağı ve Yıldızlı Han gibi tarihi değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması için birçok çalışmalar yaptık. Yapılan bu çalışmalar sonucunda turizm altyapısını güçlendirerek kent ekonomisine katkı sunmayı hedefliyoruz. Belediyemiz bünyesinde oluşturulan her mahalleye bir Bilgi Evi sloganı ile 5 mahallemizde yapımları tamamlanan sosyal tesislerimizde dezavantajlı kadın ve gençlerimize meslek edindirme kursları başlatarak, içerisinde semt kütüphaneleri ve bilgisayar derslikleri oluşturduk. Bu sayede vatandaşlarımızın bilgiye ulaşmalarını kolaylaştırdık. Toplumun her kesimine hitap eden bu tesislerimizde sosyal belediyeciliğin gereğini yapmaya çalışıyoruz.”




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”