KENTİN TARIMINA KATKI SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR

KENTİN TARIMINA KATKI SAĞLANMASI HEDEFLENİYOR

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) bilimsel araştırmalar kapsamında Aronya Fidanı projesini hayata geçirerek, kentin tarımına katkı sağlamayı hedefliyor

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) kentin tarım alanında kalkınması için yaptığı bilimsel araştırmalara bir yenisini daha ekledi. Bilimsel araştırmalarla çiftçilere öncülük eden Uygulamalı Bilimler Fakültesi (UBF) üniversite yerleşkesindeki araştırma ve deneme alanına 54 adet Aronya fidanı dikti.

Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ile Uygulamalı Bilimler Fakültesi arasında yapılan işbirliği kapsamında temin edilen Aronya fidanı ‘Bazı Aronya (Aronia melanocarpa) çeşitlerinde farklı gübre uygulamalarının bitki büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi’ konulu proje kapsamında dikildi. Toprakla buluşturulan Aronya fidanları solucan gübresi, organomineral gübre ve kimyasal gübre uygulamalı ile gerçekleştirildi.   

Üniversite yerleşkesindeki bilimsel deneme alanında ekilen Aronya fidanlarının dikimine Rektör Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Prof. Dr. Murat Aydın Şanda, Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kırımoğlu, Genel Sekreter Harun Demir ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencileri katıldı.

Rektör Polat bu projenin Muş tarımına ekonomik olarak büyük katkı sağlayacağını temenni ettiklerini dile getirerek projede emeği geçen herkesi tebrik etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, kentin tarımına katkı sağlanması için hayata geçirilen projede emeği geçenlere teşekkür etti. Tarım ve hayvancılık alanında bölgenin önemli yerleri arasında yer alan kentin, yeni tarım bitkileri ile şenleneceğini kaydeden Müdür Gün, Aronya fidanının kentin iklimine uygun olduğunu dile getirdi.

GÜBRE DOZU UYGULAMASINA UYGUN DİKİLDİ

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, yapılan çalışma ile ilgili yaptığı açıklamada, fidanların gübre dozuna uygun dikildiğini belirterek; “Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile yaptığımız işbirliği sonucunda ‘Bazı Aronya (Aronia melanocarpa) çeşitlerinde farklı gübre uygulamalarının bitki büyüme ve gelişmesi üzerine etkisi’ konulu projeyi bugün hayata geçirdik. Viking ve Nero çeşitlerinden oluşan 54 adet Aronya fidanını 1,5 metre sıra üzeri 3 metre sıra arası mesafe dikkate alınarak 4 farklı gübre dozu sırasıyla humik asit, solucan gübresi, organomineral gübre ve kimyasal gübre uygulamasıyla üniversitemiz araştırma ve deneme alanlarına diktik. Yaban Mersini olarak da bilinen ve ana vatanı Kuzey Amerika olan Aronya’nın soğuğa oldukça dayanıklı oluyor. Meyvelerinin taze olarak tüketilebilmesinin yanı sıra meyve suyu, çayı, reçeli ve yoğurdu yapılıyor. Yaşlanmayı geciktirmesi, antioksidan içeriği nedeniyle kansere karşı önleyici, bağışıklık sistemini güçlendirici ve yüksek kolestrolü düşürücü etkilere sahip bu bitkinin proje kapsamında Muş’a getirilerek deneme çalışmalarının yapılmasına verdiği büyük desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat’a teşekkür ederim” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”