KIRAATHANE İŞLETMECİLERİ ESNEKLİK İSTİYOR

KIRAATHANE İŞLETMECİLERİ ESNEKLİK İSTİYOR

Muş’ta faaliyet gösteren kıraathane sahipleri kademeli normalleşme döneminde kıraathanelerde oyun oynatılmaması nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirerek, oyun oynatılması için esneklik istediklerini söylediler.

1 Mart tarihinde kentin mavi renk kategorisinde düşük riskli iller arasında yer alması ile kademeli normalleşme dönemine geçildi. Yüzde 50 kapasite ile belirlenen saatlerde tekrardan hizmete açılan kıraathane işletmecilerine oyun oynatılmayacak yasağının gelmesi ile işletme sahipleri durumdan şikayetçi oldu.

Kıraathane işletmecileri oyun oynatılmayacak sadece çay servisi olacak kararı sonrası yaşadıkları sıkıntıları Muş Esnaf Sanatkârlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu’na ilettiler. İşletme sahipleri diğer sektörlerde olduğu gibi belirlenen kurallar çerçevesinde faaliyet göstermek istediklerini belirttiler. Seyreltilmiş masa düzeni, yüzde 50 kapasite, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyarak hizmet vermek istediklerini dile getirdiler.

İşletme sahipleri adına konuşan Ersin Balkaya, yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili yaptığı açıklamada mevcut koşullar altında giderlerini karşılanmasının mümkün olmadığını belirterek; “Bilindiği gibi tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 nedeniyle işletmelerimiz bir süre kapalı kaldı. Ardından işletmeler açıldı fakat bu kez oyun oynanmayacağı kuralı geldi. İnsan sağlığı konusunda Hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla, oyun kağıdı ve benzeri oyun oynamak için işyerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kıraathanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz işyerlerimize gelmemekte bu nedenle biz işletme sahiplerinin masraflarını dahi karşılayamıyoruz. Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primlerimiz, elektrik, su, personel, doğalgaz ve kredilerimizi devam etmekte olup, mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün değil” dedi.

“BİR GÜNDE 10 BİN TL ZARARIMIZ OLDU”

Balkaya konuşmasının devamında tamamen kapalı kaldıkları dönemden bu güne işletme başı 100 bin TL zarar ettiklerini dile getirerek; “Çevre illerde kıraathanelerde oyun oynatılıyor. Oralarda izin veriliyor. Ama bizim 1 yıla aşkın bir süredir kapalı durumdayız. Şuanda ortalama kişi başı 100 bin TL civarında zarar etmiş durumdayız. 1 Mart tarihinde alınan karar ile bir gün açmamız bizlere 10 bin TL gibi zarar oldu. Sonuçta bundan sonra sürekli açık olacağız diye gidip toplu halde malzeme aldık. Daha sonra kıraathanelerde oyun oynanması yasak denilince bu malzemeler elimizde kaldı ve hepsi bizden gitmiş oldu. Devletin işyerlerine verdiği kira desteğinden hiç birimiz faydalanamıyoruz. Çünkü birçoğunun evrak eksiği var.”

“KIRAATHANELER BOMBOŞ DURUMDADIR”

Bazı işletmelerin iş yerlerini kapatmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Balkaya, işletmelerde çalışan personellerin de sıkıntılı olduğunu belirterek; “Oyun yoksa kahvehanelerin açılmasının da bir anlamı yok. Kahvehanelerimiz açıldıysa okey, iskambil, tavla oyunları oynamaya da izin verilmesi lazım. Memleketimizde çay ocağı ve kahvehane fazla olduğundan batı illerindeki gibi vatandaşlar kıraathanelerde sadece çay içmeye gelmiyor. Kıraathaneler bomboş durumdadır. Bugün Muş’ta en az personel çalıştıran kıraathane 3-4 kişiden oluşuyor. Biz işletme sahiplerinin dışında yanımızda çalışan işçilerimiz de zor durumdadır. Kıraathanede oyun oynayan kimse olmadığı zaman onları yanımızda çalıştırmanın bir anlamı kalmıyor. Biz kendimizi geçindiremezken onlara nasıl maaşlarını vereceğiz. Muş’ta bu meslekten geçinen binlerce vatandaşımız var. Ve bunların yüzde 90’ı bu meslekten aldığı para ile evinin geçimini sağlıyor. İlimizde bazı işletmeler de artık dayanamayarak kapatmak zorunda kaldı. Ekonomik yönden sıkıntıya giren kıraathane işletmelerine yardımcı olunmasını, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, İlgili Bakanlıklarımızdan, Valiliğimizden talep ediyoruz. Diğer sektörler gibi bizlerde esneklik istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ACIYI ÇEKEN BİLİR, BEN SİZİN DERDİNİZİ ÇOK İYİ ANLIYORUM”

Kıraathane sahipleri ile bir araya gelen Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Orhan Demirtürkoğlu, yaşadıkları sıkıntının çözümünün yerelde olmadığını belirtti. İşletme sahiplerini dinleyen Demirtükoğlu, yaşadıkları sıkıntılardan haberdar olduğunu söyledi.

Kıraathanelerin sorunlarının çözülmesi için kahveciler federasyonu ile görüştüğünü ve kendisini bakanlıkta temaslarının olduğunu belirterek; “Sizin dertlerini biz çok iyi biliyoruz. Özellikle siz kıraathane işletmecileri yaklaşık bir yıla aşkın bir süredir kapalısınız. Ben bazılarınızın evlerine kadar kuru gıda yardımında bulunulması için destekler yapmaya çalıştım. Bizim gücümüz o kadar oluyor. Ekonomik gücümüz fazla olsa kira desteği bile yapardık. 1 Mart tarihinde açılacağını söylediler. Cumhurbaşkanımız 1 Mart’ta açıklama yaptı. Biz kıraathanelerde oyun oynanamayacak kararının duyumunu aldık. Kahveciler federasyonunu aradık. Federasyon başkanımızı bakanlığa gönderdik. Bakanlıkta alınan karar bize bildirildi. Biz burada hemen bir kısım kıraathane işletmesine haber verdik. Oyun oynatılmayacağı kararı alınmış bilginiz olsun. Kıraathanelerde oyun oynatılmayacak kararı il bazında olan bir olay değil, direk bakanlıktan alınan bir karardır. Bu karar vali yada kaymakamların elinde olan bir şey değil, direk bakanlık karar veriyor ve 81 ile genelge gönderiliyor.”

“14 GÜNLÜK KULUÇKA DÖNEMİNİ BEKLEMEKTEN BAŞKA ÇARE YOK”

Koronavirüs salgınının 14 günlük bir kuluçka dönemi olduğunu söyleyen Demirtürkoğlu konuşmasının devamında, bu sürenin sonunda vaka sayılarında artış yaşanmazsa kıraathanelerde oyun oynatılması izninin çıkacağını umut ettiğini belirterek; “Şimdi tabi ki acıyı çeken bilir. Ben sizin derdinizi çok iyi anlıyorum. Bir yıl boyunca göğüs gerdiniz. Bu bir yılı göz ardı etmek güzel olmaz. Ayın ikisinde çoğu yer açıldı. Koronavirüs salgının 14 günlük bir kuluçka süresi var. 14 gün sonra etkisini gösterecektir. Kuluçka döneminden sonra Muş’ta vaka sayısı yükselmezse kıraathanelerde oyun oynatılmasına izin verileceğine inanıyorum. Ben 1 Mart tarihinde kademeli normalleşmeye geçileceğini bildiğim için gerekli önlemleri aldım. Çay ocağı, kahvehaneler ve kıraathanelerde birkaç fazla müşteri olduğu zaman müsamaha gösterilmesini söyledim. İki hafta daha sabredin. Kuluçka döneminden sonra ilimizdeki vaka sayılarını göz önünde bulundurarak bizzat kendim gidip görüşmeleri yapacağım. Siz bu taleple yanıma gelmeseydiniz dahi ben beynime yazmıştım bu işi. Şuanda beklemekten başka çare yoktur” şeklide konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”