KISITLAMADA RANDEVULU SİSTEM

KISITLAMADA RANDEVULU SİSTEM

Muş Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Doktor Ahmet Kotan kan bağışında bulunmak isteyen bağışçıların sokağa çıkma kısıtlamasında randevulu sistemle kan bağışı yapabileceklerini söyledi.

Muş’ta kış mevsiminin etkisini sürdürmesi ile Kızılay Kan Bağış Merkezinde kan stokları düşmeye başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle kan stoklarının azalmasından dolayı, vatandaşlar kan bağışına davet edildi. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlar hafta içinde aldıkları randevu sistemi ile bağışında bulunabilirler.

Bu kapsamda hafta sonu uygulanan 56 saatlik sokağa çıkma kısıtlamasında Muş Kızılay Kan Bağış aracı belirlenen mahallelerde hizmet vermeye devam ediyor. Hafta içi randevu alan vatandaşlar Kızılay’ın gönderdiği mesaj ile belirlenen bölgeye kan bağışında bulunmak için gittiler.

Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Kotan gazetemize konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kan stoklarında düşüş olduğunu belirterek; “Bildiğiniz gibi Kızılay tüm ülkenin kan ihtiyacını karşılıyor. Muş Kan Bağış Merkezi olarak da bölgemizin tüm özel ve devlet hastanelerinin kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. 18-65 yaş arası bütün sağlıklı bireyler kan bağışında bulunabiliyor. Kan bağışında gelen vatandaşlarımızdan öncelikli olarak ateş tansiyon kan değerlenin düzeyine bakıp uygunluk durumuna belirli sorularımız oluyor. Onlardan sonra kan alımı uygunsa kan bağışlarını kabul ediyoruz. Pandemi döneminde bizim uygulamamızda otobüs ekiplerimizde olsun veya kan merkezlerimizde maske, mesafe hijyen kurallarına uyup kan bağışlarımızı alıyoruz. Günlük hastanelerimizin ihtiyacı 40 ünite civarlarında oluyor. Pandemi dönemi ve soğuk havaların etkisi ile maalesef kan alımlarımız azalıyor. Dolayısıyla stoklarımızda da azalma oluyor. Bazen hastanelerimizde bu ihtiyacı olan hastaların kan tedarikinde sıkıntılar olabiliyor” dedi.

“KAN SÜREKLİ BİR İHTİYAÇTIR, ACİL BİR İHTİYAÇ DEĞİLDİR”

Müdür Kotan, açıklamasının devamında kan bağışının sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, yapılan kan bağışlarının ne tür hastalarda kullanıldığını belirterek; “Aldığımız kanları işte ilik kanseri hastaların aylık 2-3 ünite kan gerekiyor. Talesemi dediğimiz kan hastalıklarında vücutta kan değerleri düştüğü için dışardan kan alınması gerekiyor. Diyaliz hastaları yine aylık 1 yada 2 ünite kan alması gereken hastalarımızdandır. Acil kadın doğum ameliyatlarında kan ihtiyacı oluyor. Baypas ameliyatları, karaciğer nakillerinde ve trafik kazalarında bu şekilde bir sürü çeşitlendirebiliriz. Bu hastalarımıza sürekli kan ihtiyacı oluyor. Bizde bunun için sürekli dediğimiz gibi kan sürekli bir ihtiyaçtır, acil bir ihtiyaç değildir. Kızılay olarak istiyoruz ki stoklarımızda sürekli kan bulunsun. İnsanlarımız acil durumlarda dahi hemen ihtiyacı olan kanı ulaştırıp, hayatlarını kaybetmesine engel olalım. Onun içinde vatandaşlarımızdan düzenli bağışlarda bulunmalarını istiyoruz. Her ne kadar teknoloji ve tıp ilerlese de laboratuvarlarda üretemediğimiz tek sıvı kandır. Kanı yine insanlardan temin edebiliyoruz. Onun için tüm vatandaşlarımızı kan bağış otobüslerimize ve kan merkezimize davet ediyoruz. Koronavirüs salgını nedeniyle hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması olduğu için ve vatandaşlarımızın da bu tedbire uyduğu için biz Muş Kızılay Kan Bağış Merkezi olarak mahallelerde ekipler oluşturduk. Saat 10:00 ile 17:00 saatleri arasında hafta içinde alınan randevu ile otobüslerimizde kan bağışlarını kabul ediyoruz. Sokağa çıkma kısıtlması Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kan bağışını kapsamamaktadır. Kısıtlama olan gün ve saatler içinde online www.kanver.org.tr adresinden randevu oluşturarak vatandaşlarımıza gelen mesaj ile kan bağışı yapabiliyorlar. Dışarı çıkmalarında sakınca olmuyor. Hem pandemi hem de soğuk kış günlerinde vatandaşlarımızın desteklerini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARA KAN BAĞIŞINDA BULUNMALARI ÇAĞRISINDA BULUNUYORUZ”

Yaklaşık 2 yıldan bu yana Kızılay Kan Bağış merkezinde görev yapan Afgan asıllı ekip doktoru Asadullah Dost, vatandaşları kan bağışında bulunmaları yönünde davette bulundu.

Kızılay’ın randevulu sisteminde faydalanmaları ve kan stoklarında düşüşlerin olduğunu kaydeden Dost; “Sokağa çıkma kısıtlaması olduğundan dolayı mahallelere gidiyoruz. Hafta içinde randevu alan vatandaşların belirlenen mahalleye gelerek kan bağışında bulunmalarını sağlıyoruz. Pandemi döneminde kan stoklarında düşüşler yaşanıyor. Eksilen kan stoklarının yerini doldurmak için vatandaşlara kan bağışında bulunmaları çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”