KIZILKAYA: “AMAÇ ÇİFTÇİYİ TARLADAN KOPARMAMAKTIR”

KIZILKAYA: “AMAÇ ÇİFTÇİYİ TARLADAN KOPARMAMAKTIR”

41. Şeker Pancarı alım kampanyasında konuşan Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, şeker pancarı fiyatlarının bin 550 TL’ye çıkardıklarını belirterek, çiftçiyi tarladan koparmamayı amaçladıklarını söyledi.

Muş Şeker Fabrikası’nda 2022-2023 dönemi 41. Pancar alım kampanyası düzenlendi. Fabrikanın pancar analiz ünitesinin önünde düzenlenen tören saygı duruşunda durulması ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

41. pancar alım kampanyasına Vali Vekili Mustafa Ayvat, Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektör Vekili Prof. Dr. Ulaş Çaydaş, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, Fabrika ortaklarından Remzi Demircan, Pancar Kooperatifi Başkanı Ramazan Yentür, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Muş Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya, pancar alım kampanyasının kent ekonomisine 650 milyon TL katkı sağladığını belirterek; “Fabrikamızın 41. Üretim yılı açılışına katılım sağladığınız için kurumum adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Hepiniz hoş geldiniz. Tüm dünyanın zor bir süreçten geçtiği malumunuzdur.  Pandemi süreci ile tedarik-lojistik zincirinde oluşan aksaklıklardan sonra patlak veren enerji krizi ile tohum-gübre-ilaç temininde oluşan korkunç maliyetler ve akaryakıt fiyatlarında oluşan devasa artışlar maalesef tüm üreticileri derinden sarsmıştır. Ancak koşullar ne kadar zor olursa olsun üretimden vazgeçilmemesi gerektiği hepimizin kabul ettiği yegane gerçektir. Üretmez isek tükeniriz şiarıyla hareket edip toprakla bağını koparmayan 1200 üreticimiz ile yaklaşık 47 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimini gerçekleştirdik. Bu ekim sahasından elde etmeyi beklediğimiz 280 bin ton pancar hasadı yapılması bekleniyor. Elde ettiğimiz bu şeker pancarını 280’i daimi 300’ü geçici olmak üzere toplam 580 çalışma arkadaşımız ile fabrikamızda işleyerek 40 bin 500 ton A şekeri, 10.000 ton melas, 70.000 ton küspe üretmeyi hedefliyoruz. Bu üretimle beraber çiftçilerimize ödeyeceğimiz pancar bedeli, nakliye ve küspe bedelleri ile Muş ekonomisine yaklaşık 650 milyon TL’lik bir katma değer sağlamayı öngörmekteyiz” dedi.

“ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇTİĞİ DÖNEMDE HİÇBİR ŞEYİ UCUZ TÜKETEMEYİZ”

Kızılkaya, konuşmasının devamında üretici çiftçilerin önemine değinerek; “Sahada bizlere vermiş oldukları destekten dolayı tarım il müdürümüze ve çalışanlarına, DSİ şube müdürümüze ve çalışanlarına, sulama birliklerimizin çalışanlarına ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum. Ne zaman talep edersek ekipleri sahada oldukları gibi çiftçilerimizin yanında olmuşlardır. Az önce paylaştığım verilerin oluşması hiç kolay olmadı. Çok zor bir süreçten geçtik. Temel hedefimiz tohumu toprakla buluşturmaktı. Ancak maliyetler çok yüksekti. Bununa ilgili çiftçinin kaygısı, tereddütü ve korkusu çok fazlaydı. Bunları ortadan kaldırmamız gerekiyordu. Yüksek verim için olmazsa olmaz olan gübreyi uygun fiyatlarla hatta zararına da olsa çiftçimize tedariğini sağladık. Çiftçilerimizin yakıt, gübre, tohum gibi tarımsal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ÇKS Belgesi olmaksızın sadece pancar üretim sözleşmesi ile imc kart sahibi olmalarını sağladık. Bu çalışmanın nihai sonuca ermesi için İş Bankası Muş şube çalışanlarına teşekkür ediyorum.Geçen yıl ton başına toplamda 54 TL olan nakdi avans miktarını ton başına 350 TL ye çıkardık. Avans sayısını 3 ten 5 e çıkardık. Nakliye bedellerinde çok ciddi iyileştirmeler yaparak ürünü tarladan satın aldık. Muş Şeker fabrikası olarak her zaman üreticimizin yanında olacağımızın sözünü vermiştik. Sözümüzü tutmak için tüm imkanlarımızı zorluyoruz ve zorlamaya devam edeceğiz. Geçen yıl 420 TL olan 1 ton şeker pancarı fiyatını bu yıl tamına tamına 1.450 TL ye çıkardık. Yetti mi? hayır, yetmedi. 100 TL kota tamamlama primi ile beraber 1.550 TL’ye çıkardık. Temel amaç çiftçiyi tarladan koparmamaktır. Çünkü çiftçi üretimden vazgeçtiği dönemde hiçbir şeyi ucuz tüketemeyiz. Sağlıklı gıda arzının güvenliği için çiftçinin üretmeye devam etmesi gerekir. Üretmeye devam etmesi için de zarar etmemesi lazım. Biz buna göre bazı çalışmalar yaptık. Biz çiftçimizi anlıyoruz, çiftçilerimizin de bizi anlayacağını düşünüyoruz. Yeni fiyatların hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından pancar alım kampanyası İl Müftüsü İbrahim Halil Demir tarafından yapılan dualar, kurdele ve kurban kesimi ile başlatıldı. Fabrikaya ilk pancar teslim eden çiftçilere de çeşitli hediyeler takdim edildi.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”