KOÇYİĞİT, ENGELLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM SORUNUNU SORDU

KOÇYİĞİT, ENGELLİ ÇOCUKLARIN EĞİTİM SORUNUNU SORDU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, engelli çocukların eğitimde yaşadığı sorunları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yönelttiği soru önergesi ile gündeme getirdi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı´na soru önergesi sundu. Koçyiğit, engelli çocukların eğitim sorunu hakkında Milli eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soru önergesi yönelterek, konuyu meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Koçyiğit, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e yönelttiği soruları Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını talep etti.

Milletvekili Koçyiğit, soru önergesinde engelli çocukların eğitim sorunu ile aileleri de olumsuz etkilediğini kaydederek; “Zihinsel, işitme, görme, ortopedik ve öğrenme güçlüğü çeken diğer nöro-tipik engellilerin eğitim haklarının sistematik bir şekilde ihlal edildiğine dair Türkiye Engelliler Konfederasyonu 2022-23 eğitim öğretim yılına başlarken bir yazılı açıklama yapmış ve engellilerin eğitim haklarından faydalanmaları konusunda ilerleme sağlanmadığını, aksine sorunların daha da arttığı bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirtmişlerdir.  Türkiye’nin yüzde 60 oranı ile AB ülkeleri arasında ilkokuldan sonra engelli bireylerin okulu bırakma konusunda en yüksek ülke konumunda olduğu da belirtilmiştir. Basına yansıyan bir başka haber ise, otistik, Down sendromlu çocukların eğitim gördüğü Şehit Hüseyin Tunç Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda servis ve yemek hizmetinin verilemeyeceğine dair yapılan duyurudur. Üstelik otistik, Down sendromlu ve farklı nörolojik ve sistemik; bedensel ve zihinsel engellere sahip lise çağında çocukların eğitim gördüğü Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim Uygulama Okulu, bir yıl önce binasının prefabrik olması, bina arazisinin mülkiyetinde yaşanan sorunlar nedeniyle fiilen kapatılmışken ardından öğrencilerin başladığı ve yukarda adı anılan okulda da sorunların olması aileleri ve elbette öğrencileri zorlamıştır” ifadelerini kullandı.

BAKAN ÖZER’E YÖNELTİLEN SORULAR

Milletvekili Koçyiğit, Bakan Özer’in cevaplamasını istediği soruları şöyle sıraladı; “Bu bağlamda; 1- Başta engelli öğrenciler olmak üzere tüm öğrencilere tüm eğitim hizmetlerinin devlet tarafından ücretsiz sağlanmamasının nedenleri nelerdir? Sağlanması açısından bir adım atılacak mıdır? 2- Pandemi sürecinde engelli öğrencilerin akranlarına göre daha fazla geride kaldığı gerçeğine yönelik Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır? 3- Tüm engellilerin eğitimi için nitelikli, anadilinde, erişilebilir, yaşadıkları çevre ile bütünleştirici eğitim imkanları sağlanmakta mıdır? 4- Engellilere özgü bir eğitim alanı inşa edilmesi hususunda neler yapılmıştır? 5- Engellilerin eğitiminin önündeki toplumsal önyargıların ortadan kaldırılması için hangi tür çalışmalar yapılmıştır? 6- Engelli öğretmenlerin erişilebilir okul, sınıf, laboratuvar vb. ortamlarda ve branşlarında çalışmalarını kolaylaştırmak konusunda şimdiye dek neler yapılmıştır? 7- Otistik, Down sendromlu ve farklı nörolojik ve sistemik; bedensel ve zihinsel engellere sahip lise çağında çocukların eğitim gördüğü Şehit Üsteğmen Ali Büyükdicle Özel Eğitim Uygulama Okulunun bir yıl önce fiilen kapatılmasının ardından yeni ve ulaşılması güç olmayan bir yerde açılması planlanmakta mıdır? 8- Otistik, Down sendromlu çocukların eğitim gördüğü Şehit Hüseyin Tunç Özel Eğitim Uygulama Okulu'nda servis ve yemek hizmetinin verilemeyeceğinin okulun açılmasına bir gün kalan duyurulduğundan haberdar mısınız? 9- Otistik, Down sendromlu çocukların ailelerinin 'Çocuğumu okula almadılar' şeklinde yaptıkları şikayetlerden haberdar mısınız? Bakanlığınızca bu şikayetler hakkında nasıl bir yaptırım öngörülmektedir? 10- Bakanlığınızın verilerine göre, Türkiye’de okullaşan otizmli çocuk sayısı kaçtır ve cinsiyet, yaş bağlamında istatistikleri nelerdir? 11- Otizmli her çocuğun eğitim hakkından eşit bir şekilde yararlanması için hak temelli yaklaşım ve kapsayıcı eğitim uygulanması konusunda neler yapılmaktadır?”




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”