KÖYLÜLER KIŞ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR

KÖYLÜLER KIŞ HAZIRLIKLARINI SÜRDÜRÜYOR

Muş’ta kış mevsimi öncesinde dağ köylerinde ikamet eden vatandaşlar, kışlık ihtiyaçlarını stok etmek için çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürüyor.

Muş´un güney kesiminde bulunan Üçevler,  Alaniçi, Cevizlidere, İnardı, Ilıca, Arıköy, Ağıllı, Kayalısu ve Ekindüzü köylerinde kalan vatandaşlar kış için hazırlıklarını sürdürüyor. Çok fazla kar yağışı alan köylerde yaşayan vatandaşlar kış mevsiminde tükettikleri temel gıda malzemelerini her yıl olduğu gibi bu yılda toptan alarak kış hazırlığı yapmayı sürdürüyorlar. Kış mevsiminde tüketecekleri yağ, un, şeker, bulgur, makarna, soğan ve patates gibi temel gıda maddelerini köye ulaştırmaya çalışan köylüler kış mevsiminde ulaşım sıkıntısı çekiyor. Yağan karın yolları belirli aralıklarda ulaşıma kapandığını belirten köylüler, Nisan ayının sonlarına kadar ulaşım sıkıntısını yaşadıklarını söylediler.

Kış mevsiminde büyük zorluklar yaşadıklarını dile getiren köylüler: “Tüm zorluklara rağmen yaşamımızı sürdürüyoruz. Arazi yapısının dağlık olması sebebiyle yolların ulaşıma açılmasına rağmen kısa süre içerisinde tekrar yağış ve fırtına sebebiyle kapanıyor, eskiden kış aylarında köy yolları 4-5 ay kapalı kalıyordu. Ancak son yıllarda fırtına, kar yağışı nedeniyle bir hafta on gün kapalı kalıyor. Köylerimize yapılan yol hizmeti sebebiyle geçmiş yıllardaki gibi mahrumiyet yaşamıyoruz. Kış mevsiminin bölgemizde çetin geçmesi sebebiyle kışlık hazırlığımızı yapmak zorundayız. Kış mevsimi için gıda ihtiyaçlarını sonbahar mevsiminde stok ediyoruz” dedi.

Köylülerin sonbahar mevsiminde evlerine temel gıda alış verişi yaptıklarını belirten satıcılar; “Dağ köylerinde ikamet eden köylüler kış aylarında sürekli şehir merkezine gelemedikleri için ihtiyaçlarını şimdiden alıyorlar. Köylülerin bazıları kışın yaşanan ulaşım sıkıntısından dolayı sonbahar mevsiminde köydeki evlerinden ayrılıp şehir merkezine yerleşiyorlar. Ama bir kısım köylü ise şehir merkezinde hayvanlarını besleyecek yerleri olmadığından kış boyunca köyde kalıyorlar. Toplu alış verişlerinde un, yağ, şeker, bulgur, pirinç, makarna soğan ve patatesin yanında giyim ihtiyaçlarını da stokluyorlar. Aynı zamanda hayvanlarının kışlık ihtiyaçlarını da karşılayan köylüler 5-6 aylık bir süreyi köylerinde geçiriyorlar.”




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”