KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİKLERİ BAŞLADI

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (Sav) dünyaya geldiği gece olan Mevlid Kandili dolayısıyla tüm ülkede olduğu gibi Muş’ta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor

2021 yılına girilmesiyle birlikte ilk olarak Regaip, Miraç ve Berat Kandili'ni idrak eden İslam alemi Mevlid Kandilini dualar ve ibadetler ile geçirecekler. Muş İl Müftülüğü Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenliyor.

17 Ekim 2021 tarihinde başlayan etkinlikler 22 Ekim 2021 tarihine kadar devam edecek.  17 Ekim tarihinde Salih-Muhlise Çağlayan camiinde düzenlenen mevlid programı ile başlayan etkinlikler çerçevesinde çeşitli ziyaretler gerçekleştirilecek. Mevlid Kandili etkinlikleri kapsamında çeşitli camilerde Kuran-ı Kerim ziyafeti verilecek. Ayrıca Cami, çocuk ve aile buluşması programı ve ortaöğretim okullarına ziyaretlerde gerçekleştirilecek. Mevlid Kandili etkinlikleri kapsamında 20 Ekim 2021 tarihinde Müftülük konferans salonunda Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat tarafından da bir konferans düzenlenecek.

MEVLİD KANDİLİ'NİN FAZİLETİ NEDİR?

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının On ikinci gecesidir. İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam'da Hz. Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının On birinci gecesini On ikinciye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Hz. Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır ), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Kadir gecesinden başka kandil gecesi kuranı kerimde yer almaz.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”