MANTAR FİYATI CEP YAKIYOR

MANTAR FİYATI CEP YAKIYOR

Muş’un sarp dağlarında doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından beğeniyle tüketilen mantarın kilogram fiyatı 330 ile 350 TL arasında satışa sunuluyor. Cep yakan mantar fiyatı kırımızı et fiyatını 2’ye katladı

Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki dağlarda ilkbahar mevsiminde doğal olarak yetişen ve bölge halkının beğeniyle tükettiği mantar işsizlerin gelir kapısı oldu. Kilogramı 330 ile 350 TL arasında satılan mantar, alım gücünü aşıyor. Sarp dağlardan toplanarak şehir merkezinde satışa sunulan mantar fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşlardan rağbet görüyor. 

Kırsal kesimde yetişen mantarın kilosu kırmızı etten bile daha pahalı satılıyor. Kasaplarda satılan kuzu etinin kilosu 180 TL’den satılırken mantarın kilogramı ise 330 ile 350 TL arasında satılıyor. Yüksek kesimlerde kendiliğinden yetişen ve işsiz gençler tarafından toplanan mantarın fiyatı vatandaşları ürkütüyor. Bir kilo mantar, iki kilogram et fiyatı ile eş değer. Mantar mevsiminin ilk günleri olmasına rağmen fiyatlarının fazla olması dikkatleri çekiyor.

Dağlık kesimlerden topladıkları mantarları yol kenarında açtıkları seyyar tezgâhlarda satışa sunan vatandaşlar, doğal mantarın toplanmasının çok zahmetli bir iş olduğunu söylediler. Bahar mevsimi ile birlikte dağlardan toplanarak tezgâhlardaki yerini alan mantarın kilogramı 330 ile 350 TL arasında satılırken, vatandaşlar iki kilogram kırımızı et almak yerine bir kilogram mantar almayı tercih etti. 

“FİYATININ YÜKSEK OLMASINA RAĞMEN VATANDAŞIN MANTARA OLAN RAĞBETİ VAR”

Vatandaşın mantara rağbetinin fazla olduğunu belirten satıcı Salih Vural; “Bu yıl mevsim geçen yıllara göre farklı bir mevsim. Bu yıl yağmurların fazla yağmasına rağmen, yüksek kesimler istenilen sevide ısınmadığı için mantar fazla çıkmadı. Bu yıl yağan bol yağmurun arkasından havalarda ısınınca daha fazla mantar çıkmasını bekliyoruz. Yağmurlar istenilen seviyede yağdı. Yeterince ısınınca toprağın mantar için verimli olacağını düşünüyoruz. Mantarın istenilen bollukta olması hem bizler için hem de alıcılar için iyi olacak. Yüksek kesimlerden topladığımız mantarlar oldukça zahmetlidir. Mantar toplamaya gittiğimiz günler sabah erken saatlerde evden çıkıyoruz. Gün boyu dağlık alanlarda geziyoruz. Bazı günler hiç mantar bulmadan geri dönüyoruz. Bazen de 15-20 tane bulup öyle geliyoruz. Kasaplarda kuzu etinin fiyatı 180 TL’den satılıyor. Mantarın fiyatı ise 330 ile 350 TL arasında satılıyor. Fiyatının yüksek olmasına rağmen vatandaşın mantara olan rağbeti var. Mantarın tadı ve faydalarını bilen vatandaşlar iki kilogram kuzu eti almak yerine bir kilogram mantar almayı tercih ediyor. Yüksek kesimli dağlarda yetişen mantarın toplanmasının yanı sıra bulmak için harcanan saatlerce yol yürüyoruz” şeklinde konuştu.

DOĞAL ÜRÜNLER GELİR KAPISI OLDU

Eski hal bölgesinde mantar satışı yapan Abdullah Vural ise, topladıkları mantarların çok meşakkatli olduğunu kaydederek; “Mantar satışı bizim ekmek kapımız oldu. Biz, bahar mevsiminde dağlık alanlarda doğal olarak yetişen her türlü otun satışını yapıyoruz. İlk olarak çıkan Güllük ve Uçkun satışı yapıyoruz. Daha sonra Jağ otunu getirip vatandaşlara sunuyoruz. Bu getirdiğimiz ürünlerin hepsinin bir zamanı var. Belli bir müddet sonra bitiyor. Şimdi ise mantar zamanıdır. Satışını yaptığımız doğal ürünler gelir elde ederek geçimimizi sağlıyoruz. Havalar biraz daha ısınırsa mantar daha fazla olur. Dağdan ne kadar fazla mantar toplanırsa fiyatı da uygun olur. Bu hem bize hem de vatandaşlara faydası olacak” dedi.

“İSTEDİĞİMİZ MİKTARDA ALAMIYORUZ”

Mantar almak için gelen müşteriler fiyatın pahala olmasından dolayı istedikleri miktarı alamadıklarını belirterek; “Mantar fiyatları bu yıl çok yüksek. Mantarın çıkmasını bekledik, ama fiyatları çok yüksek olunca alamıyoruz. Manavlarda mantar fiyatı yüksek olduğu gibi, yol kenarlarında dağlık alanlardan toplanan mantarlar da çok pahalı. Kırmızı etten daha pahalıdır. Mantar henüz yeni çıktığından fiyatların yüksek olduğunu sanıyoruz. Önümüzdeki günlerde belki mantar fiyatları düşer de, bizler de rahatlıkla mantar alabiliriz. Kendiliğinden doğal olarak yetişen mantarın tadı çok güzel oluyor. Mantarı tüketmeyi biz büyüklerimizden öğrendik. Bizde şimdi mantar almaya geldik. Ama istediğimiz miktarda alamıyoruz. Fiyatı oldukça pahalı olduğundan dolayı bütçemizin yettiği kadar alacağız” dediler.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”