MŞÜ, ARAŞTIRMALARIYLA ÇİFTÇİLERE ÖNCÜLÜK EDİYOR

MŞÜ, ARAŞTIRMALARIYLA ÇİFTÇİLERE ÖNCÜLÜK EDİYOR

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi akademik çalışmaların yanı sıra başlattığı bilimsel araştırma çalışmaları ile kentteki çiftçilere öncülük ediyor

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi gerek özel arazilerde gerekse de kampüs alanındaki bilimsel araştırma arazisinde deneme ekimlerini sürdürüyor. Tarım ve hayvancılık alanında yaptığı bilimsel araştırmalarla çiftçilere katkı sunmayı hedefleyen Uygulamalı Bilimler Fakültesi, bilimsel araştırma alanında kentte bir ilke imza atıyor.

Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ konuya ilişkin yaptığı açıklamada, manda, sığırcılık, koyunculuk, kanatlı hayvanlar ve arıcılık alanında bilimsel projelerle desteklenen saha çalışmalarının hız kazandığını söyledi. Öte yandan toplam 45 dönüm alan üzerinde sebze ve meyve bitkilerinin çeşitlerinde araştırma yatıklarını ifade eden Karadağ, çiftçilere aroması en iyi olan bitkileri önereceklerini vurguladı. Karadağ MŞÜ'nün 12 Aralık 2018'de Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaşlaşması kapsamında hayvancılık alanında pilot devlet üniversite seçildiğini ve süreçteki katkılarından dolayı Rektör Porf. Dr. Fethi Ahmet Polat'a teşekkür dileklerini iletti.

Meyve sebze ve tıbbı aromatik alanında 100’e aşkın deneme ekiminin yapıldığını belirten Karadağ; “12 Aralık 2018’de Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması projesi hayvancılık Kapsamında pilot devlet üniversitesi seçilmiştir. Bununla birlikte üniversitemiz bitkisel üretim kapsamında 5 lokasyonda sırasıyla üniversitemiz külliyesinde, Yıldız Alparslan Tarım İşlemeleri arazisinde, Kızılağaç Özdilek Köyü çiftçi arazisinde, Karaağaç Köyü çiftçi arazisinde ve Muş Merkez Kepenek köyü çiftçi arazisinde kaba yem kaynağı olarak yem bitkileri alanında bilimsel araştırma ve denemelerine hızla başlamıştır. Bilimsel araştırma ve denemeler sırasıyla hayvancılığımızın en önemli kaliteli kaba yem kaynağı olarak yem bitkileri alanında, tahıllar, yemeklik bakliyatlar, endüstri bitkileri, keyif bitkileri, 100’e aşkın tıbbi ve aromatik bitkiler, meyvecilik ve sebzecilik alanında olmak üzere toplamda 45 dönüm arazi üzerinde üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültemiz bitkisel üretim alanında bilimsel araştırma çalışmalarına sürdürmektedir. Bu çalışmaların tamamı bilimsel olarak Muş için bir ilk olma niteliğini de taşımaktadır.”

“MUŞ’TA ÇİLEK ÜRETİMİ 283 DEKAR ALANDA 729 TONDUR”

Karadağ açıklamasının devamında, ekimlerin istatistik verilene dikkat çekerek Muş’ta çilek üretiminde 729 ton ürün elde edildiğini belirterek; “Uygulamalı Bilimler Fakültesi hayvansal üretim alanında araştırmalarına da hızla devam etmektedir. Sırasıyla manda, sığırcılık, koyunculuk, kanatlı hayvanlar ve arıcılık alanında bilimsel projelerle desteklenen saha çalışmalarına hızla başlamıştır. Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi Tarım ve Orman Bakanlığıyla Tarım ve Orman Bakanlığının Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Muş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Birlikler başta olmak üzere paydaşlarla ortak çalışmalar yürütülmektedir. Yürütmüş olduğumuz Çilek, Domates ve Biber ile ilgili birkaç istatistiki bilgiler vermek istiyorum. Bunlar TUİK 2020 verilerine göre Türkiye çilek üretimi 179 bin dekar alanda 546 bin tondur. Muş ili çilek üretimi 283 dekar alanda 729 tondur. Türkiye domates üretimi 1 milyon 739 dekar alanda 13 milyon 204 bin tondur. Muş ili domates üretimine baktığımızda 8 bin 680 dekar alanda 32 bin 660 tondur ve son olarak Türkiye biber üretimi 800 bin dekar alanda 2 milyon 600 bin tondur. Muş ili biber üretimi ise 2 bin 345 dekar alanda 4 bin 122 ton civarındadır. Muş, ekolojik koşullarında yüksek verim ve kaliteli ürün elde edilmesi amacıyla Muş Alparslan Üniversitesi külliyesinde bulunan uygulama ve araştırma arazisinde bilimsel olarak çilek, domates ve biber denemeleri kurulmuştur” dedi.

“ÇALIŞMADA HİÇBİR KİMYASAL GİRDİ KULLANILMAMIŞ OLUP TAMAMIYLA ORGANİK YETİŞTİRİCİLİK YAPILMAKTADIR”

Yapılan deneme ekimlerinde kimyasal desteklerin yapılmadığını tamamen organik yetiştirildiğini kaydeden Karadağ açıklamasını şöyle sürdürdü; “Çilek denemelerinde sırasıyla Albion, Portola, Monteray ve Kabarla isimli 4 çeşit çilek ile bilimsel denemeler kurulmuştur. Bunlardan Kabarla çeşidi Muşlu üreticilerimiz tarafından en fazla tercih edilen çilek çeşididir. Domates denemelerinde Düğme kırmızı, Koçarlı Pembe ve Yerli Muş domates olmak üzere 3 domates çeşidi ile bilimsel deneme sahaları kurulmuştur. Biber denemelerinde ise Yenipazar, Sena ve Bozdoğan Acı biberi olmak üzere üç çeşit denemeler kurulmuştur. Kurulan her üç denemede de sırasıyla hayvan gübresi, organomineral gübre, solucan gübresi ve deniz yosunu uygulamaları yapılmış ve hiçbir uygulama yapılmayan kontrol grubu olmak üzere beş parsele ayrılmıştır. Çalışmada hiçbir kimyasal girdi kullanılmamış olup tamamıyla organik yetiştiricilik yapılmaktadır, böylece hem şehir hem de ülke ekolojisini, biyoçeşitliliğini korumak ve üreticilerin çevre dostu uygulamalarla kaliteli ve yüksek verimle ürün elde edilmesinin sağlanmasının amaçlanmıştır. İlk çilek hasadının gerçekleştirileceği 27 Ağustos 2021 tarihinde Muş Alparslan Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi olarak, Üniversitemiz Külliyesinde Uygulama ve Araştırma arazisinde “Çilek Hasat Günü ve Tadım Şenliği” gerçekleştirilecek. Bu törende verim yanında kalite açısından aroma ve rahiyası en iyi olan çeşit ile en uygun organik gübre ve dozu belirlenip Muşlu üreticilere takdim edeceğiz. Ayrıca ülkemizde her yıl bitkisel üretimin tarım alanında sofraya ulaşıncaya kadar %35 ila %40 oranında bir kayba uğradığı bilinmektedir. Bu kayıpları azaltmak, ihracata dayanıklı hale getirmek, ürünlerin depo ve raf ömrünü uzatmak amacıyla yetiştiriciliğini yapacağımız ürünlere yenilenebilir kaplama malzemeleri uygulanıp kimyasal girdi olmadan solunum ve etilen salınımı emisyonunu azaltıp hasat sonrası ömrünü uzatmayı da hedefliyoruz” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”