MUŞ BAROSU, 7. YARGI PAKETİ’NDEKİ TALEPLERİ TBMM’YE İLETTİ

MUŞ BAROSU, 7. YARGI PAKETİ’NDEKİ TALEPLERİ TBMM’YE İLETTİ

Muş Baro Başkanı Kadir Karaçelik, avukatların çalışma olanaklarının iyileştirilmesi için meclis gündeminde olan 7. Yargı Paketi’nde yer verilmesi istenen talepleri TBMM’ye iletti.

Muş Baro Başkanı Avukat Kadir Karaçelik, avukatların özlük hakları için çalışmalarına devam ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündeminde olan 7. Yargı Paketi’ndeki değişiklikler için talepte bulunan Muş Baro Başkanı Karaçelik, siyasi parti grup başkanları ve Muş Milletvekilleri ile görüşmeler yaptı. 7. Yargı Paketi’nde yapılacak değişiklikler için taleplerini sunan Karaçelik, avukatların adli yardım gelirlerinin arttırılmasına dikkat çekti. 

TBMM’ye sunulan talebe ilişkin bilgiler veren Karaçelik, genç avukatların ekonomik olarak desteklenmesi için paketin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek; “7. Yargı paketinde; 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndaki Barolar ve Avukatlar ile ilgili kısımlarında üç maddede değişiklik teklif edilmektedir. Paketteki tasarıda Avukatlık Kanunu 180. maddede Adli Yardım Bürosunun gelirlerini oluşturan harçlardan aktarılacak payın yüzde 2’den yüzde 3’e çıkarılması önerilmekte ve gerekçesinde ise adli yardım sisteminin güçlendirilmesi amaçlandığı belirtilmektedir. Özellikle genç meslektaşlarımıza yönelik ve onları ekonomik olarak desteklemek amacı taşıyan tasarının bu amacı gerçekleştirmek noktasında yeterli olmadığını, söz konusu değişikliklerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtmek isterim” dedi.

“ADLİ YARDIM BÜROSUNUN GELİRİNİN YÜZDE 4’E ÇIKARTILMASI TALEBİMİZ BULUNMAKTADIR”

Karaçelik, adli yardım gelirinin 1 yıl sonra avukatlara aktarıldığını belirterek; “Mevcut 1136 sayılı Avukatlık Kanunu gereği 0-5 kıdem avukatlar, genel kurulca belirlenen aidatın yarısını ödemektedirler. Aidat ödemesinin tamamen kaldırılmasının; meslektaşlar arasında eşitliği ortadan kaldıracağına, barolara aidiyet duygusunu zayıflatacağına, avukatlar ile yurttaşlara hizmet veren baroların mali yapısını zayıflatarak kurumsal sürdürülebilirliğine zarar vereceğine kuşku bulunmamaktadır. Yine özellikle mesleğe yeni başlayan avukatlar öncelikle adli yardım kapsamında görevlendirme kabul etmektedir. Ancak adli yardım gelirlerinin yetersizliği nedeniyle şu anda Muş Barosunda adli yardım kapsamında avukatlık görevine başladıktan yaklaşık 1 yıl sonra ücret sırası kendilerine gelmekte ve görevin kabul edildiği tarihteki tarifeden yasal kesintiler sonrası 1 yılı aşkın sürede avukatlara aktarılmaktadır. Bu bakımdan Muş Barosunun 1.5 milyon TL’ye varan avukatlara ödemesi gereken adli yardım borcu bulunmakta olup bu husus barolara gönderilen kaynağın yeterli olmaması ve adli yardıma olan yoğun başvurudan kaynaklanmaktadır. Tüm Türkiye’de tahmini birikmiş yaklaşık 150 milyon TL tutarındaki avukatların alacaklarının tek seferde tüm Barolara aktarılmak üzere TBB’ne gönderilmesi, içinden geçtiğimiz ekonomik şartlar değerlendirildiğinde çok önemli ve elzemdir. Bunun yanında adli yardım bürosunun gelirinin yüzde 2’den 3’e çıkartılması taleplerimizin kısmen karşılanması bakımından memnuniyet verici ise de birikimi eritmeye matuf olmayacaktır. Bu bakımdan bu tutarın yüzde 4’e çıkartılması talebimiz bulunmaktadır. Öte yandan bizler tarafından sürekli gündeme getirilen ve dikkatinize sunduğum ekonomik sorunlarımızın çözümüne dair hususlara pakette yer verilmemiştir.”

KARAÇELİK, 7. YARGI PAKETİ İÇİN TALEPLERİNİ SIRALADI

7. Yargı Paketi’nde yer alınması talep edilenleri sıralayan Karaçelik; “Adli Yardım’da avukatların birikmiş alacaklarının tek seferde ödenmek üzere TBB’ne gönderilmesi, Adli Yardım ve CMK ücretlerinin bir kamu hizmeti oluşu sebebi ile KDV muafiyeti getirilmesi, bu mümkün değil ise %1’e çekilmesi, Bunu dışında kalan tüm genel avukatlık hizmetlerinde KDV’nin %8 e indirilmesi, Genç Girişimci İşyeri açılışı kapsamında 1 yıl olan Bağ-Kur prim muafiyetinin 5 yıla çıkarılması, 29 Yaş altındaki avukatlara prim ödemelerinde taksit ve indirim hususunda çalışma yapılması, Ayrıca 3 yıl için belirlenen gelir vergisi istisnası kapsamında olduğu belirlenen 75.000 TL lik gelirin 150.000 TL ye yükseltilmesi, Emekli aylıklarının da arttırılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışma yapılması, 5.000 TL üzeri alacaklarda vergi dairesinden borcu yoktur yazısı talep edilmektedir. Bunun kaldırılması bu mümkün değil ise 25.000 TL’ye çıkarılması, bu kapsamda Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No:1 İkinci Bölümde değişiklik yapılması, Avukatlık Kanunu 180. Maddesi a fıkrası uyarıca adli yardım için aktarılacak gelirin %2 den %4 çıkartılması, Avukatlık Kanunu 180. Maddesi b fıkrası uyarınca kamu kurumlarının Adli Yardım için bütçelerinden pay ayırması gerekmektedir. Bu kapsamdan kamu kurum ve kuruluşlarına bütçelerinden gerekli adli yardım ödemeleri için yardımda bulunulması hususunda hatırlatma yapılması, Avukatların Vakıfbank üzerinden yürüttüğü avukatlık faaliyetleri sebebi ile banka ile ciddi bir ticari çalışması bulunmaktadır. Bu kapsamda VakıfBank’ta maaş müşterilerine ve Adalet Bakanlığı personeline verilen promosyonun Avukatlara da ödenmesi, Noterlerden vekaletname yetkisi alınarak Barolara avukat vekaletnamesi düzenleme yetkisinin verilmesi yoluyla Barolara kaynak yaratılmasının sağlanması, Tapu Müdürlükleri ve Noterlerde gayrımenkul ile ilgili işlemlerde Avukat bulundurulması, Stajyer Avukatlara staj dönemlerinde hakim-savcı stajyerlerine ödenen ücretin ödenmesi, Hukuk fakültelerine kabulde başarı sıralamasının 50.000’e çekilmesi ve hukuk fakültelerindeki kontenjanların azaltılması, Kamuda çalışan avukatların özlük haklarının hâkim ve savcılara denk hale getirilmesi, İş uyuşmazlıklarına ilişkin dava şartı olan zorunlu arabuluculukta işçinin avukatla temsilinin sağlanması, Avukatlara dönük şiddetin artışının önlenmesi için caydırıcı ceza hükümlerinin TCK’na eklenmesi ve haciz mahallinde kolluk kuvvetlerinin bulundurulmasının sağlanması, şeklinde özetlenebilecek olan acil ve önemli taleplerin bir kısmı yasal düzenleme gerektirmekte iken bir kısmı ise idari karar ve işlemler ile rahatlıkla çözülebilecek konulardır” ifadelerini kullandı.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”