MUŞ OVASI ARICILARA KAPILARINI AÇTI

MUŞ OVASI ARICILARA KAPILARINI AÇTI

Muş’ta havaların soğuması ile sıcak illere giden gezgin arıcılar kente dönüşlerini sürdürüyor. Muş Ovası, yerli ve gezgin olmak üzere yaklaşık 100 bin kovanlı arıcılara kapılarını açtı.

Zengin bitki örtüsü ve coğrafi yapısı dolayısıyla yurdun dört bir yanından Muş Ovası'na gelen gezgin arıcılar, kaliteli bal üretebilmek için mesai harcıyor. Havaların ısınmasıyla birçok ilden gelerek Muş Ovası ve yaylalarında konaklayan arıcılar, zengin floraya sahip bölgelerde yüksek verim elde edebilmek için çaba harcıyor.

İlkbahar mevsiminde Muş Ovası ve çevresindeki dağları tercih eden gezgin arıcılar, havaların ısınması ve floranın canlanmasıyla kente dönüşlerine devam ediyor. Yerli ve gezgin arıcılarla 100 bin kovanlı bal üreticilerine ev sahipliği yapan Muş Ovası, arıcıların vazgeçilmez bölgesi haline geldi. Günün ilk ışıklarıyla mesaiye başlayan arıcılar, arılarına özenle bakıyor. Yağışlarla birlikte bitki çeşitliliğinin artmasının sevincini yaşayan arıcılar, sezonun verimli geçmesini umut ediyor.

Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, kente gelen arıcılarla bir araya geldi. Arılarının durumu hakkında bilgiler alan Müdür Gün, bereketli bir yıl geçirmeleri temennisinde bulundu. Kovanları inceleyen Müdür Gün, Muş Ovasının zengin floraya sahip bir bölge olduğunun vurgusunu yaptı. 

Müdür Gün, kentte yaklaşık 42 bin kovanla arıcılığın yapıldığını kaydederek; “İlimiz tarımsal ve hayvansal alanda bölgede iyi iller arasındadır. Hayvancılık alanında küçükbaş ve büyükbaştan sonra da arıcılık konusunda da iyi bir konumdadır. İlimizde 42 bin kovanla arıcılık yapılmaktadır. Çayır ve mera alanlarımızın fazla olmasından dolayı yüzde 50’lik kısmına tekabül etmektedir” dedi.

“GEÇEN YILIN REKOLTESİNİN ÜSTÜNDE BİR REKOLTE YAKALAMAYI ÖNGÖRMEKTEYİZ”

Geçen elde edilen 600 ton balın daha fazlasını bu yıl elde edilmesinin hedeflendiğini belirten Müdür Gün; “Ovalarımızda çayır mera alanlarının yanı sıra yabani otların ve kendisine has florası ile yonca korunga gibi ürünlerinde yetiştirilmesi çiçekleme döneminin uzun sürmesi gezgin arıcıların ilimize gelmesini sağlıyor. Kış mevsiminde güneydeki illere giderek kışlaklama dönemine giden hem gezgin hem de yerli arıcılar ilimize göç yapıyor. İlimiz çiçekleme ve florasından dolayı pilot bir il durumdadır. Arıcılarımızda buna rağbet etmektedir. İlimizde 42 bin kovanlı arıcımız var. Gezici arıların da buralara konaklamaları ile beraber 100 bin kovan sayısına erişmekteyiz. 2023 yılında aylar ve mevsimsel olarak iyi geçmesi ve yağışların ortalamanın üzerinde olmasından dolayı iyi bir çiçekleme dönemi olmaktadır. Dolayısıyla arıcılarımız bu konuda ilimizi tercih etmektedirler. 2022 yılında 600 tonun üzerinde bal hasadı yapıldı. Bu yıl çiçek florasının artması ile bu oranın daha da artacağına inanıyoruz. Geçen yılın rekoltesinin üstünde bir rekolte yakalamayı öngörmekteyiz” şeklinde konuştu. 

TEKİCİ: “PETEK, KARAKOVAN VE SÜZME BAL ÜRETİYORUZ”

Kış mevsimini Hatay’ın Samandağ ilçesinde geçiren arıcı Cahit Tekici, 400 kovanı ile kente döndüğünü söyledi. Muş’un zengin bitki örtüsünün olduğunu belirten Tekici petek, karakovan ve süzme bal üretimi yaptığını söyledi. 

Üretilen baların analizlerinin yapıldıktan sonra satışa sunulduğunu kaydeden arıcı Tekici; “Muş Arıcılar Birliğine üye olup gezgin arıcılık yapmaktayım. Arılarımızı sonbaharın kışlatmak amacıyla Hatay’ın Samandağ ilçesine götürmüştüm. İlkbaharın gelişiyle bölgemizin arıcılığa açılması ile birlikte arılarımı Muş’a getirdim. Diğer arıcılarımızda yavaş yavaş gelmeye başladılar. Yerli arıcılarımızla birlikte gezgin arıcılarımızda Muş’a gelmeyi başladılar. Burada ortalama 1 ay civarında kalıyorum. Daha sonra yaylalarda gezerek arılara uygun bitki florasını takip ediyorum. Benim 400 kovanım var. Gittiğimiz bölgelerde Tarım ve Orman Müdürlüklerine gerekli bilgileri veriyoruz. Muş’un çevre illere nazaran daha uygun bitki florası olduğundan dolayı bizlere daha avantajlı geliyor. Bingöl ve Erzurum’da arıcılık yapan arkadaşlarımız bile bu dönem de Muş’a gelerek konaklama yapıyor. Kendi illerinde mevsim açıldığı zaman arılarını alıp götürüyorlar. Hem flora bakımından zengin hem de iklim olarak diğer illere oranla 15-20 gün ilkbahar erken gelmektedir. Genellikle karışık üretim yapmaya çalışıyoruz. Petek, karakovan ve süzme bal üretiyoruz. Üretilen ballar kaliteli bir baldır. Satışını yaptığımız zaman analizlerini yaparak satıyoruz. Kendi evimizde hangi balı tüketiyorsak aynı balı satışa çıkarıyoruz. Ben 20 yıldır arıcılık yapıyorum. Yaptığım süre içinde de arıcılarımızda herhangi bir hileye denk gelmedim” dedi. 




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”