PROJELER, MESLEKİ EĞİTİM BİLİM FUARI’NDA SERGİLENDİ

PROJELER, MESLEKİ EĞİTİM BİLİM FUARI’NDA SERGİLENDİ

Muş’ta Avrupa Mesleki Beceriler Haftası dolayısıyla düzenlenen Mesleki Eğitim Bilim Fuarı’nda öğrenci ve danışman öğretmenler tarafından hazırlanan projeler görücüye çıktı

Muş Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Avrupa Mesleki Beceriler Haftası Mesleki Eğitim Bilim Fuarı düzenlendi. Muş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde düzenlenen fuarda 21 lise, 7 ortaokul ve 2 Meslek Merkezi olmak üzere toplam 30 stant açıldı. Yaklaşık 300 öğrencinin görev aldığı Mesleki Eğitim Bilim Fuarı 5 bin civarında ziyaretçiye kapılarını açtı.

Düzenlenen bilim fuarına Belediye Başkan Yardımcısı Tarık Mirze, Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şeyhmus Yentür, Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, Milli Eğitim Şube Müdürleri, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) Temsilcileri, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda durulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç’ın konuşmaları ile devam etti.

Müdür Kıvanç, konuşmasının başında Pençe Kilit Operasyonunda şehit olan Mehmetçiklere rahmet dileyerek; “Avrupa Mesleki Beceriler haftasının yedincisini hep birlikte bugün gezeceğiz ve göreceğiz. Ben öncelikle şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar şehit düşen askerlerimizin ailelerine de Allah'tan sabır diliyorum. Bu fuarda sergilenen ürünlerin bundan sonraki süreçte ülkemizde hangi anlamda katkılar sunacağını da hep birlikte mütalaa edeceğiz” dedi.

“BİLİŞİM VE TEKNOLOJİYE DÖNÜŞMESİ ANLAMINDA SON DERECE ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

Üretilen projelerin bilişim ve teknolojiye dönüşmesinin önemine dikkat çeken Kıvanç; “Dünyadaki bilim ve teknolojideki baş döndürücü hızlı gelişim ve değişimin bütün toplumları derinden etkilediği gibi bizleri de hızlı bir değişim ve dönüşüme sürüklemiş durumdadır. Bilim ve teknolojideki bu değişim toplumların dünyadaki yerlerini almaları açısından son derece önem arz etmektedir. Öğrencilerimizin hayal ettiklerini ve öğrenim basamaklarında elde etmiş oldukları akademik bilgileri teknolojiye dönüştürme anlamında ilk etapta ürettikleri robotlar ve diğer teknolojik ürünlerin patent, marka, tasarımını fikri mülkiyete dönüştürmeleri anlamında çok büyük emek ve çabalar sarf edilmektedir. İlimizde yaklaşık 25 tasarım marka ve bir de patent müracaatlarımız var. Üretilen teknolojideki bu ürünler daha sonra bilişim ve teknolojiye dönüşmesi anlamında son derece önem arz etmektedir. Aziz Sancar'ın, Uğur Şahin'in ürettikleri aşılar veya turkovac bunlar hepsi birer patent altına alınarak dünyadaki insanların hizmetine sunulmakta ve ülkelere de büyük gelirler getirmektedir.”

“BÖLGEDEKİ YARIŞMALARA OKULLARIMIZ BÜYÜK KATKI SUNMAKTADIR”

Öğretmen ve öğrenciler tarafından projelerin bölgedeki yarışmalara katkısı olacağını kaydeden Müdür Kıvanç; “Öğrencilerimizin gizli kalmış ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkartmak anlamında okullarımızda öğretmenlerimiz öğrencilerimize danışmanlık ve mentörlük yaparak bu ürünleri ortaya çıkararak bölgedeki yarışmalara okullarımız büyük katkı sunmaktadır. Hatta ülke genelinde ulusal çok önemli derecelerde elde etmekteyiz. Türkiye birinciliğimiz ikinciliğimiz ve üçüncülüğümüz bulunan alanlarımız mevcut, bilim ve teknolojideki bu hızlı gelişmeleri bizde ülke olarak değişik alanlara yaymaktayız. Örneğin TİHA’lar SİHA’lar İHA'larla savunma sanayimize büyük katkılar sunmaktayız. Tabii bunu bulan bu seviyeye getiren insan unsurudur. İnsan unsurunun eğitildiği yer neresidir? Okul, peki okullarımızda bunları üretenler kimler? öğretmenler ve öğrencilerimizdir. Öyleyse biz okullarımıza öğretmenlerimize ve öğrencilerimize büyük destekler vererek bu ürünlerin ortaya çıkmasını sağlayacağız” diye konuştu.

“YENİ BULUŞLARIN TEMELİNDE TABİİ Kİ HAYAL VARDIR”

Müdür Kıvanç, konuşmasının devamında yeni buluşların temelinde hayal olduğunu belirterek; “Sadece teknolojik alanda değil tarım alanındaki sağlık alanındaki bu gelişmelere ülkemizde büyük önem verilmektedir. Sağlık alanındaki turkovac aşımız, tarım alanında daha yeni teknolojilere yeni bulunabilecek yenilenebilir enerji kaynaklarının ortaya çıkması ve hizmete sunulması için büyük çabalar sarf edilmektedir. Özellikle bakanlığımız 10.000 okul projesi kapsamında ele aldığı 1000 okul projesi diye nitelendirdiği çevre dostu okullar anlamında okullarımızda (GES) Güneş Enerjisi Sistemleri ve yağmur sularından yararlanılarak okullarımız kendi enerjilerini kendileri üretiyor. Güneş enerjisinden yararlanarak elektrik enerjisini elde etmiş olacaklar aynı zamanda yağmur sularından da yararlanarak okulumuzun bahçelerinde bulunan ağaçları ve bitkilerin sulanmasında, tarım alanlarının sulanmasında kullanılacak. Bir de okullarımızın içerisinde sensörlü lambalar, musluklar kullanılacak ve böylelikle ülkemizde büyük bir tasarruf da sağlanmış olacaktır. Biz çocuklarımızın hayal güçlerini geliştirerek daha yeni buluşlara imza atmalarını sağlamak için çaba sarf etmekteyiz. Yeni buluşların temelinde tabii ki hayal vardır. Hayal edecekler, yeni vizyonlar, yeni programlar oluşturacaklar ve umutlu olacaklar. Bilim ve teknolojideki bu hızlı gelişmelere biz büyük önem vereceğiz. Teknolojide ürettiğimiz bu atılımlarla ülkemiz hak ettiği yerdedir, söz sahibidir, güç sahibidir. Allah ülkemizin gücünü ve yeteneklerini arttırsın” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından kurdelelerin kesilmesiyle fuar alanı gezildi. Fuarda yerlerini alan okullar ürettikleri projeleri ziyaretçilerine tanıttılar.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”