REKTÖR POLAT’IN KIBRIS ZİYARETLERİ

REKTÖR POLAT’IN KIBRIS ZİYARETLERİ

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Uluslararası Üniversiteler Konseyi heyeti ile birlikte gittiği Kuzey Türk Kıbrıs Cumhuriyetinde, önemli temaslar gerçekleştirdi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Lefke Avrupa Üniversitesi ile imzalanan ikili iş birliği protokolü kapsamında gittiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir dizi temasta bulundu. MAUN’un da üyesi olduğu Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, Orhan Hikmet Azizoğlu başkanlığında teşkil edilen heyette Konsey’in yürütme kurulu üyelerinden YÖK Denetleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mahmut Doğru, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen ve Erbil Selahattin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamaran Kadir hazır bulundu.

Heyet ilk gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti nezdindeki büyükelçi Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’nu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu’nu, Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı (YÖDAK) Başkanı Turgay Kılıç’ı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu ziyaret etti. Ziyaretlerde özellikle eğitim-öğretimde uluslararasılaşma çalışmaları kapsamında Muş’un önümüzdeki dönem hedefleri ve yurt dışından öğrenci kabulüyle ilgili mevcut ve muhtemel sorunlar konuşuldu.

Heyet ikinci gününde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Türe’ye misafir oldu. Sultan Alparslan ve Malazgirt konularında hassasiyetiyle dikkat çeken Meclis Başkanı, Elazığ’ın yetiştirdiği önemli şairlerden Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu tarafından yazılan Malazgirt marşı şiirini ezberden okudu. “Her Türk genci bu şiiri ezberden okumalı ve bu şiirdeki manayı ruhunun her noktasında duymalı” diyen Meclis Başkanı heyeti ziyadesiyle memnun etti. Aynı gün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Başbakan Ünal Üstel’e de konuk olan heyet son olarak Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi.

ULUSLARARASI ÜNİVERSİTELER KONSEYİ TOPLANTISI YAPILDI

Ziyaretin gayr-ı resmi kısmında Yakın Doğu Üniversitesi kurucusu ve sahibi Suat Günsel tarafından üniversitede ağırlanan heyet üniversitede kapsamlı bir gezi yaptı. Suat Günsel tarafından ilk olarak antika araba müzesini gezen heyet daha sonra resim ve heykel müzesini, Suat Günsel’in şahsi imkânları ile inşa ettirdiği kampüs camiini, üniversite kütüphanesinde açılan Çanakkale Savaşına Katılan Gemiler sergisini ve son olarak Günseli markası ile üretilen elektrikli araçların bulunduğu alanları gezdi. Elektrikli otomobilleri de deneyimleyen heyet üniversiteden ayrıldı.

Heyetin akşamki çalışmaları Uluslararası Üniversiteler Konseyi’nin Yürütme Kurulu toplantısı ile devam etti. Toplantıda önemli kararlar alındı. Bunlar arasında en önemlisi, daha önce Ankara’da Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde icra edilen, ardından Erbil ve Bağdat’ta devamı yapılan Küresel Göç ve Mülteci Sorunları çalıştayının bir sonraki etabının ‘Küresel Göç ve Mülteci Sorunları (Uluslararası Öğrenci Hareketliliği: Sorunlar-Çözüm Yolları)’ başlığı ile yapılmasına karar verildi. 

“MALAZGİRT VE ALPARSLAN, İLİMİZİN MEDAR-I İFTİHARI OLAN KAVRAMLARDIR”

Ziyaretlerde ev sahiplerine üniversitemiz öğrencileri ve akademisyenleri tarafından hazırlanan Muş Tarihi adlı kitap ile Sultan Alparslan Zırhı hediye eden Rektör Polat, ilimizin tanıtılması noktasında bu ziyaretlerin çok önemli katkıları olduğuna dikkat çekti. 

Konuyla ilgili olarak Rektör Polat şunları söyledi: “Tarihe ‘Küvet katliamı’ ya da ‘kanlı noel’ olarak anılan Rum katliamında, 21 Aralık 1963’te, Lefkoşa’da bir facia yaşanmış ve Rum terör örgütü EOKA militanları, Türk alayında görev yapan Elazığlı Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın evine baskın düzenleyerek, küvete saklanan eşini ve üç oğlunu feci bir şekilde katletmişlerdi. Bu katliam sebebiyle Kıbrıs’ta Elazığ halkına yönelik çok büyük bir teveccüh gördüm. Yakın Doğu Üniversitesinde müzeyi ziyarete gelen öğrencilere ve Elazığlılara bu ziyaretlerin ücretsiz olduğunu da gördüm ve bir Elazığlı olarak çok mutlu oldum. Ama aynı mutluluğu Malazgirt için de yaşadım. Ziyaretlerimizde Muş Tarihi ve Sultan Alparslan Zırhı takdim ettiğim her devlet büyüğünün 1071 Malazgirt ruhunu ayakta tutan maneviyatın Kıbrıslı mücahitler için de önemli bir motivasyon kaynağı olduğunu söylediler. Nitekim meclis Başkanımız ezberden Malazgirt Marşı’nı okudu. Güvenlik Kuvvetleri Komutanımız 1992-1994 yılları arasında Malazgirt ilçemizde görev yaptığından ve görevi esnasında ilçemizdeki vatandaşlarımızın misafirperverliğinden sitayişle bahsetti. Üniversitemizin adının Muş Alparslan olmasının da muhataplarımızda bir sevince sebep olduğunu gördüm. Malazgirt ve Alparslan, ilimizin medar-ı iftiharı olan kavramlardır. Bu iki değere sahip olduğumuz için büyük bir onur duydum” ifadelerini kullandı.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”