SEVER, ‘BAĞIMLILIKTA KORUNMADA MANEVİ DEĞERLERİN ÖNEMİ’ KONUSUNU İŞLEDİ

SEVER, ‘BAĞIMLILIKTA KORUNMADA MANEVİ DEĞERLERİN ÖNEMİ’ KONUSUNU İŞLEDİ

Muş İl Müftülüğü vaizi Ömer Sever, Pandemi sürecinde aile eğitimi kapsamında sosyal medya üzerinden verdiği seminerde ‘Bağımlılıkta Korunmada Manevi Değerlerin Önemi’ konusunu işledi

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından pandemi döneminde vatandaşları bilgilendirmek için sosyal medya hesapları üzerinden canlı yayın yaparak bilgilendirmeler yapılıyor. Önceki akşam Muş Müftülüğünde görevli İl vaizi Ömer Sever konuşmacı olarak vatandaşları bilgilendirdi. Sever, konuşmasında bağımlığın çeşitleri ve insanlar üzerindeki etkisinden bahsetti. İçki ve kumar bağımlılığının insanların çevresindekilere de zarar verebileceğini vurgulayan Sever, dinimiz İslam’da da yeri olmadığını belirtti. Bilgisayar, telefon ve televizyon bağımlılığının da altını çizen Sever, bu bağımlılığın sonucunda birbirinden habersiz yaşayan ailelerin sayısında artış olduğunu ifade etti.

Sohbetin başında bağımlılık kelimesinin anlamına değinen Sever; “Sohbetimizin başında bağımlılığın tarifini, kısımlarını ve bağımlı kime denir soruna cevap bulmaya çalışacağız. Yüce dinimiz İslam’ın ana gayesi yeryüzünün en şerefli varlığı olarak yaratılan insanı can, mal, akıl ve ırz ve inancını korumaktır. İslam bu beş temel değeri dokunulmaz kabul eder, hangi sebeple olursa olsun bu değerlerin zarar görmesine asla rıza göstermez. Bağımlılık bir şeyi yoğun bir şekilde arzulama kullanım üzerinde kontrolü kaybetme ve olumsuz neticelerine rağmen dahil olduğu şeye devam etme anlamında kullanılır. Latincede ise köleleştirme mahkum anlamına gelir. Genel olarak bağımlılık iki başlık altında incelenmektedir. Birincisi kimyasal bağımlılık dediğimiz alkol kokain sigara ve bunun gibi uyuşturucu maddelerdir. İkincisi olarak davranışsal bağımlılık dediğimiz özellikle giderek artış gösteren internet cep telefonu televizyon ve bilgisayar kullanımı ile yemek yeme kumar oyunları para harcama alış veriş yapma gibi insanlara doyumsuzluk veren eylemlerdir. Allah’ın verdiği aklı ham madde kullanarak teknolojiyi üreten insan bunu iyilik yolunda kullanmakla sorumludur. Eğer teknolojiyi kullanarak helal kazancın yerine kumara, tasarrufun yerine israfa, iffetin yerine ahlaksızlığa ve merhametin yerine şiddete yöneliyorsa büyük bir yanlışın içerisindeyiz demektir. Kendi eliyle fesadı yaygınlaştırıyor, geleceğini tehlikeye atıyor demektir. Diğer yandan telefon, televizyon yada bilgisayar ekranının önünde vaktini heba ediyor ise kendisine ailesine ve rabbine karşı vebal altına girmek demektir. Maalesef aynı çatı altında ama birbirinden habersiz yaşayan nice ailelerin sayısı her geçen gün artıyor. İnsanoğluna zaman kazandırması gereken teknoloji günümüzde zaman kaybetmenin en aldatıcı tuzağı haline gelmektedir” şeklinde konuştu.

“İÇKİ, KUMAR VE ZARARLI OYUNLAR HARAMDIR”

Bağımlılığın sonucunda birlik ve beraberliği zarar gördüğünü belirten Sever şöyle devam etti; “Bağımlı madde kullanımında artış varsa yoksunluk belirtisi yaşıyorsa maddeyi bulmak için uzun zaman harcıyorsa madde aldıktan sonra rahatlıyorsa ve tüm süreçte psikolojik, bedensel, sosyal zarar görüp sorumluluklarını ihmal ediyorsa büyük bir oranda bu kişi bağımlıdır. Bağımlılıkla kullanılan maddelerin haram olması ile ilgili ayet ve hadislere bakacak olursak maide süresinin 97. Ayetinde Allah teala şöyle buyurmaktadır; “Ey müminler şarap, kumar dikili taşlar yani putlar fal ve şans oyunları okları birer şeytan işi pisliktir. O halde bunlardan uzak durunuz ki kurtuluşa eresiniz.” Ayette belirtildiği gibi bize içkinin, kumarın zararlı oyunların haram olduğunu Allah’u teala bize beyan etmektedir. İçkin ve kumar yasaklanmıştır. Çünkü pek çok zararları vardır. İçki ve kumar insanlar arasına düşmanlık, kin ve nefret sokar. Birlik ve beraberliğe zarar verir” dedi.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”