“ŞİDDET, ÇÖZÜMÜ EN ZOR PROBLEMLERİN BAŞINDA GELİYOR”

“ŞİDDET, ÇÖZÜMÜ EN ZOR PROBLEMLERİN BAŞINDA GELİYOR”

KADEM Muş İl Temsilciliğinin il genelinde yürüttüğü ‘Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları’ eğitimleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Keziban Mergen, şiddetin çözümünün en zor problem olduğunu söyledi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Muş İl Temsilciliği, kadınlara ‘Güven Toplumunun İnşası, Şiddetin Anatomisi ve Çözüm Yolları’ eğitimlerini sürdürüyor. Kursiyerlere ve temsilcilik bünyesindeki gönüllü kadınlara yönelik verilen eğitimler ile şiddetin önlenmesi amaçlanıyor. KADEM gönüllülerinden oluşan ilahiyatçı, sosyolog ve avukatların verdiği eğitimlerle aile içinde uygulanan şiddetin çözüm yollarına varılması hedefleniyor.

KADEM Muş İl temsilciliği eğitimler kapsamında şiddetin çeşitli yönleri ile sebep ve sonuçları ile değerlendirerek farkındalık oluşturuyor. Aile Destek Merkezindeki kursiyerle, KYK Yurtlarında kalan kız üniversite öğrencileri ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde kurs eğitimi alan kursiyerler bir araya gelen uzman eğitmenler şiddet ve çözüm yollarını anlatıyor.

İl genelinde verilen eğitimlerle ilgili açıklamalarda bulunan KADEM İl Temsilcisi Keziban Mergen, verilen eğitimlerle toplumda farkındalık oluşturmayı ve şiddetin çeşitlerini değerlendirip kadınların kavramalarını amaçladıklarını söyledi. Mergen, KADEM Genel Merkezi tarafından hazırlanan eğitim setleri ile kurslardaki kursiyer kadınlara anlattıklarını ifade etti.

Eğitimler sayesinde şiddete olan duruşlarını yeniden hatırlatmak istediklerini belirten Mergen; “Kadını, erkeği, genci yaşlısı ile herkesin huzur içinde yaşadığı, her türlü şiddetin son bulduğu güvenli bir toplum inşa edebilmek adına, şiddetin psiko-sosyal, hukuki ve dini yönleriyle değerlendirildiği kapsamlı bir eğitim setini KADEM olarak hazırladık. Bu sebeple ilimiz genelinde kursiyerlerin olduğu kurslarda bu eğitimi vermeye gayret gösteriyoruz. Şiddet binlerce yıldır insanlığın maruz kaldığı çözümü en zor problemlerin başında geliyor. Küresel bir sorun olan şiddet, günümüzde de kendini ifade etmekte sıkıntı yaşayan ve öfke kontrolü sağlayamayan kişilerin gerek bireylere gerekse doğaya ve canlılara karşı yönelttiği en önemli tehdit unsurudur. Şiddeti açığa çıkaran sebepleri, şiddet türlerini ve şiddetin önlenmesine yönelik çözüm önerilerini alanında uzman isimlerle birlikte merkezden başlayarak ilçelerde, beldelerde ve köylerde bu eğitimleri vererek yaygınlaştırmayı istiyoruz. Hazırladığımız bu proje ile halkımızın şiddetin çeşitli yönlerden sebep ve sonuçlarını bir bütün olarak değerlendirip kavrayabilmelerini amaçlıyoruz. Böylelikle toplumda bir farkındalık oluşturmaya çalışacağız. KADEM olarak inandığımız değerler gereğince “herkese ve her türlü şiddete karşı” duruşumuzu bu çalışma vesilesiyle yeniden hatırlatmak isteriz” dedi.

“EĞİTİM SETİMİZLE, ŞİDDETİ ÖNLEMEYE DAİR ÇÖZÜM YOLLARINI DA GÖSTERİYORUZ”

Şiddetin önlenmesi için çözüm yollarının da anlatıldığını dile getiren Mergen; “Binlerce yıldır insanlığın maruz kaldığı şiddetin, çözümü en zor problemlerin başında geliyor. KADEM olarak toplumun her bir ferdini şiddete karşı mücadelede sorumlu görüyor ve bu sorumluluğu üstlenmeye davet ediyoruz. Şuna inanıyoruz ki ancak hep birlikte şiddete karşı durursak ona engel olabiliriz. Eğitim yoluyla kazanılan toplumsal bilinç ve duyarlılık sadece kişilerin kendilerini kontrol etmesini sağlamakla kalmaz, şiddete eğilimli kişiler arasında da otokontrol noktasında baskı unsuru oluşturur. Ayrıca bu eğitimi alan kişiler neyin şiddet neyin şiddet olmadığına dair gerekli bilgileri haiz olacaklar. Bunların yanında yaygın eğitim setimizle, şiddeti önlemeye dair çözüm yollarını da gösteriyoruz. Yakın, orta, uzak vadede toplum olarak bu yöntemleri hayatımızda etkin hale getirerek şiddetin köklenmesini engelleyebiliriz."

“GÜVEN TOPLUMUNUN SAĞLADIĞI BARIŞ ORTAMI İLE İNSANLAR KÜLTÜREL DEĞERLERİ ÖĞRENİR, BENİMSER VE DAVRANIŞLARINA YANSITIR”

Mergen, açıklamasının devamında, güven toplumuna dikkat çekti. Güven toplumuyla insanların kültürel değerlerini öğrenip davranışlarına yansıtacağını belirten Mergen, ülke genelinde kadınların sadece kadın oldukları için belli maruz kalındığını söyledi.

Gerçek mutluluğun tüm bireylerin çabası ile oluştuğunu ifade eden Mergen; “Toplumda şiddetin yaygınlaşması da öncelikle güvensizlik duygusu ile açıklanabilir. Zira bu duygu zamanla kişinin korku ve belirsizlik duyguları ile beslenir. Şiddetin yaygınlaşmasında etkili olan bir diğer sebep ise değerlerden uzaklaşmaktır. Güven toplumunun sağladığı barış ortamı ile insanlar kültürel değerleri öğrenir, benimser ve davranışlarına yansıtır. Güvensiz bir toplumda ise kişilerin değerlerine sahip çıkması, erdemli davranışlar sergileyebilmesi daha zordur, iyi olanı yapma ve kötü olandan uzak durma eğilimleri zayıf kalabilir. İnsanları şiddete maruz kalmaktan korumak ve şiddet uygulayanların caydırıcı cezalar almalarını ya da rehabilite olmalarını sağlamak, güven toplumunun oluşmasında son derece etkindir. Muhatabı her kim olursa olsun, bir toplumda zorbalık, ayrımcılık ve haksız uygulamalar devam ettiği sürece orada güven ve emniyetin hâkim olduğundan bahsetmek ne yazık ki mümkün değildir. Toplumsal araştırmalar şiddetten daha çok etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemizde ve dünyada da kadınların sadece kadın oldukları için belli ayrımcılıklara maruz kaldıkları biliniyor. İnsan onuruna yakışmayan söz konusu durumlar zaman zaman kadınların zayıf yaratıldığı yönünde bir zihinsel kodlama ile desteklenebiliyor. Sonuç itibariyle bu durum hiç kimseyi mutlu etmiyor. Çünkü gerçek mutluluk, toplumdaki tüm bireylerin ortak çabası ile yakalanabilen bir duyguyu ifade eder” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”