Sinecem Krize Değindi

Sinecem Krize Değindi

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, küresel krize değinerek, krizin henüz sona ermediğine dikkat çekti.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, küresel krize değinerek, krizin henüz sona ermediğine dikkat çekti.


 


Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, büyümenin Çin ve Hindistan hariç, diğer ülkelerde gelişemediğine, krizin daralmasının henüz ülkemizde ve dünya ekonomisinde sona ermediğine işaret etti. Sinecem, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında: Ülkede kriz nasıl atlatılır? Dünya ekonomisinde 2009'un üçüncü çeyreğinde büyümenin yeniden başladığı görülse de Çin ve Hindistan hariç krizin daralması henüz ülkemizde ve dünya ekonomisinde sona ermediği görülmektedir.


Bu nedenle daha hızlı bir şekilde krizi atlatabilmemiz için çok iyi ekonomi politikası üretmeliyiz. Başından beri hükümetin uygulamaya koyduğu teşvik yasası ve dış ihracatımızda artış görülmektedir. Bu da serbest ticaret anlaşmalarının imzalandığı ülkeler arasında hız kazanmaktadır. Tabii ki bu da vize muafiyetiyle daha da hız kazanacaktır.


Örnek olarak verirsek bugüne kadar sınırlarımızda ve komşularımızla sorunlar vardı. Şimdi ise Suriye, Irak, körfez ülkeleri, İran ve Afrika ülkelerine yeni pazarlar kaçınılmaz olmuştur. Bu nedense bu pazarları elimizde tutabilmemiz için yeni teşviklere acil ihtiyaçlar vardır. 5084 sayılı teşvik kanunundaki sigorta primi, işveren desteği 3 yıl uzatılmış olsa da geri kalmış yörelere yatırımcıları çekebilmek, istihdamı sağlamak ve göçü engellemek için gelir vergisi, enerji desteklerinde sürenin uzatılması için reformlar gerçekleşmeli ve yeni ticaret bir an önce yasalaşmalıdır. Ülkede güven ve huzur sağlanmalıdır. Gerçi son dönemde hükümetin atmış olduğu adımlarla hem dış hem iç politikanın iyiye gittiği gözlenmiştir. Ama dünya krizi atlatmak için reel sektörün üretime dönmesi sağlanmalıdır. İç talebin canlandırılması gerekmektedir. Girişimcinin önü açılmalıdır. Tarım ve hayvancılık sektörüne gereken önem verilmelidir. Köylere dönüş projesi hızlandırılarak köye dönen herkese yardım verilmelidir. Kobilere başta olmak üzere kolay ulaşılabilen uzun vadeli yatırım kredileri ve işletme kredileri verilmelidir.


Özellikle nakit sıkıntısı çeken işletmelerde kredi kullanımı arttırılmalıdır. Hele sicil affının uygulanmadığı göz önüne alınırsa zaten zorlanan bir işletmenin ayakta kalması iyice azalmaktadır” dedi.


 


FAİZLERE DİKKAT ÇEKİLDİ


Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, banka faizlerine de dikkat çekerek:


Banka kredilerinin geri ödenmesinde vade içinde faiz tutarı en yüksek oranda başlayıp en düşük orana düşerken, ana para tutarı ise en düşük orandan en yüksek orana yükselmektedir. Dolayısıyla vade başladığında toplam borç miktarında önemli bir düşüş olmazken, yüksek miktarda faiz ödenmektedir. Taksit tutarları içinde ana para ve faiz oranı eşit olarak uygulanmalıdır. Bankaların sicil affına rağmen uygulamada girişimcilere kolaylık sağlanamamaktadır. Bu nedenle bankaların sicil affı uygulamalarına riayet etmeleri gerekir. Bankalar bu dönemde eğer sektörlere ve yatırımcılara destek sağlamıyorlarsa o zaman bunlara şu örneği verebilirim. Güneşli havada şemsiye açıyorlar, yağmur yağınca şemsiyeleri kapatıyorlar. Bu da insanlarımıza ve ülkemize yakışmayacak bir davranıştır. Hepimiz biliyoruz işsizlik Türkiye'nin en büyük sorunudur. Türkiye'nin geleceğini tehdit ettiğinin farkında olmalıyız. Bu aynı zamanda sosyal bir meseledir.


Toplumsal barış ve sosyal yapıyı tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle kamu alacağına uygulanan % 30 yıllık faizler son derece yüksek oluşu, akaryakıtın üzerindeki yüksek vergi, enerji üzerindeki yüksek vergileri belli bir süre için azaltmalıyız. Ekonomimizde ve istihdamda gelişmeler olsun ki, huzur ortamı yaratılsın. Ekonomisi olmayan ülkelerde huzur ve refah olmaz” dedi.





ÇELİK, “DANIŞTAY KARARI İLE DURDURULMUŞTUR”

“TÜTÜN DAİRE BAŞKANLIĞI KURULSUN”

Tütün Üreticisi Vergi İndiriminde Diretiyor

Girişimcilik Kursları Devam Ediyor

Girişimcilik Kurslarına Başvurular Yarın Sona Eriyor

Yurtçim İhracat Rakamlarını Yükseltti

Ekonomide Van ın Önündeyiz