SOLGUN, TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİ YALNIZ BIRAKMADI

SOLGUN, TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİ YALNIZ BIRAKMADI

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, ülke genelinde tütün üretimi yapan çiftçilerle buluşarak, alım sürecinde yalnız bırakmadı

Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, tütün üreticileri bir araya gelmeye devam ediyor. Ülke genelinde başlanan tütün alımında üreticilerin sorunlarına kulak veren Solgun, firmaların fiyat artışı yapması için mücadele ediyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki üreticilerin alım fiyatlarının güncellenmesinin ardından Ege ve Karadeniz bölgelerindeki üreticiler için firmalarla görüşmelerine devam eden Genel Başkan Solgun, sözleşmelerdeki fiyatların yaşanan ekonomik krize oranla arttırılmasını sağlamayı hedefliyor. 

Yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Genel Başkan Solgun; “2022 yılında ekilen tütünlerde alımlar başladı. Bu kapsamda Hatay’da yüzde 60, Adıyaman’da yüzde 80, Batman’da yaklaşık yüzde 40’ı tamamlandı. Muş ve Bitlis illerimizde yakında başlayacak. Bunların yanında Ege ve Karadeniz’de alım hazırlıkları yapılıyor. Çiftçilerimiz tütünlerini teslim etmek için hazırlıklarını yaparken biz şirketlerimizden bir fiyat artışı talep ettik. Daha önce hiçbir zaman böyle bir talebimiz olmamıştı ama bu yıl dünyadaki ekonomik krizinin etkileri ülkemizde de görülüyor. Onun için çiftçilerimizin sezon başında imzaladıkları sözleşmelerdeki ücretler ile şu anki ücretler arasında ciddi farklar oluştu” dedi.

“TÜTÜNÜMÜZÜN ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE CİDDİ KATKISI VAR”

Solgun tütün üretiminin ülke ekonomisine katkı sağladığını belirterek; “Bizde şirketlerimizden böyle bir talepte bulunduk. Hatta dünyanın birçok ülkesinde şirketler tarım sektöründeki üreticilerinin yüzünü güldürdü. Burada da Batman, Adıyaman ve Hatay’da alım yapılan yerlerde şirketlerin yapmış oldukları fiyat artışları ile çiftçilerimizin yüzü güldü. Bu konuda Ege ve Karadeniz’de bir sıkıntımız var. Bu konuda şirketlerle görüşme halindeyiz. Şirketler ile üretici aynı geminin yolcularıdır. Üretici olmazsa şirket olmaz, şirketler olmazsa üretici olmaz. Yani gemi batarsa hepsi onunla birlikte batar onun şirketlerimiz üreticilerimizin yüzünü güldürürse üreticimizde bunun karşılığında daha fazla üretim yaparak şirketlerimizin daha fazla kazanç elde etmelerini sağlar. Çünkü oryantal da dünya lideri olan bir tütündür Türk Tütünü, 48 ülkede harman olmuş, maya olmuş eşi benzeri olmayan bir tütün türüdür. Türk tütün üreticisi de yıllardır bu işinde olarak hepsi birer tütün teknoloji mühendisi gibi olmuşlar. Tütünü çok iyi bilen bir üretici potansiyelimiz var. Ege, Karadeniz tütünü için maliyetleri hesapladığımızda 80-85 lira gibi bir maliyet karşımıza çıkıyor. Temennimiz dileğimiz 80-85 liraya mal olan tütünü şirketlerimizin 100 liradan almasıdır. 100 liradan alım yaparlarsa üreticimiz önümüzdeki yıl daha fazla üretim yaparak onlarında kazanmasını sağlayacaklardır. Biz daha yeni Ege’de üreticilerimiz ile bir araya geldik. Bire bir üreticilerimizle görüştük. Maliyetler yükselmiş, üretici 100 liranın altında tütün satarsa zarar eder ve bir daha tütün ekmeyerek farklı ürünlere yönelir. Böyle bir durumda tütüncülükte bitme tehlikesiyle karşılaşabilir. Halbuki tütün ülkemizin yerli ve milli bir varlığıdır. Unutulmamalıdır ki, tarım biterse çiftçilik biter, çiftçilik biterse ekonomi biter. Bizim tütünümüzün ülkemizin ekonomisine ciddi katkısı var. Tütünden elde edilen gelir 4-5 bakanlığın giderini karşılıyor. Bununla ilgili temennimiz dileğimiz şirketlerin üreticilerimizin yüzü güldürmesidir. Yüzü gülen bir üretici daha fazla ürün yetiştirerek hem şirketlerin daha fazla kazanç elde etmelerini sağlar hem de ülke ekonomisine de katkı sunar. Ege ve Karadeniz’de alımları dört gözle beklemekteyiz. Yetkililerimizle bu konuyu paylaştık, bakanlığımız devrede, biz devredeyiz inşallah kısa süre içerisinde Ege ve Karadeniz üreticileri için müjdeli haber vermek istiyoruz.”

“ÇALIŞMALARLA DAHA FAZLA YATIRIMCIYI ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”

Solgun, açıklamasının devamında çalışmalarla ülkeye yatırımcı kazandırmayı hedeflediklerini ifade ederek; “Biz yurt dışından şirketleri ülkemize getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rekabet ortamını oluşturmak için 3-5 şirket yeterli değildir. Rekabet olmazsa olmaz Ege’de 3-5 şirket bir birleri ile dirsek temasındalar, gündüz rekabetteyiz diyorlar ama akşam aynı masada oturuyorlar. Biz bunların önüne geçmek için daha fazla çalıştaylar düzenlememiz lazım, daha fazla şirketi ülkemize getirmemiz lazım. Star Agritech International gibi bir şirketi ülkemize getirdik. Star Agritech International şirketi Muş’ta yapacağı yatırım ile Muş’u Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin merkezi haline getirecek. Osmaniye’de yine yabancı ortaklı çok büyük bir yatırım yapılıyor. Adana’da tütün işletme fabrikaları kurulacak. Yabancı bir şirketi de yakın zamanda Samsun bölgesine götürmek için görüşmelerimiz devam ediyor. Biz bu konuda yapmış olduğumuz çalışmalarla daha fazla yatırımcıyı ülkemize kazandıracağız. Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği başkanı olduğumda ülkemizde yerli yatırımcı tütünden uzaktı. Ülkemizde tütün yatırımının yüzde 98’i yabancı yatırımcıların elindeydi. Ama bugün İzmir’de, Mersin’de, Çanakkale gibi illerimizde yerli yatırımcılarımız var. İnşallah bunların sayısı artarak devam edecektir. Ben aynı zamanda Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurul Başkanı da olduğum için yapılan tüm toplantılarda yatırımcılara hep şunu söyledim “dünyanın en büyük sektörü tütün sektörüdür, dünyada en erken büyüyeceğin sektör tütün sektörüdür.” Bu vesileyle bizim yerli firma sayımız arttı. Başkan olduğum gün yüzde 98’i yabancı şirketlerin elinde olan tütün sektöründe yüzde 70’lere indik. Hedefimiz firmalarımızın yatırımlarının faaliyete geçmesiyle bu sektörün en az yüzde 50’sini elimize alacağız. Ülkemizin yatırımcısı olmasaydı yabancı şirketler ülkemizin üreticisinin neredeyse kanını emiyordu. Üreticiyi tütünden bezdiriyorlardı. 2006 yılında ekilen tütün miktarı ile bugünkü ekilen tütün miktarını kıyaslarsak bizim şu anda 800 bin ton tütün üretmemiz gerekiyordu. Ovalarımız var, barajlarımız var, genç neslimiz var, çalışanımız var, birçok harmanda maya görevi gören kaliteli ve alıcısı olan bir tütünümüz var, Türk tütünü sadece sigara üretiminde değil çeşitli sanayi ürünlerinde kullanılıyor. Ülkemizden bu sene yaklaşık 20 bin ton tütün yurt dışına gönderilerek esans yapımında kullanıldı. Tütün, Kozmetikten zira ilcalara kadar birçok sanayi ürününün ham maddesidir. Bu nedenle tütün vaz geçilmez bir üründür” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”