UZMANLARIN UYARMASINA RAĞMEN VATANDAŞLAR SUYA AKIN EDİYOR

UZMANLARIN UYARMASINA RAĞMEN VATANDAŞLAR SUYA AKIN EDİYOR

Muş’ta kaynak suyunun böbrek taşlarını erittiği iddiaları üzerine vatandaşlar suya akın ederken, uzmanlar yaptıkları tahlillere göre suda yoğun şekilde bakteri olduğundan dolayı vatandaşlara içmemeleri yönünde uyarılarda bulundu

Muş merkeze bağlı Gümüşali köyü mevkiinde yeryüzüne çıkan ve böbrek taşına iyi geldiği iddiaları üzerine vatandaşlar şifalı suya yoğun ilgi gösteriyor. Sosyal medya ve yapılan haberlerden dolayı suyun şifalı olduğuna inanan vatandaşlar, kilometrelerce uzaktan suyu içmek için geliyor.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Muş Alparslan Üniversitesi’nin yaptığı analiz ve tahliller sonucu suda çok fazla bakteri olduğu tespit edildi. Suda çok fazla bakteri olmasının insan sağlığı için zararlı olduğunu belirten uzmanlar, suyun içilmemesi uyarısında bulundu. Uzmanların uyarmasını dikkate almayarak Muş başta olmak üzere Bitlis, Siirt, Şanlıurfa, Adana ve Kahramanmaraş gibi illerden çok sayıda vatandaş su içmeye geliyor. Sabah erken saatlerinde şifalı suyun bulunduğu alana gelen vatandaşlar burada bol bol su içip ardından bidonlara dolduruyor.

Suyun taşları erittiği iddiaları için arada sırada vatandaşlar kendilerince deney yaparak, suyun içine atılan taşlar sertliğine ve yapısına göre bazen suda çözüldüğüne şahitlik eden vatandaşlar durum karşısında şaşırıyor. Yapılan uyarıya rağmen vatandaşlar suyun bulunduğu alana gelerek hem içiyor hem de bidonlara doldurarak kendisiyle birlikte götürüyor. Vatandaşlar birçok kişinin su içerek böbrek taşından kurtulduğunu iddia ettiler ve su da bakteri olmasına rağmen içtiler.

Şifalı olduğunu iddia eden vatandaşlardan Sıracettin Baybura suyun çok güzel olduğunu belirterek, böbrek taşına şifa olduğunu söyledi. Çevredeki vatandaşlarında sudan fayda gördüğünü ifade eden Baybura, kendisinin hem içmek için hem de bidona doldurarak götüreceğini söyledi.

“BU SUYU İÇTİĞİMİZDEN BÖBREK TAŞI GİDİYOR”

İstanbul'dan su için Muş'a geldiğini söyleyen Sıracettin Baybura, konuşmasının devamında; "Bu çevredeki insanlar, suyun şifalı olduğuna inanıyor. Yararını görenler de var. Öbür taraftan da uzmanlar, bu suyun insan sağlığına zararı olduğunu söylüyor ama şifasını gören de var. Bu su böbrek taşı için, her hastalık için iyidir. Allah için bu su şifadır ve bizlerde içiyoruz. Sağlığa zararlı olsa benim böbrek taşlarım niye düşüyor. Bu suyu içiyorum. İnan ki bu suyu içtiğimizden böbrek taşı gidiyor, bitiyor. Taş, maş diye bir şey şu an bizde yok. İstanbul'dan gelmişim, bu hastalığı atlatıp gidiyorum” dedi.

“HALKIMIZIN BU SULARI TÜKETMEMESİNİ ÖNERİYORUZ”

Muş Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Rıfat Somay, vatandaşların suyu tüketmemesini önererek; “Muş'ta böbrek taşını erittiği iddia edilen ve halk arasında şifalı olarak bilinen suyun, aslında mikrop ürettiği yapılan analizlerde saptanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğümüzün tekrarlayan analizleriyle geçen sene de yapıldığı şekilde, bu suların birçok bakteri ve parazit barındırdığı saptanmıştır. Halkımızın bu suları, böbrek taşına iyi geldiğini düşünürken aslında kendilerini zehirlememesi ve bu suları tüketmemesini öneriyoruz. İnsanlar üzerinde sular tüketildikten sonra özellikle ishal, kusma gibi belirtiler, ciddi sıvı kayıplarıyla böbrek yetmezliği ve ölüme kadar götürebilecek durumlar ortaya çıkmaktadır” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”