YAŞLI VE ENGELLİLERE AŞI YAPILMAYA BAŞLANDI

YAŞLI VE ENGELLİLERE AŞI YAPILMAYA BAŞLANDI

Koronavirüs aşısı belirlenen takvime göre devam ediyor. Sağlık çalışanlarının ardından ise engelli ve yaşlı bakımevlerinde kalanların aşılanmasına başlandı

Sağlık Bakanlığınca belirlenen "COVID-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi"ne göre birinci aşamada yer alan sağlık çalışanlarının aşılanmasına devam ediliyor. Yeni tip koronavirüsle (COVID-19) mücadele kapsamında başlatılan aşı uygulaması hakkında Muş Sağlık Müdürü Dr. Serdar Türkoğlu gazetemize açıklamalarda bulundu. İlk aşılamanın yapıldığı tarihten itibaren Muş Sağlık Müdürlünde görevli personellerin yaklaşık yüzde 70’ine aşılama yapıldığını belirten Türkoğlu, öncelikli gruplar başta olmak üzere aşı çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. 19 Ocak tarihinden itibaren 90 yaş üstü yaşlılara başlatılan aşılama çalışmasının hafta sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini belirten Türkoğlu sonraki aşamanın 85 yaş üstü yaşlılar olduğunu ifade etti.

Öte yandan engellilerinde aşılamasının da yapıldığını belirten Türkoğlu; “Sağlık çalışanlarına yapılan ilk faz aşı işlemi bitti. Şuanda 90 yaş üstü ve engellilere yönelik aşı çalışması başlatıldı. Kar yağışı dolayısıyla köylerde yaşayan 90 yaş üşüt vatandaşlara gidemedik. Yolların açılması ile merkeze bağlı köylerdeki 90 yaş üstü vatandaşlarımıza da aşılama yapacağız. Merkezdeki 90 yaş üstü vatandaşların aşılama çalışmasına başladık. Rehabilitasyon merkezlerindeki engellilere aşı çalışmaları başlattık.”

Aşılama çalışması kapsamında hanelere tam donanımlı ambulans ve ekiplerle gittiklerini belirten Türkoğlu; “Bir tane merkezde bir tane de Hasköy ilçemizde var. Yollarının açık olduğu yerlerde 90 yaş üstü vatandaşlara ulaşmaya çalışıyoruz. Kar yağışının etkili olması ile kapanan köy yolları en kısa sürede açılacak. Bizler de gidemediğimiz köylere başlayacağız. Bazen 90 yaş üstü diye gittiğimiz evlerde 80 yaş üstü vatandaşlar da olduğu zaman onları da aşılıyoruz. İnşallah bu hafta sonuna kadar 90 yaş üstü vatandaşların aşılama çalışmasını bitirirsek, önümüzdeki hafta 85 yaş üstü vatandaşlar için çalışmamızı başlatacağız. 85 ve 90 yaş üstü yaşlıları evlerine giderek yapıyoruz. Engelliler ise rehabilitasyon merkezinde olanları orada olmayanları da evlerine gidiyoruz. Gittiğimiz yerlere tam donanımlı ambulans ve personellerle yürütüyoruz çalışmalarımızı. Herhangi bir yan etki gösterip göstermediğini anlamak için aşı yaptığımız her hanede yarım saat kadar da yanlarında bekliyoruz. Bekleyen ekipler teçhizatı tam hazır bir şekilde incelemesini yapıp öyle ayrılıyor” dedi.

“AŞI YAPILAN YAŞLILARIN YANINDA YARIM SAAT BEKLİYORUZ”

Aşı olan sağlık çalışnaları ve yaşlılarda herhangi bir yan etki görülmediğini ifade eden Türkoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü; “Sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 70’i aşı oldu. Sağlık personelleri bu süreçte çok fazla yıprandılar. Daha düne kadar evlere gidecek mobil ekibin olmadığı bir süreçteydik. Şuanda 112 ekibi, evde bakım ekibi, filyasyon ekipleri, koronavirüs salgınına yakalananların ilaç tedavilerin başlanması için ayrı bir ekip, şimdi de aşı ekibi oluşturduk. Toplamda beş ayrı ekip var. Her bir ekip 3-5-10 kişiden oluşuyor. Şuanda her ilçede aşılama ekibimiz var. Merkezde de 10 tane doktorlu ekibimiz var. Her ekip doktorlu ekibi ile gidiyor aşılamasını yapıp yarım saat yanında bekledikten sonra ayrılıyor. Aşılama çalışması 90 yaş üstü yaşlılara olduğu için kronik hastalıklarından dolayı istenmeyen bir yan etki olması halinde beklememizi yarım saat olarak belirliyoruz. Bu bekleme süresini azaltırsak belki daha fazla aşı yapacağız. Ama bunu risk edemeyiz. Bugüne kadar çok şükür herhangi bir yan etki gösteren bir durum olmadı. Şunu da belirtmek isterim. Sağlık personellerimiz ile birlikte ben kendim de aşı oldum. Allah’a çok şükür belirgin bir yan etkisi yok. Herkes çok rahat hiç aşı olmamış gibi görevine devam ediyor.”

“AŞI SIRASI GELEN HERKES AŞISINI OLSUN”

Türkoğlu açıklamasının devamında vatandaşlara çağrıda bulunarak aşı sırası gelen herkesin aşı olması gerektiğini vurgulayarak; “Buradan aynı zamanda bir çağrıda bulunmak isterim. Bunu her zaman dile getiriyoruz. İlk aşı sırası gelen herkes aşısını olsun. Korunmak hem bizim hakkımız hem de diğer insanların hakkıdır. Kendimizi korursak diğer insanları da korumuş oluruz. Birbirimizin hakkına hukukuna ve sağlığına saygı duymak durumundayız. Bu bir toplumsal sağlık problemi olduğu için, topluma, insanlara ve yaşadığımız çevreye göre de hareket etme durumundayız ve sorumluyuz. Sadece bireysel bakmıyoruz bu olaya. Sağlık personellerimizin aşı olmasında da çok teşvik ettik. Bazıları çekimser kalabiliyordu. Durumu kendilerine anlatınca onlar da bizlere hak verdiler. Ne derecede haklı olduğumuzu gördüler. Aşı olmayan biri virüsü herhangi bir yerde kaparak evine gidince evdeki aile fertlerine bulaştırınca daha kötü olur. İlk başlarda hijyen, maske ve sosyal mesafe kuralı vardı. Ben artık buna aşıyı da ekliyorum. Bunlar bizim bireysel olarak riayet etmemiz gereken şeyler” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”