YENTÜR: “FABRİKA, PANCAR ÇİFTÇİSİNİN VE MUŞLULARINDIR”

YENTÜR: “FABRİKA, PANCAR ÇİFTÇİSİNİN VE MUŞLULARINDIR”

Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Ramazan Yentür, 41. Pancar alım kampanyasında yaptığı konuşmada, Şeker Fabrikasının özelleşmesine rağmen çiftçinin ve Muşluların olduğunu söyledi.

Muş Pancar Kooperatifi Başkanı Ramazan Yentür, 2022-2023 Dönemi Şeker Pancarı Alım Kampanyasında bir konuşma yaptı. Yentür kooperatif olarak çiftçilerin yanında olduklarını belirterek, üretilen şeker pancarının kente olan katkısına değindi. Şeker pancarı çiftçilerinin yüzde 10’luk doğu teşvikinden faydalanması gerektiğini kaydeden Yentür, çiftçi kazandığı sürece pancar tarımının artacağına vurgu yaptı.

Yentür, kooperatifin faaliyetlerine değinerek; “Muş pancar ekicileri kooperatifi, 47 bin ortağı olan ve Muş, Bingöl, Bitlis Güroymak ve Erzurum Hınıs ilçelerini kapsayan çalışma sahasında, Muş, Bulanık ve Malazgirt ilçeleri dahil 3 satış mağazasında, çiftçilerimize Tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak ve çiftçilerin tarımsal girdileri olan gübre ilaç tohum ve tarım makinalarını peşin ve kredili satışlarla çiftçilerimizin ihtiyacını karşılayarak, ortaklarımızın sosyal ekonomik ve kültürel olarak kalkınmasını sağlamaktır” dedi.

“TARIM BAKANLIĞI PANCAR ALIM FİYATINI 1400 TL OLARAK AÇIKLADI”

Bakanlığın pancar alım kampanyasını 1400 TL olarak açıkladığını kaydeden Yentür; “Şeker pancarı; sağladığı yüksek katma değerle gayri safi milli hasılayı zenginleştiren, kırsal kesimin sosyal ve ekonomik durumunu iyileştiren, yan ürünlerin hayvan yemi olarak kullanılan, çiftçiyi toprağa bağlayarak, kırsaldan kente göçü azaltan, tarımda ekim nöbetinin, planlı üretimin ve sulu tarımın öncüsü olan, üreticilerin hem gelirini artıran ve hem de istihdam sağlayan bir bitkidir. Biz pancar ekimi yapan çiftçiler pancarın ne kadar katma değeri yüksek bir ürün olduğunun bilincinde olup, ülkemizin kalkınması ve çiftçilerin ekonomik olarak kalkınması için üretim yapmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz. Ama bu günkü şartlarda pancar girdisi olan gübre, ilaç ve mazot gibi girdiler aşırı zamlanmış olmasına rağmen, Tarım Bakanlığı pancar alım fiyatını 1400 TL olarak açıkladı. Bizce de makul bir fiyattır ve kendilerine pancar çiftçileri adına teşekkür ederiz.”

YENTÜR, PANCAR ÜRETCİLERİNE DESTEK VERİLMESİNİ İSTEDİ

Pancar üreticilerine gerekli desteklerin verilmesi gerektiğini vurgulayan Yentür, konuşmasının devamında; “Ayrıca bakanlığımız doğu fabrikalarını desteklemek amacıyla yüzde 10 Doğu teşvik pirimi de vermektedir. Biz Muş Şeker Fabrika yönetiminden diğer komşu ilerdeki Erciş, Ağrı, Kars Elâzığ şeker fabrikalarının vermiş olduğu, Doğu teşvik olan yüzde 10 pirimi bizim çiftçimize de versin. Yani bu fabrikalar yüzde 10 fazla vererek 1400+140 = 1.540 TL pancar alım fiyatı belirlerken bizim fabrikamız 1450 TL vermesi bizi üzmektedir. Bizim fabrika yetkililerinden talebimiz komşu fabrikaların pancar alım fiyatını teşvik pirimi dahil 1540 TL oluyor, bizim çiftçimize de doğudaki diğer çiftçiler gibi yüzde 10 olan doğu teşvik primini hakkettiğini inanıyoruz. Pancar taşıma nakliye bedenlerini, akaryakıta gelen zamları dikkate alarak kilometreye göre fiyat verilirse, çiftçimizi kazandırıp mutlu etiğiniz sürece çiftçi pancar tarımını artırarak üreteceklerdir. Biz Pancar kooperatifi olarak devamlı çiftçimizin hizmetindeyiz ve pancar tarımının devamlılığı için üzerimize düşen neyse yapıyoruz ve yapmaya hazırız. Biz istiyoruz ki çiftçimiz de, fabrikamızda kazansın bu dengeyi devamlı korumak zorundayız. Muş şeker Fabrikası özeleşmiş olabilir, ama bu fabrika pancar çiftçisinindir, yani Muşlularındır. Önümüzdeki sezon pancar sözleşmesi yaparken yukardaki dile getirdiğim sorunlarda göz önün alarak yapacağınız sözleşme ile inanınki 450 -500 bin ton pancarı bu çiftçimiz üretir, bunun sonucu çiftçimiz kazanır, fabrikamız kazanır, Muş halkı kazanır, ülkemiz kazanır” şeklinde konuştu.




ASYA: “BELEDİYEMİZE ÖNEMLİ BİR KAYNAK KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ”

ALTUNKUM’DAN SINAV KAYGISI ÖNERİLERİ

AKÇİÇEK, BALKAN VE AVRUPA ŞAMPİYONALARINA HAZIRLANIYOR

HAYVANCILIK İÇİN SİLAJLIK SOYA PROJESİ ELE ALNDI

ÖĞRENCİLERE MOTİVASYON VE KARİYER SEMİNERİ

MALAZGİRT’TE DOĞALGAZ ÇALIŞMALARI BAŞLADI

POLAT: “ÜNİVERSİTEMİZİN BAŞARILARINA BAŞARI KATMASI, YARINLARIMIZ İÇİN UMUT VAAT ETMEKTEDİR”