Doç. Dr. Zeliha Tekin


BİR YÖNETİCİ İÇİN ZAMAN PARADAN DAHA DEĞERLİDİR

TEKİN’CE KÖŞE YAZISI


Zaman tek yönde durmadan akan, toplanamayan, tekrarı olmayan, depolanamayan sınırlı ve uzaysal boyutu olmayan bir sürekliliktir. Fizikçilerin “geçmişten günümüze geleceğin ilerlemesi” diye tanımladığı zaman kavramı, masallarla “bir varmış bir yokmuş” şeklinde anlatılmaya çalışılır. Ya da Tanpınar’ın söylemiyle “zaman ne içinde olunabilen ne de büsbütün dışında kalınabilen” bir vakittir.  Zamanı idrak edebilen herkes için zaman kıymetlidir fakat bir yönetici için zaman paradan daha değerli ve daha önemlidir. Şayet bir yönetici zamanı iyi kullanabiliyorsa kaynakları yönetme yeteneği çok kuvvetlidir. Çünkü yöneticinin kullanımına açık olan kaynaklar içinde maalesef ki en kötü harcanan kaynak, zamandır.

Başkaları derdini anlatacak, birilerini çekiştirecek, telefonda gereksiz teferruatlar aktaracak diye çalışmalara ara vererek zaman israf edilmemelidir. Araştırmalara göre, başkaları yüzünden verilen aralara, üstlerden çok astlar neden olmaktadır. Bu yüzden bir yöneticinin astları tarafından çalınan zamanını engelleyebilmesinin birtakım kuralları vardır. Yöneticinin zamanını etkin bir şekilde düzenleyebilmesinin yolları şunlardır:

> İş öncesi ve kahvaltı öncesi günlük planı hazırlamak ya da planlanmış gün akışını gözden geçirmek. Çünkü günün en verimli ve üretken dakikaları, geri kalan günlerin veya saatlerin planlamaya ayrıldığı anlardır. Zamandan maksimum derecede faydalanılmak isteniyorsa mutlaka zaman denetimi yapmak gerekir.

> Güne erken başlamak,

> Rutin işleri gerektiğinde başkalarına paslamak ve gerekiyorsa yetki devretmek,

> Geçmişe asılı kalmamak,

> Gereksiz yere zaman tüketen faydasız alışkanlıklardan ve insanlardan kurtulmak,

> Birlikte çalışılan astlarla belirli saatlerde planlayarak görüşmek,

> Zamanı kullanmada Makyavelist (yöneticinin odası yerinde toplantıları başkalarının odasında yapmak gibi. Böylece yöneticinin dilediği zaman odadan çıkma fırsatı olur. Ya da toplantıları ayakta yapmak) bir tutum sergilemek,

> Kendimizi kandırmanın bir sonucu olan erteleme alışkanlığından vazgeçmek. Bunun için basit iki yöntem vardır: Hoşlanılmayan işleri öncelikli olarak yapmak ve ertelenmesi muhtemel olan işi parçalara ayırmak.

> Yolculuk sırasında zamanı değerlendirmek adına yanınıza bir kitap, iş raporu ya da laptop almak.

Elbette ki zamanı etkin ve verimli kullanmanın yöntemleri bu sayılanlarla sınırlı olamaz. Elde olmayan nedenlerle istenmeyen zaman kesintileri muhakkak ki olacaktır. Fakat zaman yönetimi özünde olayların kontrolünü sağlamaktır, gözümüzü saatten ayırmamak değil. Ya da daha uzun süre daha çok çalışmak değildir. Zaman yönetimi, sistematik olarak odaklanarak çalışmak demektir.

Zaman hazinenizin kıymetini bilmeniz dileğiyle…