Doç. Dr. Zeliha Tekin


HAYATTA HER ŞEY İLETİŞİMDİR

TEKİN’CE KÖŞE YAZISI


Her başarının özü insanlarla olan ilişkidir. İnsanlar sizi iyi veya kötü biri olarak komşularınızdan, evinizden, iş ortamınızdan ve sosyal medyadan tanırlar ya da sizi tanıyan birini tanırlar. İnsanların anıları kalıcıdır. Bu yüzden hata yapma lüksünüz yoktur. İnsanlarla kurduğunuz bağlarla teke tek ilişkilerinizi beslemek için onlarla sohbet etmek ve insanların düşüncelerini tamamlamalarına izin vermek zorundasınız. Çünkü hayatın öznesi insandır.

Sağlıklı bir iletişimin yolu karşınızdakini dinlemekten geçmektedir. Dinlemek önemlidir, kurulan köprü sayesinde insanlar, kendisinin değerli olduğunu hissederler. İnsan bu değeri kendine de vermelidir. Farklı ruh hallerini, duygularını ve deneyimlerini dinleyerek kendiyle iletişim kurmalıdır. İnsan kendini dinlediği vakit muhakeme gücünü kuvvetlendirir, zaaflarını ortaya çıkarır ve başkalarının perspektifinden bakabildiği için empati kurmayı öğrenir.

Medeniyetlerin tarihini, kültür ve toplum yapısını şekillendiren iletişim kurmak için geliştirilen dil unsurudur. Balinalar, köpekler, bal arıları, maymunlar ve diğer birçok hayvan sıklıkla karmaşık ses ve davranışlar kullanarak iletişim kurabildikleri için, dil yalnızca bir iletişim aracı değildir. Dil insan toplulukları arasında binlerce yıl boyunca gelişerek meydana gelmiş sosyal bir kurumdur ve insanla birlikte doğmuştur. Konuşma yeteneği insanda doğuştan vardır ama dil sonradan öğrenilir. Diller, ortaya çıkan ihtiyaca göre, başka dillerle olan alışverişe ve uygarlığın ilerleyip gelişmesiyle beraber yeni özellikler kazanır. Romalı şair Lucretius Carus dilin türeyişi hakkındaki görüşlerini şöyle ifade etmiştir: “İnsanları çeşitli sesler çıkararak konuşmaya sevk eden tabiattır; eşyaların isimlerini doğuran şey ise ihtiyaçtır.”

Yeryüzünde bulunduğumuzdan beri iletişim kuruyoruz ve bu sayede yaşama tutunuyoruz. O vakit Yunus Emre ile sözlerimize son verelim: “Söz ola kese savaşı; söz ola kestire başı; söz ola ağulu aşı bal ile yağ ede”