Abdulhak AKPOLAT - İl Başvaizi


KARARINIZI SİZ VERİN!

KONUK YAZAR


Yüce Allah’ın insanlara verdiği en önemli nimetlerden biri de hayattır. Hayat, sağlık içerisinde devam ettiği sürece güzeldir. Çünkü dünya mutluluğunun başı sağlıktır. İnsanın sağlığı yerinde olmazsa hayatın tadı olmaz.  Bunun içindir ki; Yüce Dinimiz İslam, insanın kendi sağlığını korumasını esas almış, ona zarar verecek şeyleri de yasaklamıştır.

Dünyanın ve Ülkemizin en önemli sağlık  sorunlarından biri haline gelen sigara,  içinde bulunan zehirli  maddeler nedeniyle birçok hastalığa yol açmaktadır.  Resmi verilere göre ülkemizde birçok kişi akciğer kanseri, damar tıkanıklığı, nefes darlığı vb.  hastalıklara sigara sebebiyle yakalanmaktadır. Dünya genelinde, yılda yaklaşık dört milyon kişi, ülkemizde ise yılda yüz bin kişi, sigaraya bağlı sebeplerden dolayı hayatını kaybetmektedir. Sigara, yol açtığı sağlık sorunlarından başka, ekonomik kayıplara da neden olmaktadır. Bunun yanında sigara içmeyen, fakat içilen ortamda bulunan pek çok kişi de sigaranın zararından etkilenmektedir.

Sigaranın zararsız olduğunu söylemek, bugün ilmen ve tıbben mümkün olmadığına göre, bunun Dinimizce de hoş görülmeyen bir alışkanlık olduğu şüphesizdir. Nitekim Cenab-ı Hak,  Kur’an-ı Kerîm’de: “Ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın” (Bakara, 2/195.) buyurarak, hayatımızı ve sağlığımızı tehlikeye sokacak her türlü tutum ve davranıştan sakınmamızı istemektedir. Hz. Peygamber (s.a.v) de: “(İslam’da) zarar vermek ve yapılan zarara, zararla karşılık vermek yoktur.” (İbn Mace,Sünen, Ahkam, 17.) buyurarak bir kimsenin kendisine ve başkalarına zarar vermemesi gerektiğini bildirmiştir. Sigaranın hem içene, hem de çevresinde bulunan kimselere verdiği zarar göz önüne alınınca,  bu alışkanlıktan bir an önce vazgeçilmesinin ne kadar yerinde olacağı anlaşılır. Ayrıca büyüklerin sigara içmelerinin çocuklara kötü örnek olacağı da göz ardı edilmemeli, bu nedenle sigara ve benzeri alışkanlıklardan kaçınılmalıdır.

Sigara içen her insanın şikâyet ettiği, ama içmekten de vazgeçmediği bir gerçektir. Sigara içen kimse sevinir, mutlu olur. Bu sevincini ve mutluluğunu sigara içerek kutlar. Üzülür, kederlenir bu durumu sigara içerek hafifletmeye çalışır. Gerçekte sigara içilmekle ne sevinç artmakta, ne de üzüntüler hafiflemektedir. Aslında kendi kendimize kötülük etmekte ve birçok sağlık problemlerinin doğmasına sebep olmaktayız.

Yüce Allah’ın bizlere bahşettiği akıl ve irademizi iyi yönde kullanmak suretiyle sigarayı bırakmamız mümkündür. Nitekim milyonlarca tiryaki bunu başarmıştır. Öyle ise hiç vakit geçirmeden “zararın neresinden dönülürse kârdır” düşüncesiyle  sigarayı bırakmak için gayret göstermeliyiz.  Bu zararlı alışkanlığın terk edilmesi hususunda birbirimize örnek ve yardımcı olmamız dini olduğu kadar insani bir görevdir.

Sigara içmek, her yıl milyonlarca insanın ölümüne ve çok sayıda insanın da hasta ve sakat kalmasına sebep olan ve toplumumuzda bilhassa gençlerimiz arasında son zamanlarda korkunç boyutlarda artış gösteren bir vakadır. Sigara kullanmak sağlığa zararlı, insanın ömrüne ve sermayesine zararlı, ailemize ve yakınlarımıza zararlı, çevreye zararlıdır. O halde neden içiyoruz?

Sözün özü, sigara demek intihar etmek, çevreyi zehirlemek, geleceğimizi yok etmek demektir. Artık böyle zararlı olan bir alışkanlığı terk edip etmemek konusunda karar sizindir.