Doç. Dr. Zeliha Tekin


KAYIP MUT’UN PEŞİNDE

TEKİN’CE KÖŞE YAZISI


Hedefler, belirli tarihlere konumlandırılmış hayallerdir. Hayalleriniz ne kadar net olursa hedeflerinizi de o oranda şekillendirebilirsiniz. Arzu ettiğiniz ve çok istediğiniz şeyleri hayal edersiniz. Hedefler de hayallerinizi ete kemiğe büründürerek elle tutulur, gözle görülür hale getirir. Bu yüzdendir ki arzuladığınız ve çok istediğiniz hedeflerinizi zihninizde çizmeyi ve plan yapmayı öğrenin ki hayalleriniz gerçeğe dönüşsün…

Hayat demek, aralıksız bir var olma savaşında belirsizliğe karşı yol almak demektir. Bu belirsizlikler sizi rutinin dışına iterek geliştirir ve hayatın farklı alanlarıyla bağ kurmanızı sağlar. Kimi insan bu hayattan borçlarını ödemeyi dilerken kimi insan daha güzel bir ev ister. Ya da seyahat etmeyi, sağlığına kavuşmayı, kaliteli bir yaşamı, servet sahibi olmayı diler. Kimi eli kolu bağlı bir şekilde evde bomboş oturur, kimi de karınca misali yaz kış demeden çalışır. Peki bunca isteklere rağmen elde ne vardır: Stres, televizyon karşında boşa geçen saatler, işi kaybetme ve parasız kalma korkusu, tek bir gelir kaynağı, çalıştığın zamana oranla daha kısa tatiller ve günden güne ömrünüzün kısalması.

İki seçeneğiniz vardır: Hedeflerinizi küçültmek ya da bilginizi ve gelirinizi artırmak. Hedeflerinizi küçültürseniz rutininizin dışına çıkamayarak hayatın farklı alanlarını deneyimleyemezsiniz. Oysa, gelirinizi bilginize ilintili olarak artırırsanız hem uzmanlaşırsınız hem de istediğiniz hayatı yaşarsınız. Peki bunu nasıl başaracaksınız? Hayattan ne istediğinizi bileceksiniz, yeteneklerinizin ve ilgilerinizin doğrultusunda sevdiğiniz bir alanda uzmanlaşacaksınız, mesleğinizin en iyisi olacaksınız ve sevdiğiniz, size değer veren insanlarla vakit geçireceksiniz. Hepsi bu kadar…Bu sayılanlar sizi mut’a götürür.

Evet insanların isteklerinin ve hedeflerinin dayanağı “mut” tur. Yani “mutluluk” dur. Mut, saadet, huzur ve mutluluk anlamlarına gelmektedir. Hayat, acı ve haz ikilemi içinde geçip giderken, insan hep mut’u arar. Mut, kimi zaman mücadele ettiğiniz yolda akıtılan terlerin dudağınıza değen tuzlu lezzeti iken kimi zaman da içinize sindire sindire keyifle içtiğiniz bir şerbetin ağzınızda bıraktığı tatlı lezzettir. 

Mutlu kalınız…