Abdulhak AKPOLAT - İl Başvaizi


KUR’AN VE SÜNNET’E GÖRE MÜSLÜMAN

KONUK YAZAR


Kur’an ve Sünnet’te öngörülen Müslüman, iman esaslarına şüphesiz olarak inanır ve bu inancını dili ile söyler. Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmaz, O’na karşı kulluk görevini hakkıyla yerine getirir, Allah’ın emrine boyun eğer. Kaza ve kaderin hükmüne teslim olur. Her zaman Allah’ın rızasını gözetir, gösterişten uzak durur. Müslüman, olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olandır; içi dışı birdir. Allah’a ve insanlara karşı samimidir. Darlıkta ve genişlikte Allah’ı hatırlar, onu unutmaz. Huşu ile namazını dosdoğru kılar, zekâtını verir, iyiliği emreder, kötülükten sakındırır ve bu uğurda başına gelenlere sabreder, her haline şükreder, önüne çıkan engelleri aşmasını bilir. Hayırlı işlerde hep en önde olmaya çalışır. İşini sağlam ve güzel yapar.

Müslüman cesurdur, sadece Allah’tan korkar. Ümitle yaşar, Allah’ın rahmetinden ümidini kesmez. Yersiz bir gurura kapılarak insanlara üstünlük taslamaz, böbürlenmez, davranışlarında dengeli ve ölçülü olur. Yersiz ve seviyesiz tartışmalara girmez. Kırıcı ve kendisini küçük düşürücü şakalar yapmaz. Güler yüzlüdür, tatlı sözlüdür. Kolaylaştırır, zorlaştırmaz. Cahillerden yüz çevirir. Vermeyene verir, gelmeyene gider. Büyüklerine saygı ve hürmet, küçüklerine şefkat ve merhamet gösterir. Bütün mü’minleri kardeş bilir. Her hak sahibine hakkını verir. Daima hakkın ve haklının yanında yer alır. Anne ve babasına asi olmaz, ihsanla muamele eder. Eşine karşı anlayışlıdır. Çocuklarına karşı sorumluluklarını bilir. Yakınlarıyla ve komşularıyla iyi geçinir. Dostlarını görüp gözetir.

Müslüman, İslam’a göre yaşar, her zaman kendisini sorgular, hesaba çekileceğini unutmaz. Allah’a dayanıp tevekkül eder, duayı elden bırakmaz, ihtiyacını O’na arzeder. Zamanını iyi değerlendirir, ömür sermeyesini yerinde kullanır, boş ve anlamsız şeylerden yüz çevirir. İyi insanlarla arkadaşlık eder. Sürekli arınma çabası içinde olur. İffetini korur, mahrem yerlerini haramdan sakınır, zina yapmaz, içki içmez, uyuşturucu maddeleri kullanmaz, kumar oynamaz. Emanete riayet eder, verdiği sözlerine sadakat gösterir, yapamayacağı şeyleri söylemez, işlerini istişareyle yapar. Kendisine ve çevresine değer verir.

Müslüman, Allah’ın dokunulmaz ve haram kıldığı bir cana haksız yere kıymaz, kimseyle alay etmez, kimseyi küçümsemez, ayıp ve kusur aramaz, kötü lakap takmaz. Yetim malı yemez, kimseye haksızlık yapmaz. Bilmediği şeyin peşine düşmez, bilmediği konu da fikir beyan etmez. Kötü zandan sakınır, sır saklar, insanların gizli hallerini araştırmaz, gıybetini yaparak arkasından çekiştirmez. Din kardeşini kıskanmaz. Her konuda adildir, hakkı ve adaleti ayakta tutar. Kendisinin ve yakınlarının aleyhinde bile olsa yalan yere şahitlik etmez, boş ve kötü söz ile karşılaştığında oradan vakar ile geçip gider.

Müslüman, kötülüklere karşı en güzel bir tarzda mücadele eder, kötülükleri iyilikle savar, öfkesine hâkim olur, şiddetten sakınır, insanları güzel öğütle,  hikmetle Allah yoluna davet eder. Kimseden intikam almaz, herkesin iyiliği için çalışır, kendisine yapılan kötülükleri bağışlar. İyilik yaptığında sevinir, kötülük yaptığında üzülür. Yumuşak huyludur, insanlarla iyi geçinir, herkesin hakkına saygılıdır, kimseye zulmetmez. Kalp kırmaz, gönül fetheder. Sever, sevilir, sevdiğini bildirir. Hep yapıcıdır, kırıcı değildir. Hayır, işlerinde iyilik ve takva üzere yardımlaşır, düşmanlık üzere yarış ve dayanışma içerisinde olmaz. Hayâ ve iffet sahibidir; fedakârdır. Yakınlarına, yetimlere, dullara, yoksullara, yolda kalmışlara yardım eder, malını Allah yolunda sarfeder, paylaşmasını bilir ve bundan zevk alır. Yaptığı iyiliği başa kakmaz, iyiliği Allah’tan, kötülüğü nefsinden bilir, nefsine itimad etmez, sadece kendisini düşünmez, din kardeşini, kendi nefsine tercih eder, harcadığında ne israf, ne de cimrilik eder.

Müslüman, her türlü hurafe ve batıl inanıştan uzaktır, ibadetlerinde, hayır-hasenatında devamlıdır. Günah ve hatalarında ısrarcı değildir. Günah işlediğini ya da hata yaptığını anladığında derhal tevbe eder. Aynı hatayı tekrarlamaz. Güzel ahlak sahibidir. Çünkü güzel ahlak sahibi Hazret-i Muhammed (sav)’i örnek alır. Elinden ve dilinden kimseye zarar gelmez. Müslüman, her yönüyle güvenilir olduğunu bilir, etrafına güven verir. Duyarlıdır, başkalarının acı ve ızdıraplarına karşı duyarsız kalmaz.

Müslüman, merhametlidir, cömerttir, doğru sözlüdür, alçak gönüllüdür, kadir kıymet bilir, insanlarla iyi geçinir. Kardeşlik hukukuna riayet eder, bütün Müslümanları kardeş bilir, birlik ve beraberliğe önem verir. Kimseyi aldatmaz, dargın durmaz, dargın ve küskün olanları barıştırır. Fitne ve fesat çıkarmaz, çevresinde iyi insan olarak tanınır. Kazancını helal yoldan temin etmeye özen gösterir, haksız kazanca yönelmez, helal ve meşru ölçülerin dışına çıkmaz. Kul ve kamu hakkına riayet eder. Kendisini ve ailesini cehennem ateşinden korumaya çalışır. Kısaca Müslüman, her hal ve hareketinde Kur’an ve Sünnet’e uyar.

Kur’an ve Sünnet’te tarif edildiği şekilde bir Müslüman olmak dileğiyle.