Doç. Dr. Zeliha Tekin


ZAYIF YÖNLERİ GÜÇLÜ YÖNE DÖNÜŞTÜREBİLMEK

TEKİN’CE KÖŞE YAZISI


Hayatınız boyunca onlarca hatta yüzlerce kez tökezlemiş olabilirsiniz. Yüzlerce kez sıfırı görmüş, defalarca sırtınızdan vurulup yere düşmüş ve büyük hayal kırıklıkları yaşamış olabilirsiniz. Bunların hiçbir önemi yoktur. Tekrar ayağa kalkabilir ve başlangıç noktasını şu an kabul edip güçlenerek ve tecrübe kazanarak yolunuza devam edebilirsiniz. Başarı yolunda kişisel yeteneklerin tam olarak kullanabilmek kadar zayıf yönlerin de farkına varmak gerekir. Kendinizde farkına vardığınız her zayıflık onu aşmaya karar verdiğiniz anda sizin en büyük güç kaynağınız haline dönüşebilir. Şu soruları sorun kendinize:

>Benim kendime güvenmediğim yönlerim nelerdir?

>Çevremdekiler beni hangi konuda zayıf görüyorlar?

>İkili ilişkilerimde başarısız olduğum konular nelerdir?

>İkili ilişkilerimde çevremdekiler hangi konuda hatalı veya yanlış yolda olduğumu söylemektedir?

>İş yaşamında hangi konularda yetersizim? Hangi konularda kendimi geliştirmem gerekir?

>Gerek özel yaşamda gerekse de iş yaşamında benim adım atmamı engelleyen kişisel özelliklerim nelerdir?

>Gerek özel yaşamda gerekse de iş yaşamında çevremdekiler benim hangi kişisel özelliklerimden rahatsızlardır?

Önemli olan küçük adımlarla mücadeleye başlayabilmektir. Başarılı olanların hayatlarına bakıldığında onların büyükten değil büyümelerini sağlayacak şekilde istikrarlarını koruyarak adımlar attıklarını görebilirsiniz.

Unutmayın gerçek yaşamda Alaattin’in Sihirli Lambası ya da duygusal ve davranışsal sorunlarınıza çözüm olabilecek büyülü bir yöntem yoktur. Zaten başarılı olmak için böyle şeylere ihtiyacınız da yoktur. 50 sayfalık bir kitap da 500 sayfalık bir kitap da kelime kelime eklenerek yazılabilir. Aynı şekilde 60 metrekarelik bir ev de 250 metrekarelik bir ev de tuğla tuğlaya eklenerek inşa edilebilir. Siz de kararlılıkla ve bilginiz dahilinde harekete geçin. Sizi rahatsız eden düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı sabırla değiştirme azmi gösterin. Biraz zoru görünce “yapamayacağını düşünüp sızlananlar” sınıfına geçmeyin başarmak için kendinize bir şans ve zaman verin. Önünüzde zorlu, uzun ve aslında her köşesi fırsatlarla dolu bir yol vardır. Yola bir an önce çıkın, gerekirse yolda kalın ama saplanıp kalmadan tekrar yola devam edin.

O zaman Şems-i Tebrizi ile sözlerimize son verelim: “Korkularına harcadığın enerjiyi hayallerine harcadığında, hayatında mucizeler kendini göstermeye başlar. Kalk silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma. Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah’tandır.”

Herkese huzurla, sağlıkla ve mutlulukla geçecek başarılı bir yıl dilerim.